Jukureista tuli Liiga-historian toinen seura, joka ilmoitti pelaajansa ja valmentajansa yt-neuvotteluihin – Seura ei kertonut asiasta pelaajilleen etukäteen

LIIGA / Uutinen
Kuva © Toni Takala

Jukurit aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat sen taustayhtiön Jukurit HC Oy:n koko henkilöstöä. Se sisältää pelaajat ja valmentajat. Samalla siitä tuli toinen seura Liigan historiassa, joka ilmoitti moisesta ratkaisusta. Sport tiedotti vastaavasta noin tunti aiemmin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta koskaan, kun Liiga-pelaajat ja -valmentajat joutuvat yt-neuvotteluihin.

– Ei tämä kovin hieno päivä urheilujohtajauralla ole. Mutta tämä kokonaistilanne maailmassa on täysin ennennäkemätön, ja meidän on pakko reagoida siihen. Haluamme suojella liiketoimintaamme ja seuran tulevaisuutta. Koronakriisi on tuonut Jukureille suuria taloudellisia vaikeuksia, Jukurien puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Jukka Toivakka sanoo.

Jukurien yt-neuvottelut koskevat lomautuksia, jotka ovat mahdollisia koko henkilökunnalle. Neuvotteluissa ei ole määrä keskustella irtisanomisista. Lomautusten enimmäispituus on tämän hetken arvion mukaan enintään 90 päivää.

Pelaajat ja valmentajat työskentelevät määräaikaisilla työsopimuksilla, jotka ovat Suomen työlainsäädännössä voimassaoloaikanaan sitovampia kuin vakinaiset työsuhteet. Määräaikaisten työntekijöiden lomauttaminen tuli mahdolliseksi huhtikuun alussa. Kyse on poikkeuslaista, joka on seurausta koronakriisin äärimmäisen negatiivisista talousvaikutuksista. Sillä lisättiin yritysten mahdollisuuksia reagoida yhtäkkiseen kannattavuuden romahtamiseen.

Toivakka kertoo, että Jukurien johto informoi pelaajia ja valmentajia yt-neuvottelujen aloittamisesta hieman ennen ulkoista tiedottamista.

– Joukkueen kapteeni tiedusteli meiltä aiemmin, tuleeko koronakriisistä taloudellisia seuraamuksia heidän suuntaansa. Vastasimme silloin, että asiaa mietitään ja siitä tiedotetaan heille myöhemmin. Halusimme siis noudattaa tavanomaisia yt-neuvottelujen käytäntöjä. Kaikkia palkansaajiamme käsiteltiin myös tiedottamisessa tasavertaisina, Toivakka perustelee.

– Tiedostamme kyllä sen, että jos pelaajia lomautetaan, heillä on lomautuksensa aikana mahdollisuus purkaa työsopimuksensa yksipuolisesti.

Kun seurajohto pohti pelaajien sisällyttämistä yt-neuvotteluihin, vaikuttiko päätökseenne se, että pelaajien työllistymismahdollisuudet ovat koronakriisin vuoksi selkeästi tavanomaista heikommat myös muualla Euroopassa?

– No kyllä, kokonaisuutta tässä on arvioitu. Siihen kokonaisuuteen kuitenkin kuuluu nyt hyvin olennaisena osana toimintamme jatkuvuuden suojeleminen. Tilanne on äärimmäisen valitettava, mutta se on tietysti tässä kriisissä sitä meille kaikille.

Entä harkitsitteko, että neuvottelujen piiriin olisi kuulunut vain osa pelaajistanne?

– Sellaista ei harkittu. Yhtenä heimona tässä mennään, Toivakka vastaa.

Jukurien neuvottelut alkavat 14.4.2020 ja niiden arvioidaan kestävän enintään viisi päivää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös