Kuortane haki vierasryöstön Kiekko-Espoolta Naisten Liigan puolivälierissä, HPK avasi Ilves-sarjan vakuuttavasti − "Nousimme aina vain uudestaan"

Naisten Liiga / Uutinen
Kuortane otti voiton Kiekko-Espoosta. Arkistokuva.
Kuva © Timo Savela
KalPa nousi yllätysalusta huolimatta voittoon TPS:stä ja HIFK peittosi Kärpät. Kierroksen suurin paukku tuli Espoossa, jossa runkosarjan kuudenneksi sijoittunut Kuortane nitisti sarjakolmosen ja hallitsevan mestarin Kiekko-Espoon.

Naisten Liigan puolivälierät käynnistyivät lauantaina, kun kaikki neljä otteluparia iskivät yhteen sarjojen ensimmäisissä otteluissa. Altavastaajista TPS ja Kuortane saivat koneistaan loistavan tai vähintään kohtalaisen suorituksen irti tuloksiin katsomatta. Ilveksellä ja Kärpillä oli vaikeampaa.

KalPa−TPS 4−1

Otteluvoitot: KalPalle 1−0

Kamppailu alkoi tasaisissa merkeissä, eikä avauserässä nähty vielä maaleja. Molempien joukkueiden veskarit pääsivät kunnolla vireeseen, sillä kuteja sateli kumpaankin kenttäpäätyyn. Toisen erän alussa TPS siirtyi yllätysjohtoon, kun Susanna Viitala pisti kiekon ohi Tiina Ranteen.

Turkulaisten johto kesti vajaat kymmenen minuuttia, kunnes puolustaja Sanni Rantala tasoitti lukemat. Eikä aikaakaan, kun KalPa siirtyi jo johtoon. Tällä kertaa maalintekijänä oli Salla Rantanen. Kummankin maalin syöttäjinä toimivat Johanna Juutilainen ja Jenna Kaila.

Jenna Kaila summasi puolivälieräavauksessa tehot 1+2.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Loppujen lopuksi KalPa sai koneensa käyntiin ja marssi vakuuttavaan sarjan avausvoittoon. Kolmannessa erässä maaliverkkoa Suvi Saarisen selän takana heiluttivat vielä Jenna Hietala ja kaksi ensimmäistä häkkiä alustanut Kaila. 

Kiekko-Espoo−Kuortane 3−4

Otteluvoitot: Kuortaneelle 1−0

Hallitseva mestari Kiekko-Espoo sai otteluun salama-alun, kun Janina Aro iski kiekon Kuortaneen maaliin jo 54 sekunnin pelin jälkeen. Espoolaiset vyöryivätkin ensimmäisessä erässä lujaa päälle ja Emilia Kyrkkö sai vieraiden maalilla huhkia 14 kopin edestä.

Avauserä kului loppuun jäähyjen sävyttämänä. Toisen erän alkajaisiksi räpsähti, kun Kuortaneen tähtihyökkääjä Sofianna Sundelin tasoitti lukemat 1−1:een. Kiekko-Espoon maalivahti Minja Drufvalle ei ollut kertynyt matsin puoliväliin mennessä kuin neljä torjuntaa. Vastaavasti Kyrköllä oli pelastuksia jo reippaasti yli 20. Emmi Rakkolainen antoi johto-osumallaan kotijoukkueelle jälleen hengitystilaa.

Sofianna Sundelin iski Kuortaneelle Kerttu Lehmuksen tavoin kaksi osumaa.

Kiekko-Espoon tilanne tukaloitui jälleen nopeasti, kun Kerttu Lehmus toi vierailijat jälleen rinnalle. Sama temppu toistui, kun Lehmus iski ottelun toisellaan pelin jo 3−3:een. Välissä Lisette Täks napautti espoolaisten kolmannen osuman. Kuortane nousi lähelle ennätystä 14 minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Sundelin räpsäytti toisen maalinsa.

Nuori joukkue onnistui pitämään kiinni johtoasemastaan ja nappasi heti puolivälieräsarjan alkuun tärkeän vierasryöstön.

− Oli vaikea alku pelille, mutta nousimme aina vain uudestaan ja hoidimme voiton. Uskoimme omaan juttuumme koko ajan. Olihan tämä (ensimmäinen peli) tärkeä, mutta emme olleet mitenkään erityisesti painottaneet tätä (altavastaaja-asemaa). Olemme pelanneet tasaisia otteluita Kiekko-Espoon kanssa läpi kauden.

− Nyt täytyy palautella hyvin ennen huomista. Otamme tästä asenteen sekä aktiivisen pelin mukaan ja olemme valmiita, kun kiekko putoaa kotikentällä jäähän, kahden maalin Lehmus virkkoi.

HPK−Ilves 5−0

Otteluvoitot: HPK:lle 1−0

HPK:n ja Ilveksen ensimmäinen pudotuspelikohtaaminen oli täynnä sähköä. Kannattajaryhmät löivät rummuillaan tahtia ennalta tasaiseksi uumoillulle parivaljakolle. Ilves pystyi vyöryttämään pelin ylivoimiensa turvin Noora Rädyn vartioimaa maalia kohti, mutta kihauksia se ei saanut avauserässä aikaan. Sen sijaan Júlia Matejková onnistui napauttamaan kiekon terävällä laukauksella ohi tupsukorvien Juuli Kivimäen.

Kotijoukkue tuli toiseen erään terävästi ja Jade Mäkivaara kaksinkertaistikin hämeenlinnalaisten johdon ja Karolína Erbanová iski HPK:n kolmannen nuotan ennen pelin puolta väliä. Vieraiden tilanne alkoi näyttää haastavalta. Räty sai olla varsin toimettomana toisen erän loppupuoliskon.

HPK näytti Ilvekselle kaapin paikan sarja-avauksessa.
Kuva © Julia Suuriniemi

Päätöserässä ei enää ollut kyse siitä, kumpi voittaa mittelön. Kiti Seikkula ja Saimi Lehto kasvattivat HPK:n johdon jo viiteen nyyttiin. Aivan viimeiset minuutit olivat enemmän tai vähemmän sitä kuuluisaa asetelmien hakua, sillä kaksikko kohtaa jo sunnuntaina Tampereella. Tuolloin Tesoman jäähallissa juhlistetaan Ilveksen 40-vuotista taivalta Naisten Liigassa.

− Vastustaja teki paikoista maalit ja me emme. Tasaista peliä oli niin kuin ennakoimme. Tästä alamme nyt mittaamaan, että kumpi on parempi. Tämä oli vasta ensimmäinen osa. Sarja tulee ratkeamaan pieniin juttuihin pelin sisällä. Pudotuspeleissä ei juuri highlights-kamaa nähdä ja ne pyritään vastustajalta pimentämäänkin. Huominen ei tule liian nopeasti. Tappiota voi miettiä kymmenen minuuttia, mutta sitten katse kääntyy huomiseen, Ilves-kapteeni Helen Puputti lupasi.

Voittajien leirissä tunnelma oli tietysti iloisempi, vaikkakin Puputin puheiden ohella luottavainen.

− Tänä vuonna olemme parantaneet peliämme koko ajan. Meidän pitäisi laukoa vieläkin enemmän, mutta tänään lauoimme paljon ja se toi voiton. Meillä on myös hyvät maalivahsdit, mutta meidän on parannettava puolustuspeliämme entisestään. Tämä oli hieno kokemus, kun viimein oli paljon kannattajia katsomossa. Oli helppo pitää pelin tasoa yllä!

− Aiomme vastata Ilvekselle huomenna lujaa, ja valmistautumisemme alkaa jo nyt. Peli alkaa nollista ja vastustaja on varmasti äkäinen, mutta pystymme sopeutumaan tilanteeseen, Matejková puheli.

HIFK−Kärpät 12−0

Otteluvoitot: HIFK:lle 1−0

Ennakkoon epätasaisin ottelupari runkosarjan voittaneen HIFK:n ja kahdeksanneksi sijoittuneen Kärppien välillä alkoi odotusten mukaan kotijoukkueen hallinnalla. Maaliverkko Kati Asikaisen takana soi ensimmäisen kerran ennen avauserän puoliväliä, kun konkarihyökkääjä Karoliina Rantamäki osui.

Karoliina Rantamäki johti HIFK:n esimerkillään voittoon.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Jos Sanni Vanhanen syötti Rantamäen osuman, oli hänen itsensä vuoro tehdä HIFK:n toinen maali. Rantamäki kunnostautui puolestaan syöttöpuuhissa. Puolustaja Siiri Yrjölä jatkoi emäntien kovaa ensimmäistä erää lyömällä pelin 3−0:aan. Rantamäki sai syöttöpisteen tähänkin osumaan. Enää HIFK:n neljänteen tai viidenteen kihaukseen Rantamäki ei ollut osallisena. Clara Rozier ja Emilia Vesa pistivät kiekon pömpeliin toisen erän alkumetreillä.

Kuudennen HIFK-maalin värkkäsi niin ikään tehokkaalla pelipäällä ollut runkosarjan pistepörssin voittaja Michaela Pejzlová. Vielä ennen kuin toinen erä päättyi, löi Vanhanen taulukke seitsemännen ja Johanna Kemppainen kahdeksannen maalin. Lopulta HIFK mätti hurjat 12 maalia taululle ja otti vakuuttavan ensimmäisen kiinnityksen. Huippuhyökkääjä Vesa nousi Stadin Gimmojen pistekuningattareksi tehoillaan 2+4=6.

Puolivälierät jatkuvat huomenna sunnuntaina toisilla osaotteluilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle