Liiga-pelaajat pelaavat CHL:ssä Suomesta kielletyissä kovakaukaloissa – Nuivuus huolestuttaa Pelaajayhdistystä: "Ollut monta kertaa tapetilla"

CHL, LIIGA / Uutinen
Monissa Euroopan huippumaissa pelataan pääsarjakiekkoa edelleen joustamattomissa kaukaloissa.
Kuva © Topi Lainio

Tiistaina pelatussa CHL-ottelussa Jukurien ja Sparta Prahan välillä nähtiin mikkeliläisjoukkueen hyökkääjän Nikita Krivokrasovin päävamma. Krivokrasov vastaanotti kovan taklauksen, jonka seurauksena hänen päänsä näytti osuvan vauhdilla kaukalon pleksiin. Kaukalo ei ollut joustokaukalo, vaan vanhemman mallin niin sanottu kovakaukalo.

CHL:n säännöt eivät edellytä pelaajaturvallisuutta kohentavaa joustokaukaloa. Esimerkiksi Liigassa ja Mestiksessä ne ovat pakollisia.

– CHL:ssä tämä asia ei ole edelleenkään liikahtanut, ja liigaseurat ovat varmasti myös sitä mieltä, että joustokaukaloissa pitäisi sielläkin pelata, pelaajayhdistyksen yhteyspäällikkö Iiro Järvi kertoo.

Joustokaukaloiden pelaajaturvallisuutta lisäävää vaikutusta on kiitelty laajasti. Suomessa asiasta on saatu tutkimustietoa ainakin vuonna 2017 UKK-instituutin liikuntavammojen ehkäisyohjelmasta. Osana ehkäisyohjelmaa valmistui liikuntalääketieteen erikoislääkärin Timo Hännisen väitöskirjatutkimus, joka totesi laitaan suuntautuvien taklausten aivotärähdysriskin joustokaukalossa kuusi kertaa pienemmäksi kuin aiemmassa joustamattomassa kaukalotyypissä.

Millä tavalla pelaajayhdistys on yrittänyt vaikuttaa siihen, että joustokaukalot olisivat CHL:ssäkin pakollisia?

– Liigan kanssa käytyjen keskustelujen kautta olemme yrittäneet vaikuttaa. Tietysti asioissa on aina monta puolta, ja ainakin pelaajayhdistyksen näkökulmasta pelaajien turvallisuus tulisi myös CHL:ssä priorisoida todella korkealle.

CHL:n omistavat 26 perustajaseuraa, Liiga, Ruotsin SHL, Tšekin Extraliga, Saksan DEL, Sveitsin NL, itävaltalaisvetoinen ICEHL sekä IIHF. Suomesta omistajaseuroja ovat HIFK, Kärpät, Tappara, KalPa, JYP ja TPS. HIFK:n puheenjohtaja Timo Everi istuu CHL:n hallituksessa. Suomalaiset ovat siis merkittäviä vallankäyttäjiä CHL:ssä.

– Asian ei pitäisi olla näin, ja asia on ollut meillä monta kertaa tapetilla aiemmin. Ympäri Eurooppaa pelataan edelleen faktisesti tällaisissa kaukaloissa.

Järven mukaan Kansainvälinen jääkiekkoliitto ei ole ollut joustokaukaloiden osalta erityisen aktiivinen CHL:n suhteen, ja monissa Euroopan maissa vanhat kaukalot ovat edelleen yleisiä.

– Ei tämän asian läpivienti Suomessakaan aikanaan ollut läpihuutojuttu, mutta CHL:ssä tämä on vain jatkunut, eikä sille ole toistaiseksi tehty mitään, Järvi toteaa.

Toinen esimerkki tällä kaudella asiasta suomalaisessa seurakiekossa on ollut Mestikseen liittyneen latvialaisseuran Zemgalen kotihallin kaukalo, joka on vastoin sarjan sääntöjä vanhanmallinen.

– Pelaajat olivat siihen Mestiksessä valmiita lähtemään kokeiluluonteisena kautena, että otteluita pelattaisiin kovakaukalossa, Järvi avaa.

Pelaajayhdistys on ollut asiasta kuitenkin huolissaan ja pyrkinyt vaikuttamaan siihen.

– Sellainen viesti on kuitenkin olemassa, että ensi kaudella joustokaukalo pitäisi löytyä, jos he haluavat jatkaa Mestiksessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle