Kotijoukkueille tuomitaan vieraita vähemmän rangaistuksia

LIIGA / Uutinen
Kotijoukkueet ovat saaneet selvästi vieraita vähemmän rangaistuksia kaudella 2018-2019. Huomattava ero rangaistusmäärissä korostaa kotiedun arvoa pudotuspeleissä.

Kiekkokauden kääntyminen kohti playoff-vaihetta herättää joka vuosi henkiin kiivaan keskustelun kotiedun merkityksestä. Näissä keskusteluissa nousee usein esiin myös kysymys siitä, miksi joukkue voittaa kotona todennäköisemmin kuin vieraissa. Tälle ilmiölle tarjotaan monesti selitykseksi tuomaritoimintaa, jonka oletetaan suosivan kotijoukkuetta. Yleisen tutkimustiedon valossa tuomariston ratkaisut puoltavat keskimäärin kotijoukkueen etua kaikissa suosituimmissa joukkuelajeissa. Tapahtuuko näin myös Liigassa?

Otetaan tarkasteltavaksi kaikki kauden 2018-2019 Liiga-ottelut ja vertaillaan koti- ja vierasjoukkueiden yhteenlaskettuja jäähymääriä. Tilastoista selviää, että kotijoukkueille vihellettiin yhteensä 1620 rangaistusta, mikä tarkoittaa keskimäärin 3,6:ta jäähyä yhdessä ottelussa. Vierasjoukkueiden osalta vastaavat luvut ovat 1957 ja 4,35. Erot näiden lukujen välillä ovat todella suuria ja viittaavat siihen, että pilli soi vierasjoukkueen rikkeelle kotijoukkuetta herkemmin. Uskottavuusosamäärän testi vahvistaa, että ero on tilastollisesti merkitsevä, eikä sitä voida selittää satunnaisvaihtelulla. Kauden 2018-2019 perusteella rangaistusten määrän odotusarvoon vaikuttaa siis se, pelaako joukkue ottelunsa kotona vai vieraissa. Edellisten kausien osalta lukemat ovat samansuuntaisia, esimerkiksi kaudella 2017-2018 kotijoukkueet saivat yhteensä 1637 rangaistusta, kun vierasjoukkueille niitä tuomittiin 1928.

Katoaako tämä ero pudotuspeleissä, jolloin tuomarilinjaa pidetään yleensä runkosarjaa sallivampana? Kevään 2018 pudotuspelien rangaistustilastojen perusteella kotijoukkue saa pudotuspeleissäkin vierasjoukkuetta vähemmän rangaistuksia. Kotijoukkueille annettiin kevään 2018 46:ssa playoff-ottelussa 189 jäähyä, vieraille puolestaan 232. Tämäkin on uskottavuusosamäärän testin perusteella tilastollisesti merkitsevä ero. Kotietu pudotuspeleihin on joukkueelle monesta muustakin syystä tavoittelemisen arvoinen asia, mutta tuomaritoiminnan merkitystä ei tilastojen perusteella kannata sivuuttaa. Runkosarjassa nämä räikeät erot koti- ja vierasotteluiden jäähymäärissä tasaantuvat, koska kotona ja vieraissa pelataan yhtä paljon. Pudotuspeleissä näin ei välttämättä tapahdu, ja yksikin peli vähemmän jäähyherkässä vieraskaukalossa voi riittää kääntämään tasaisen sarjan.

Lahjomattomat tilastot siis osoittavat, että kotijoukkueelle tuomitaan keskimäärin vähemmän jäähyjä kuin vierasjoukkueelle. Voidaan olettaa, että joukkueet pelaavat kotiyleisön kannustuksen siivittämänä ja vähemmän matkustaneena pääsääntöisesti paremmin kotona kuin vieraissa. Tästä huolimatta ilmaan jää epäilys, että kotiyleisön tuottama paine saattaa vaikuttaa tuomareiden toimintaan. Tutkitaan asiaa tarkastelemalla joukkueiden jäähymääriä otteluissa, jotka ovat olleet tasan varsinaisen peliajan jälkeen. Näiden otteluiden voidaan olettaa olleen tasaisia, jolloin vierasjoukkueen korkeampi jäähymäärää ei selity pelillisillä tekijöillä. Otetaan tarkasteltavaksi kaikki 14.9-31.12.2018 pelatut Liiga-ottelut, jotka ovat olleet varsinaisen peliajan jälkeen tasatilanteessa. 65 tasan päättyneessä ottelussa kotijoukkueille on tuomittu yhteensä 224 rangaistusta, vieraille puolestaan 305. Ero on selkeä ja jälleen kerran myös tilastollisesti merkitsevä.

Suosivatko erotuomarit siis todella kotijoukkuetta? Ainakin tilastollinen analyysi antaa vahvaa näyttöä väitteen puolesta. Tästä huolimatta kotijoukkueen kannattajien ei kuule kovin usein toteavan ottelun jälkeen, että "Saatiinpa tänään tuomareilta apuja". Kuinka kriittistä palaute olisikaan, jos rangaistukset jakautuisivat keskimäärin tasan koti- ja vierasjoukkueen välillä?

» Lähetä palautetta toimitukselle