Latvia juhli ja Norja jäähyili – Suomalaistuomari Kristian Vikman vihelsi kuumassa kamppailussa hyvin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Latvia nappasi tämän kevään MM-kisojen avausvoittonsa Norjan kustannuksella.
Nokia Arenan neljäs kisapäivä käynnistyi Latvian ja Norjan välisellä kohtaamisella. Ottelu päättyi Latvialle lukemin 3–2. Viime kevään isäntämaan turnauksen avausvoitto toi jännitettä B-lohkon neljättä sijaa ajatellen.

Nokia Arenan neljäs kisapäivä avautui kiinnostavalla ottelulla, jossa Latvia otti kisojen avausvoittonsa voittaessaan Norjan lukemin 3–2. Norjan Ludvik Hoff nappasi toisessa erässä kisojen ensimmäisen ulosajon ja vuonomaa oli tuon tilanteen johdosta ajoittain pulassa.

Avauserä käynnistyi Norjan painostuksella, kunnes erää suurimmilta osin hallinnut Latvia sai juonesta otetta. Joukkueet tunnustelivat aluksi jään ja toistensa kisakuntoa, jonka jälkeen kumpikin joukkue uskalsi lisätä vauhtiaan.

Latvian piristynyt ote pakotti Norjan ottamaan erän ainoat kaksiminuuttiset, mutta Latvia ei hyödyntänyt tilanteita. Latvian Rodrigo Ābols vastasi ottelun avausmaalista, johon Ronalds Ķēniņš tarjoili maukkaan syötön. Mats Rosseli Olsen tasoitti erän loppupuolella lukemat erän viimeisen rangaistuksen kärsineeen Hoffin järjestellessä vastahyökkäystä.

Toisessa erässä käsikirjoitus pysyi ajoittain samanlaisena kuin avauserässä. Tässä erässä Norja paineisti avauserää enemmän kohti Elvis Merzļikinsin maalia Latvian höllätessä selvästi tempoaan. Piristyneen Norjan ongelmat alkoivat kuumana käyneen Hoff lentäessä videotarkistuksen jälkeen aikaiseen suihkuun pyyhkäistäessään jalallaan Roberts Bukartsia. Ottelun päätuomareilla Kristian Vikmanilla ja Mads Frandsenilla linja pysyi hallinnassa läpi ottelun.

Norja sai Hoffin ulosajoon johtaneesta tilanteesta myöskin kaksiminuuttisen, joten Latvialla oli helppo työ siirtyä jälleen johtoon. Kahden miehen ylivoimalla Nikolajs Jeļisejevs laukoi turnauksen avausosumansa. Latvian johtoa lisäsi hetkeä Jeļisejevsin maalia myöhemmin Hoffin tärskystä säikähdyksellä selvinnyt Bukarts.

Kolmas kaksikymppinen oli Norjalta ottelun parhain erä ja Latvialta vahvaa pelaamista johtoasemassa. Erän aikana Henrik Haukeland sai seurata rauhassa joukkuetovereidensa hyökkäysvoittoista peliä ja tasoitusosuman metsästystä. Laitamainokset repeilivät erän avauspuoliskolla ja kenttämiehet riensivät korjaamaan tilanteen.

Erässä ainoan osuman laukoi norjalaispuolustaja Mattias Nørstebø siirretyn rangaistuksen aikana. Kiekko pomppi läpi ottelun ikävästi päätylaidoista ja aiheutti Haukelandille ja Merzļikinsille harmaita hiuksia. Norja haki vimmatusti tasoitusosumaa ilman Haukelandia, mutta kiekko ei löytänyt tietään verkkoon.

Latvia yrittää hakea seuraavaa voittoaan Kari Jalosen Tšekistä ja Norja pelaa seuraavassa ottelussa Itävaltaa vastaan.