Liiga-kauden Top 5–maalivahdit: Ulkomaalaiset dominoivat tolppien välissä

LIIGA / Uutinen
Lukáš Dostál venytti liigakauden parhaaksi maalivahdiksi.
Kuva © Jarno Hietanen

Päättynyt Liiga-kausi sai nopean päätöksen koronavirus-epidempian takia. Jatkoaika valitsi ennen kauden alkua sekä syyskauden päätteeksi sarjan parhaat pelaajat pelipaikoittain. Runkosarjan päätteeksi parhaat maalivahdit valitsi Liiga-toimituksen päällikkö Tero Rantalainen.

1. Lukáš Dostál, Ilves (1.)

Päättyneellä kaudella Ilveksen Dostál oli yksi koko Liigan parhaista pelaajista. Nuoren maalivahdin rooli Ilveksen nousussa kohti sarjakärkeä oli valtava. Dostál aloitti Liiga-kauden hieman myöhässä saavuttuaan Anaheim Ducksin harjoitusleiriltä ja ensimmäiset ottelut olivat vielä tuntuman hakua. Lokakuun alusta lähtien nuori torjuja sai pelinsä uomilleen ja oli isossa roolissa Ilveksen nousussa kohti runkosarjan kärkipaikkoja. Päästi kauden aikana ainoastaan yhdessä ottelussa yli kolme maalia. Ahkeroi Liigan maalivahdeista kolmanneksi eniten minuutteja ja saavutti parhaan voittoprosentin kaikista torjujista.

Dostál erottuu muista tasaisuudellaan sekä erinomaisilla teknisillä taidoillaan. Taitaa monipuolisesti erilaiset torjuntatekniikat ja pysyy erittäin hyvin torjuntavalmiudessa. 19-vuotiaan maalivahdin suurena vahvuutena on myös rauhallisuus sekä hyökkääjien aktiivinen haastaminen. Tulevaisuus on Pohjois-Amerikassa.

2. Henrik Haukeland, KooKoo ( - )

KooKoo oli Liiga-kauden suurimpia yllättäjia ja tärkein pelaaja menestyksen taustalla oli maalivahti Haukeland. Turusta Kouvolaan siirtyneen Haukelandin kauden aloitus oli hieman tahmea muun joukkueen tavoin, mutta kauden edetessä norjalaisvahdin esitykset paranivat. Varsinkin tammikuun ja helmikuun aikana Haukeland oli Liigan kuumimpia pelaajia. Kahden kuukauden aikana pelatuissa 16 ottelussa norjalaisen selän taakse tehtiin vain 21 maalia. Haukeland myös valittiin tammikuun kuukauden pelaajaksi.

Haukeland urakoi Liigassa eniten minuutteja ja tämä ratkaisu näytti sopivan KooKoo-vahdille. 25-vuotias maalivahti torjui runkosarjan aikana eniten nollapelejä, kahdeksan kappaletta. Maalivahtivalmentaja Kari Lehtosen kanssa tehty työ tuotti hedelmää ja Haukelandin tasaisuus löytyi kauden aikana. Ajoittain norjalainen sortui ylipelaamiseen, mutta yhteistyöllä puolustajien kanssa tämä ongelma saatiin pidettyä minimissään. KooKoo tarjosi Haukelandille hyvän askeleen kohti uusia haasteita, jotka odottanevat ulkomailla.

3. Patrik Rybár, Kärpät (3.)

AHL:stä Suomeen saapunut Rybár lunasti paikkansa Liigan kärkivahtien joukossa. Alkukauden aikana jakoi pelivuorot tasatahtiin nuoren Justus Annusen kanssa ja menetti jopa hetkeksi ykkösvahdin asemansa. Mutta joulun jälkeen Rybár nappasi Kärppien ykköstorjujan roolin itselleen ja esiintyi vakuuttavasti. Slovakialainen kärsi joulun jälkeisistä 17 pelaamassaan pelissä vain yhden varsinaisen peliajan tappion.

Rybárin suurimpana vahvuutena on tasaisuus. Isokokoinen vahti peittää rauhassa kulmat eikä joudu tekemään ylimääräisiä venytyksiä. Kärppien tiiviin puolustuksen takana laukauksia tuli vähän, mutta Rybár pysyi vähäisilläkin torjunnoilla hyvin pelin sisällä. 26-vuotias veräjänvartija pelasi myös aktiivisesti mailallaan ja nappasi maalivahtien pistepörssin voiton neljällä syöttöpistellään. Jatkaa myös ensi kaudella Kärpissä.

4. Michael Garteig, Tappara (4.)

Onnistunut löytö ECHL:stä. Garteig saapui alustavasti taistelemaan ykkösmaalivahdin paikasta Christian Heljangon kanssa. Heljanko oli kauden alussa hieman edellä ja Garteigin pelit jäivät vähiin ennen tammikuuta. Vuoden alussa pelatut ottelut KooKoota sekä Sportia vastaan käänsivät kuitenkin luottamuksen lopulta kanadalaisen eduksi. Nousi loppukaudesta Tapparan selväksi ykkösvahdiksi ja pelien lisääntyessä myös tasaisuus nousi.

Selvänä vahvuutena aktiivinen liikkuminen, joka otti kauden edetessä myös kehitysaskelia. Luottaa omaan liikkeeseensä eikä sorru ylipelaamiseen. Osoittanut aiemmin urallaan otteiden paranevan kovissa paikoissa ja näin kävi myös Tapparan paidassa. Kevään pelien lähestyessä Garteigin pelaamisen taso nousi. Ensi kauden tilanne on auki. 

5. Lassi Lehtinen, Lukko ( - )

Ainoa kotimainen maalivahti, joka mahtuu listalle. Aiheutti myös eniten mietintää. Jakoi vastuuta koko kauden Oskari Setäsen kanssa, mutta oli lopulta hieman edellä virkaveljeään. Loppusyksystä ennen joulua oli Lukon joukkueen tapaan ailahtelevainen, mutta kauden kääntyessä loppuun esitykset tasaantuivat. Raumalaisten otteiden parannuttua maalivahtien työmäärät vähenivät, mutta Lehtinen suoriutui vähästä työmäärästään hyvin.

Lehtinen on nykymaalivahtien joukossa suhteellisen pienikokoinen, mutta erinomainen tekniikka korvaa puuttuvan pituuden. Toisen polven liigavahti malttaa katsoa tilanteet erinomaisesti ja lukee peliä hyvin. Pääsi debytoimaan kauden aikana myös A-maajoukkueessa.

Kommentti valinnoista kokonaisuutena

Listan neljä ensimmäistä nimeä olivat suhteellisen selvät, joskin Rybárin ja Garteigin sijoitukset aiheuttivat pohdintaa. Kärjessä olleet Dostál sekä Haukeland olivat selvät kärkinimet. 

Viidennelle sijalle harkinnassa olivat Kärppien Justus Annunen sekä Lukon Oskari Setänen. Annusen heikommat esitykset nuorten MM-kisojen jälkeen käänsivät lopulta hänet pois viiden parhaan joukosta. Setänen pelasi enemmän kuin Lehtinen, mutta otteissa oli enemmän ailahtelevuutta ja lopulta Lehtinen käänsi myös tilastovoitot itselleen.

Kokonaisuutena joukkueiden selvät erot sarjataulukossa näkyivät myös maalivahtien esityksissä. Kärkipää erottui selvästi edukseen ja alempien joukkueiden maalivahdit eivät pystyneet esittämään tasaisesti erinomaisia suorituksia. 

» Lähetä palautetta toimitukselle