Kansainvälisen jääkiekon pääjohtaja Luc Tardif linjaa Venäjä-päätöksestä: "Emme huomioi moraalia päätöksessämme"

MAAJOUKKUE / Uutinen
Kanadalais-ranskalainen Luc Tardif johtaa IIHF:ää.
Kuva © Aleksi Koskinen
Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif heittää vaihtoehtona Venäjän paluulle vuoden 2026 talviolympialaiset. IIHF ei näytä pohtivan Venäjälle sodan päättymistä kauemmin jatkuvaa osallistumiskieltoa.

Ukrainassa tuhoamissotaa käyvä Venäjä on jatkuvasti ajankohtainen kysymys urheilussa ja myös jääkiekossa. Kansainvälinen olympiakomitea kertoi viime viikolla, että se on tällä hetkellä lähestymässä kantaa, että venäläiset ja valkovenäläiset voisivat päästä takaisin osallistumaan maajoukkuekilpailuihin. Tällä hetkellä he ovat osallistumiskiellossa liki kaikesta kansallisten lajiliittojen välisestä urheilusta, niin myös jääkiekossa.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:llä on puheenjohtaja Luc Tardifin mukaan selkeä linja päättäessään, kelpuuttaakko Venäjä takaisin vai ei.

– Emme huomioi moraalia päätöksessämme, Tardif toteaa.

– Yksityishenkilönä minulla on kantani aiheeseen, mutta IIHF:n puheenjohtajana minun on lähestyttävä asiaa eri tavalla.

Kanadalais-ranskalainen Tardif sanoo turvallisuuden olevan IIHF:lle ykkösprioriteetti Venäjä-ratkaisun kannalta. Turvallisuudella hän tarkoittaa pelaajien, ottelutapahtumien ja yleisön turvallisuutta. Eli esimerkiksi väkivaltaisten mielenilmausten mahdollisuutta.

– Entä jos tulisi vaikkapa jokin boikotti – kaikkeahan voi tapahtua. Ei sellainen tukisi tapahtumamme arvoa. Vuodenvaihteessa nuorten MM-kisat Kanadassa osoittivat, että kykenemme järjestämään hienot kisat ilman Venäjää.

– Mutta luonnollisesti Venäjä pääsee joskus taas osallistumaan kansainväliseen jääkiekkoon. Mutta milloin? Milloin tilanne olisi sille sopiva, Tardif pohtii.

Hänen otaksuntansa vaikuttaa olevan, että sopiva aika tuskin on lähitulevaisuudessa, sillä hän heittää vaihtoehtona Venäjän paluulle vuoden 2026 talviolympialaiset. "Koska ne ovat Kansainvälisen olympiakomitean alaiset kisat."

Kansainvälinen jääkiekkoliitto ei ole velvollinen toimimaan samoilla linjoilla Kansainvälisen olympiakomitean kanssa, mutta niin se tapaa silti toimia. Kuten muidenkin olympialajien kattojärjestöt. 

– Ymmärrän kyllä moraalikysymyksen. Meidän on kannettava vastuumme ja selvitettävä, mitä voi tapahtua, jos päästämme Venäjän takaisin mukaan.

– Sen vuoksi korostan, että emme hyväksy mitään poliittistakaan painostusta. Yleinen moraali voi olla yksi asia, mutta meidän täytyy pysyä sen ulkopuolella. Me järjestämme jääkiekkokilpailun, emme ratkaise maailman ongelmia.

Vaikka Tardif ei näe moraalilla roolia IIHF:n Venäjä-ratkaisuissa, hän sanoo ajattelevansa näin: mitä nopeammin Venäjä ja Valko-Venäjä voidaan ottaa takaisin mukaan, sen parempi – sillä se tarkoittaa, että sota on ohi.

– Meidän on oltava reiluja ja päättäväisiä. Meidän on varmistettava, miten voimme palauttaa lajiperheemme yhteen – mahdollisimman pian. Jos olosuhteet ovat jo pian sellaiset, että niin voidaan tehdä, se olisi fantastista, Tardif viittaa juuri skenaarioon sodan päättymisestä.

– Päätös ei tule olemaan helppo. Mutta emme ole rooleissamme tekemässä vain helppoja päätöksiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle