Liiga sulki ovensa lisenssihakemuksilta – Kiekko-Espoo ilmoitti pitävänsä kiinni tavoitteestaan nousta Liigaan

LIIGA, MESTIS / Uutinen
Tätä lakanaa tullaan näkemään tulevaisuudessakin Liiga-otteluissa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Liiga kertoi tiedotteessaan torstaina, että sen selvitystyö sarjan tulevaisuudesta siirtyy toiseen vaiheeseen. Samalla Liiga tiedotti, ettei se ota vastaan lisenssihakemuksia kaudelle 2024–25. Syyksi kerrotaan, että "sarjan koko lisenssijärjestelmän kriteeristö asetetaan tarkasteluun".

Kriteeristön tarkastelun lisäksi Liiga kertoo avaansa keskustelun sen ja Suomen Jääkiekkoliiton välisen yhteistyösopimuksen päivittämisestä, ja arvioimaan Liigan osakassopimuksen sisällön uudelleen. Liiga kertoo, että kaikki prosessit suoritetaan tulevan kauden aikana.

– Olemme tehneet määrätietoista työtä ja tunnistimme prosessin aikana selkeästi, että lisenssiehdot vaativat tarkastelua. Maailma ympärillämme on muuttunut viime vuosina merkittävästi, ja tämä on keskeinen asia sarjan tulevaisuutta ajatellen, Liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo tiedotteessa.

– Lisäksi otimme strategiatyön ensimmäisessä vaiheessa erityisesti huomioon sen, miten suuri vastuumme on Liigan pitkän tähtäimen kehityksestä. Olemme pohtineet asioita laajasti ja avoimesti, mutta haluamme tehdä vain tarkasti harkittuja ratkaisuja. Siksi työ jatkuu edelleen. Mikä tahansa hätiköinti olisi virhe, jatkaa Hiltunen.

Päätös sulkee Liigan ovet Mestis-seuroilta Jokereilta, sekä Kiekko-Espoolta. Kiekko-Espoo on aiemmin puhunut julkisuudessaan aikomuksestaan jättää Liiga-lisenssin hakemus lokakuussa 2023. Kiekko-Espoo kertoi kuitenkin miltei välittömästi Liigan tiedotteen jälkeen pitävänsä kiinni lisenssihakemuksensa tavoitteesta, ja Liiga-kiekon pelaamisesta kaudella 2024–25.

– Mestiksessä pelaava Kiekko-Espoo jatkaa prosessia, joka valmistelee seuran nousua jääkiekon pääsarjatasolle kaudelle 2024–2025. Kiekko-Espoo on jo pitkään puhunut avoimesti strategisesta tavoitteestaan jättää liigahakemus lokakuussa 2023, kertoo seura tiedotteessaan.

– Olemme käyneet lukuisia hyviä keskusteluja Liigan johdon sekä useiden liigaseurojen kanssa jo kahden vuoden ajan. Uskon, että meidän potentiaalimme ja lisäarvo, jonka toisimme liigaan, on laajasti tunnustettu. Olemme systemaattisesti rakentaneet tätä projektia ja tavoitteenamme on pelata liigakiekkoa Espoossa syksyllä 2024, kertoo Kiekko-Espoon puheenjohtaja Ami Rubinstein.

– Tottakai toivomme, että tämä päätös ei ole lopullinen. Haluamme jatkaa rakentavaa dialogia Liigan kanssa, että pääsemme esittämään asiamme vielä tulevan kauden aikana. Espoo kuuluu liigakartalle ja tämä viesti välittyy toivottavasti koko ajan voimakkaampana. Suomen toiseksi suurin kaupunki ja yksi maan menestyksekkäimmistä junioriseuroista ansaitsee arvoisensa kruunun. En ole tavannut ketään, joka olisi tästä eri mieltä, jatkaa Rubinstein.

Liiga painottaa tiedotteessaan, ettei "päätöksillä luoda raameja Liigan tulevaisuuden sarjajärjestelmille, koska kyseiset ratkaisut ovat riippuvaisia lisenssikriteerien päivityksestä, Liigan ja Jääkiekkoliiton välisen sopimuksen sisällöstä sekä osakassopimuksen mallista."

– Olemme ilman muuta halukkaita avoimeen keskusteluun ja arvostamme suuresti sitä kiinnostusta, jonka Liiga suomalaisissa herättää. Mutta samaan aikaan pyrimme jatkossa merkittävästi lisäämään yleistä ymmärrystä siitä, miten Liiga ja sen nykyiset rakenteet toimivat. Asioiden kommunikointi ulospäin on meidän omalla vastuullamme ja selkeä viestinnällinen haaste, sanoo Liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen tiedotteessa.

– Osakkaiden ratkaisu ei ole millään muotoa kannanotto Kiekko-Espoon hankkeeseen. Päinvastoin tämä on nähtävä päätöksenä, jossa samat säännöt koskevat kaikkia. Myös Liigan nykyisiä seuroja, jotka vuosittain joutuvat lunastamaan sarjapaikkansa täyttämällä lisenssivaatimukset, Hiltunen korostaa Liigan tiedotteessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle