Liiga aloittaa oman ympäristöohjelman – "On vastuullamme, että tulevaisuuden patriklaineet voivat pelata ulkojäillä"

LIIGA / Uutinen
Ovatko häkäpönttözambonit tulevaisuutta?
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com
Liiga käynnistää ympäristöohjelman. Se teetti viime vuonna aiheesta diplomityön Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Nyt Liiga sanoo aloittavansa diplomityön tulosten pohjalta järjestelmällisen työn hiilijalanjälkensä pienentämiseksi.

Liiga julkaisi tänään oman ympäristöohjelmansa. Jääkiekko on tutkitusti yksi eniten ympäristöä kuormittavista urheilulajeista.

− Yhdysvalloissa NHL-jääkiekossa ja NBA-koripallossa on rakennettu jo vuosien ajan omia ympäristövastuuohjelmia. Suomessa osa seuroista tekee hyvää itsenäistä työtä myös ympäristöasioissa, joten eiköhän meidänkin ole korkea aika kääriä hihat ja ottaa laajemmin vastuuta tekemisistä koko Liigan tasolla, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi toteaa.

− Keräämme nyt ensin seurojen jo tehdyt toimet yhteen, ja jaamme parhaat käytännöt edelleen kaikkien seurojen hyödynnettäväksi. Voimme vaikuttaa vain osaan kaikista toiminnoista ja päästöistä, mutta on meidän vastuullamme pitää huolta siitä, että myös tulevaisuuden sakukoivut ja patriklaineet voivat pelata ulkojäillä, hän jatkaa.

Lotta Hepo-ojan Lappeenrannan LUT-yliopistolle tekemän diplomityön tutkimuksen mukaan Liigan toiminnasta aiheutuva hiilijalanjälki on 6521,5 tCO2-ekv vuodessa. Lyhenne tCO2-ekv tarkoittaa hiilidioksidiekvivalenttia, joka viittaa ihmisten tuottamien kasvihuonekaasujen ilmastovaikutukseen. Yhden Liiga-ottelun hiilijalanjälki vastaa suomalaisen vuoden hiilijalanjälkeä.

Ympäristöohjelmallaan Liiga haluaa olla mukana pyrkimyksissä turvata tulevien sukupolvien mahdollisuus ulkojäihin.

− Emme voi vain työntää päätä hankeen tämän ongelman edessä, Kallioniemi huomauttaa.

Hepo-ojan tutkimuksen mukaan suurin osa Liigan päästöistä syntyy ihmisten liikkumisesta hallille ja sieltä pois. Toiseksi suurin kasvihuonepäästöjen lähde on energiankulutus ja kolmantena tulee pelaajien liikkuminen. Iso osa päästöistä tulee kuluttajien liikkumisesta hallille.

Joulukuussa julkaistu tutkimus kattaa yleisön ja pelaajien matkustamisen, jätteiden muodostumisen, jätehuollon ja jäähallien energiankulutuksen sisältäen sekä ilmanvaihdon että jäänhoidon. Tutkimuksen ulkopuolelle jätettiin seurojen toimistot, hankinnat, hallien ravintoloiden toiminta, pelaajien pelivarusteet sekä majoittumiset vierasotteluiden aikana.

Kaikkia päästöjä ei voi nollata. Hepo-ojan tekemän tutkimuksen mukaan Liiga voi kuitenkin kompensoida päästöjään sijoittamalla rahaa hiilidioksidia sitoviin hankkeisiin. Liiga on lähtenyt tähän kompensaatioon aloittamalla yhteistyön muun muassa Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa.

− Kumppanuuksia tulemme tarkastelemaan koko ajan. Eihän tämä ole hetken juttu vaan prosessi, joka jatkuu koko ajan, Kallioniemi lupaa.

− Urheilu on puheenaihe ja liima, joka sitoo ihmisiä yhteen. Haluamme viestiä sen, että meidän mielestämme tämä on vakava asia ja me itse haluamme kantaa vastuumme, toimitusjohtaja päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle