Leijonien puolivälierävastustaja selviää tiistaina jo ennen Tanska-ottelua – Näillä panoksilla alkulohkojen päätöspäivään

MAAJOUKKUE / Uutinen
Ruotsi taistelee vielä A-lohkon voitosta, Suomi sijoittuu lohkossa kolmanneksi.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Jääkiekon MM-kisojen alkulohkot pelataan päätökseen tiistaina, jolloin molemmissa lohkoissa pelataan vielä kolme ottelua. Suomi kohtaa torstain puolivälierässä joko Tšekin tai Kanadan.

Sekä Tampereella pelattavan A-lohkon että Riian B-lohkon joukkueista kaksi on jo päättänyt kisaurakkansa. Ensi kaudeksi 1A-divisioonaan putoavat eli lohkojen viimeiseksi jääneet joukkueet ovat myös selvillä.

Unkari hävisi voittomaalikilpailussa Itävallalle putoamisen ratkaisseessa maanantain myöhäispelissä Tampereella ja joutuu jättämään hyvästit korkeimmalle sarjatasolle. Riian lohkossa Slovenian putoaminen selvisi jo aiemmin. Myös Kazakstan päätti kisaurakkansa maanantaina voittamalla juuri Slovenian.

Tiistaina pelataan molemmissa lohkoissa kolme ottelua, joista ensimmäiset alkavat jo klo 12.20. Muut pelit pelataan tuttuihin aikoihin 16.20 ja 20.20. Kaikissa otteluissa on vielä jonkinlainen panos ja molemmissa lohkoissa on vielä tarjolla paikka neljän parhaan joukkoon ja pudotuspeleihin.

A-lohko

Saksa–Ranska, klo 12.20

Saksa voi varmistaa puolivälieräpaikkansa voittamalla ottelun. Jos se häviää, voi Tanska mennä ohi ottamalla myöhäispelissä Suomelta kaksi pistettä enemmän kuin Saksa saa tästä ottelusta.

Ranska sijoittuu lohkossa kuudenneksi tiistain tuloksesta riippumatta.

Ruotsi–Yhdysvallat, klo 16.20

Tämä on puhdas lohkofinaali. Ottelun voittaja voittaa myös lohkon ja häviäjä sijoittuu toiseksi.

Suomi–Tanska, klo 20.20

Suomi on varma lohkokolmonen ja sen puolivälierävastustaja varmistuu jo ennen tätä ottelua. Vastaan tulee Kanada–Tšekki-ottelun voittaja.

Tanskan on jatkoon päästäkseen otettava ottelusta kaksi pistettä enemmän kuin Saksa otti aikaisesta pelistään Ranskaa vastaan. Jos siis Saksa voittaa päiväpelin, ei Tanskallekaan jää panosta otteluun.

B-lohko

Slovakia–Norja, klo 12.20

Slovakian on pakko voittaa ottelu varsinaisella peliajalla säilyttääkseen mahdollisuutensa puolivälieriin. Tuolloinkin Latvian pitää jäädä iltapelissä pisteittä, jotta Slovakian jatkopaikka toteutuu.

Norja ei voi päästä pudotuspeleihin, mutta varsinaisen peliajan voitolla se voi nousta juuri Slovakian ohi lohkon viidenneksi. Jatkoaikavoitolla Norja on lohkossa kuudes ja tappiolla se jää Kazakstanin taakse seitsemänneksi.

Kanada–Tšekki, klo 16.20

Ottelun voittaja on lohkokakkonen ja kohtaa puolivälierässä Suomen. Häviäjä on joko kolmas tai neljäs riippuen Latvian pisteistä lohkon päätöspelissä.

Sveitsi–Latvia, klo 20.20

Sveitsi on jo voittanut lohkon. Jos Slovakia on ottanut täydet pisteet päiväpelistä, tarvitsee Latvia vähintään pisteen selvitäkseen puolivälieriin.

Jos Latvia ottaa ottelusta täydet pisteet, nousee se lohkossa kolmanneksi, paitsi jos Kanada ottaa kahden pisteen voiton Tšekistä. Kaksi pistettäkin riittää kolmossijaan jos Kanada–Tšekki ratkeaa varsinaisella peliajalla.

Puolivälierät

Torstaina pelattavat puolivälierät pelataan tutusti A1–B4, B1–A4, A2–B3 ja B2–A3. Sekä Tampereella että Riiassa pelataan ottelut klo 16.20 ja 20.20. Suomen ja Latvian sijoitukset lohkoissa ovat sellaiset ettei poikkeussääntöjä tarvita.

Mahdolliset puolivälieräparit

A1–B4: Yhdysvallat/Ruotsi – Latvia/Slovakia/Kanada/Tšekki
B1–A4: Sveitsi – Saksa/Tanska
A2–B3: Ruotsi/Yhdysvallat – Kanada/Tšekki/Latvia
B2–A3: Tšekki/Kanada – Suomi

Suomi pelaa oman puolivälieräottelunsa klo 20.20 Tampereella. Vastaansa se saa siis Kanada–Tšekki-ottelun voittajan. Jos Latvia selviää pudotuspeleihin, pelaa se oman ottelunsa samaan aikaan Riiassa joko Yhdysvaltoja tai Ruotsia vastaan.

Muut tarkemmat alkamisajat ja pelipaikat julkaistaan lohkovaiheen päätyttyä, mutta yleensä lohkojen kärkijoukkueet ovat saaneet pelata puolivälieränsä samalla paikkakunnalla kuin alkulohkonsa. Poikkeus tähän on isäntämaiden edellä mainittu etuajo-oikeus.

Lauantain välieräparit muodostetaan alkulohkorankingin mukaan niin, että puolivälierien voittajista paras kohtaa heikoimman ja keskimmäiset toisensa. Rankingiin vaikuttaa ensin lohkosijoitus, sitten pisteet, maaliero, tehdyt maalit ja tarvittaessa viimeisenä rankingsijoitus ennen turnausta.

» Lähetä palautetta toimitukselle