Leijonat.tv katsojille ja Jääkiekkoliitolle karu yllätys: syksyn lähetyksiä on tehty testaamattomalla tekniikalla

Naisten Liiga, Suomi-sarja, Muut Sarjat / Uutinen
Automaattikameroiden tekniikka on osoittautunut ikäväksi yllätykseksi.
Kiekkokuluttajat pahasti kiukustuttanut Leijonat.tv-palvelu näyttää toiminnallisuudeltaan järjestelmältä, jota ei ole testattu kunnolla ennen käyttöönottoa. Eikä mielikuva petä.

Jääkiekkoliiton tänä syksynä laajasti käyttöön ottama Leijonat.tv-palvelu on toistaiseksi ollut jääkiekkoväelle ilonaiheen sijaan pysyvä harmituksen aiheuttaja. Palvelun toiminnassa on ollut suuria puutteita ja esimerkiksi Naisten Liigan ja Suomi-sarjan osalta lähetysten taso on usein selvästi aiempaa heikompi.

Leijonat.tv on Jääkiekkoliitolle merkittävä panostus, eikä uuden tuotteen alkutaival ole millään muotoa tyydyttänyt tuotantotahoakaan.

− Eihän alku tietenkään ole ollut yhtään sellainen kuin piti olla. Meille tulivat yllätyksenä ne tekniset haasteet, ja se kuinka kauan ne ovat kestäneet. Niiden takia on pitänyt pistää jäihin myös sovittuja lisäominaisuuksia, joita piti olla jo käytössä tässä vaiheessa, toteaa Jääkiekkoliiton viestintäjohtaja Henna Malmberg.

Ottelulähetyksissä on ollut perustason puutteita alkaen grafiikoiden ja selostusmahdollisuuden puuttumisesta. Pahin pulma on se, että koko palvelun pohjana olevat, kymmeniin jäähalleihin asennetut ruotsalaiset automaattikamerat eivät tunnu osaavan aina seurata kiekkoa, kuten tarkoitus olisi.

Tiivistettynä kuluttajalle jää vaikutelma tuotteesta, jonka teknistä toimivuutta ei ole riittävästi testattu ennen käyttöönottoa. Tässä onkin koko hankkeen synkin puutostila: kamerat eivät toimi pienten jäähallien vaihtelevissa olosuhteissa − eikä niiden teknistä toimintaa tosiaankaan ole testattu.

Kamerasysteemin aiempaa versiota testattiin viime kaudella, mutta sittemmin kameroiden toimittaja on vaihtanut kameroissa käytettyä tekniikkaa.

− Joissain halleissa on rakenteellinen ongelma, kun kamera on jouduttu asentamaan liian lähelle kaukaloa, jolloin se ei toimi niin hyvin. Ja tietyissä halleissa ongelmana on esimerkiksi se, että kameran ja kaukalon välissä on paksu verkko, jota ei siellä hallissa ole suostuttu poistamaan, se vaikuttaa selvästi kameran toimintaan.

− On ollut ongelmia myös softapuolen kanssa. Mehän testasimme viime kaudella systeemiä viidellä paikkakunnalla. Sitten kävi niin, että ennen tämän kauden alkua systeemi oli siirretty uudelle verkkoalustalle, ja se selvisi meille vasta juuri ennen syyskuuta. Sitä ei siis ole testattu, Malmberg myöntää.

Jääkiekkoliitto ja kamerasysteemin toimittanut ruotsalainen Sportway-yhtiö ovat keskustelleet tiiviisti, ongelmia pyritään ratkomaan jatkuvasti. Dramaattisempia keinoja ei toistaiseksi ole vireillä.

− Tällä hetkellä on ruotsalaisten kanssa sopimus ja homma toimii eri tasoilla 60 hallissa. Kyllä meidän tahtotila on, että se saadaan toimimaan ja kaikki ne sovitut sekä kaivatut lisäominaisuudet saadaan käyttöön, Malmberg summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle