Leijonat panee kolmosmaalivahdin maaliin – Vastaavaa nähty historiassa vain neljästi

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kaikki kolme maalivahtia pääsevät tositoimiin MM-kisoissa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Suomi antaa tänään peliaikaa jo kolmannelle maalivahdilleen MM-turnauksessa. Vastaavaa on nähty Leijonilta vain neljä kertaa aiemmin.

Leijonien aloittava maalivahti tänään MM-kisojen alkulohko-ottelussa Isoa-Britanniaa vastaan on kolmosmaalivahti Jussi Olkinuora. Näin joukkue pyörittää myös tolppien välissä laajaa rinkiä jo turnauksen aikaisessa vaiheessa. Kolmen eri maalivahdin peluuttaminen yhdessä MM-turnauksessa on Suomen miesten maajoukkueelle hyvin harvinaista.

Vuoden 1974 kotikisoissa maalivahdeista Antti Leppänen loukkaantui ja Stig Wetzell jäi kiinni dopingista. Jorma Valtonen pelasi viimeiset ottelut, ja Suomi joutui käyttämään kenttäpelaajia varamaalivahtina.

Vuonna 1996 Jarmo Myllys oli ykkösvahti, ja pelasi niin avausottelussa Norjaa vastaan kuin ennakolta kovat Tšekki- ja Ruotsi-ottelut. Myllys jäi turnauksessa ilman voittoa, sillä Tšekki onnistui voittamaan Suomen, Norjaa ja Ruotsia vastaan Leijonat pelasi tasan. Kahdesta alkulohkon muusta ottelusta Suomi nappasi voitot. Ranskaa vastaan maalilla oli Ari Sulander ja Italia-kohtaamisessa torjui Markus Ketterer. Leijonien turnaus päättyi puolivälierätappioon Kanadalle.

Vuonna 2000 Sulander aloitti kisat ykkösvahtina, mutta erityisesti alkulohkon Kanada-ottelun hapuilu, jossa hän päästi laukauksen puolesta kentästä maaliin, söi hänen asemansa. Vesa Toskala aloitti pudotuspelivaiheen, ja välierätappion jälkeen Pasi Nurminen sai torjuntavastuun voittoisassa pronssiottelussa Kanadaa vastaan.

Vuonna 2004 Mika Noronen kantoi päävastuuta maalilla. Alkulohkossa Jussi Markkanen pelasi yhden ottelun, ja epävarman suorittamisen jälkeen kakkosvahdin paikan otti Fredrik Norrena, joka torjui Tanskaa vastaan nollapelin. Noronen pelasi puolivälierän, jossa Kanada voitti Suomen jatkoajalla.

Tämän vuoden MM-kisoissa Suomen maalivahtikolmikon muodostavat Kevin Lankinen, Veini Vehviläinen ja Olkinuora.

» Lähetä palautetta toimitukselle