Koronarajoitukset ja rajamääräykset ovat armottomia rokotteesta kieltäytyneille – Jesse Ylöstä uhkaavat useat karanteeneista johtuvat poissaolot

NHL / Uutinen
Viime kaudella Jesse Ylönen pelasi enimmäkseen Canadiensin AHL-joukkueessa.
Kuva © Getty Images
Koronavirusta vastaan rokottautumatonta Jesse Ylöstä uhkaa vaikea kausi NHL:n uudistuneiden koronarajoitusten ja rajanylityksestä aiheutuvien karanteenien myötä.

Montréal Canadiensin suomalainen sopimushyökkääjä Jesse Ylönen nousi sunnuntaina puheenaiheeksi, kun montréalilaismedia uutisoi hänen olevan edelleen rokottautumaton COVID-19-tautia vastaan. La Pressen mukaan Ylösen rokotteesta kieltäytymisen taustalla ei ole uskonnollinen eikä terveydellinen syy.

Alkavalla kaudella rokottautumattomat pelaajat joutuvat tiukkojen koronaprotokollien alle. Poikkeuksena ne pelaajat, jotka ovat kieltäytyneet rokotteesta uskonnollisten tai painavien terveyssyiden takia saavat höllennyksiä protokolliin. NHL:n farmiliiga AHL ei ole vielä julkaissut protokolliaan rokottautumattomille pelaajille. Seuraavassa on lueteltuna tärkeimmät kohdat rokotteesta kieltäytyneiden pelaajien rajoituksista.

  • Rokottautumattomat pelaajat voivat vieraspelimatkoilla olla vain joukkueen hotellissa, harjoitustiloissa ja hallilla. Käynnit kaikissa muissa paikoissa, kuten ravintoloissa on kielletty.
  • Rokottautumattomat pelaajat eivät saa kutsua joukkuekavereitaan ja vierailijoita hotellihuoneisiinsa.
  • Rokottautumattomat pelaajat testataan päivittäin.
  • Seurat ovat oikeutettuja sulkemaan rokottautumattoman pelaajan toiminnastaan siltä ajalta, kun hän joutuu olemaan sivussa positiivisen koronatestituloksen tai matkustusrajoitusten takia.
  • Rokottautumattomat pelaajat menettävät palkkansa jokaiselta siltä päivältä, minkä he menettävät positiivisen testituloksen tai matkustusrajoitusten takia.

Matkustusrajoitusten vaikutus näyttäytynee parhaiten Kanadan ja Yhdysvaltojen välisellä rajalla, jonka NHL- ja AHL-joukkueet ylittävät kauden aikana useita kertoja. Raja oli pitkään suljettuna pandemian alusta alkaen, mutta rokotusten edistyttyä rajan on voinut ylittää vapaammin.

Ylöstä kuitenkin uhkaavat useat toistuvat poissaolot peleistä rajanylitysten takia, sillä Yhdysvalloista ei pääse rokottautumattomana Kanadaan ilman karanteenia. Esimerkiksi Ylösen lähtökohtainen joukkue Laval Rocket pelaa tulevan kauden aikana 22 kertaa Yhdysvalloissa, ja Canadiensin farmiseura saapuu pelireissuilta Kanadaan kymmenen kertaa.

Elokuun alusta alkaen täyden rokoteannoksen saaneet ja tuoreen negatiivisen testituloksen esittävät Yhdysvaltain kansalaiset ja pysyvän oleskeluluvan saaneet ovat voineet matkustaa Kanadaan ilman karanteenia. Rokottautumattomat joutuvat 14 vuorokauden pituiseen karanteeniin, mikä koskisi tässä tapauksessa myös Ylöstä. Kanadasta voi matkustaa Yhdysvaltoihin esittämällä tuoreen negatiivisen testituloksen tai todistuksen 90 päivän sisällä sairastetusta koronataudista.

21-vuotiaalla Ylösellä on Canadiensin kanssa sopimus vuoteen 2023 asti. Häntä voi liikutella vapaasti NHL- ja AHL-joukkueiden välillä. Viime kaudella Ylönen pelasi AHL:ää Laval Rocketissa 29 ottelua, minkä lisäksi hän teki loppukaudesta NHL-debyyttinsä Canadiensissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle