Jukka Jalonen on vuoden valmentaja – "On hienoa nähdä, kun suomalaiset pärjäävät"

MAAJOUKKUE / Uutinen
Jukka Jalonen palkittiin vuoden valmentajana kolmannen kerran.
Kuva © Aleksi Koskinen
Vuoden 2023 Urheilugaala järjestettiin Helsingin jäähallissa. Jääkiekko oli jälleen edustettuna Jukka Jalosen voittaessa vuoden valmentajan palkinnon toisena vuonna peräkkäin. Palkinto oli Jaloselle kolmas laatuaan.

Jukka Jalosen vuosi oli menestyksekäs. Leijonien päävalmentaja voitti joukkueensa kanssa sekä MM-kultaa että olympiakultaa. MM-kulta oli Jalosen kolmas ja olympiakulta Suomen historian ensimmäinen.

Jalonen muisteli puheessaan rankkaa edeltävää vuotta sekä kehotti jokaista ehdolla ollutta olemaan ylpeä itsestään. Hän muisti Leijonien pelaajia sekä kehui suomalaisen urheilun kehittymistä.

 – Kiitos kunnianosoituksesta. Kuten tiedämme, viime vuosi oli aika huikea suomalaisen urheilun saralla niin yksilö- kuin joukkuelajeissa. Ja myös joukkuelajeissa yksilösuoritusten puolesta, kun ajatellaan vaikka Lauri Markkasta tai Mikko Rantasta. Muutenkin väittäisin näin, että kaikki täällä olevat, jotka ovat jossakin kategoriassa olleet ehdolla, voivat olla ylpeitä itsestään, puhui Jalonen lavalla.

– Urheilussa urheilijat ovat keskiössä ja niin sen pitää ollakin. Sen takia tämänkin palkinnon ja menestyksen taustalla meillä Leijonissa ovat pelaajat. Jos ajattelemme, mitä muutoksia on tapahtunut, niin henkinen vahvuus ja kyky olla vahvimmillaan paineen alla on lisääntynyt. Sama on ollut havaittavissa muissakin palloilulajeissa viime vuosina. Ylipäätään Suomessa me olemme menneet aika paljon eteenpäin, Jalonen kertoo.

– On hienoa nähdä, kun suomalaiset pärjäävät kansainvälisellä kentällä. En usko, että menestymiseen ei ole salaisuuksia, mutta mikä meillä Leijonissa on viime vuosina ollut vahvuus, on joukkueessa oleminen ja sinne tuleminen. Kuinka me viihdymme siellä, ja kaikki tietävät, mitä heidän rooliinsa kuuluu. Silloin, kun henki on kohdallaan, silloin pystyy toteuttamaan sitä, mikä urheilussa on kaikkein vaikeinta, eli vetää täysillä, mutta riittävän rennosti.

Kuva © Aleksi Koskinen

Jalonen vastasi medialle välittömästi palkinnon noutamisen jälkeen. Leijonien valmentaja ei ollut itse tullut ajatelleeksi, että palkinto oli järjestyksessään jo kolmas.

– Tuota en ajatellutkaan, mutta hyvältähän tämä tuntuu. Mahtava juttu koko meidän joukkueelle ja tietenkin henkilökohtainenkin huomioiminen tuntuu hyvältä, Jalonen kuvailee.

Jalonen muisteli kuluvaa vuotta sekä sen tuomia haasteita.

– Kyllähän se kovin paikka oli tasan vuosi sitten, kun valmistauduimme Pekingin olympialaisiin ja korona painoi päälle. Pelaajia oli koronassa, kuten myös johtoryhmän jäseniä. Varmaan, jos kisat olisivat olleet viikkoa aiemmin, olisi meidän joukkue ollut aikalailla erilainen. Meillä kävin vähän tuuri siinä ajoituksessa. Selvisimme tiukasta paikasta, ja lopussa kiitos seisoi.

Jalonen uskoo menestyksen salaisuuden löytyvän sitkeydestä ja kärsivällisyydestä. Myös onnella on ollut oma osansa. Kysyttäessä missä hän on erityisesti onnistunut, muisteli Jalonen uransa alkuaikoja.

– Olen varmaan ollut sitkeä ja uskonut omaan osaamiseeni. Eivät ensimmäiset kymmenen vuottani olleet mitään ruusuilla tanssimista. Kova työ oli takana, että pääsin sitten aikanaan HPK:ta valmentamaan. Ehkä vähän tuuriakin oli mukana, Jalonen sanoo.

– Siitä lähti homma kulkemaan ja kyllä se vaatii tiettyä kärsivällisyyttä ja totta kai hyviä ihmisiä ympärille. Intohimo on ollut niin kova, että ei ole halunnut tiukassa paikassa luovuttaa.

Jalosen vatsa ei ole täynnä mestaruuksien jäljiltä. Valmentaja uskoo itsessään olevan vielä saavuttamatonta potentiaalia.

– Kaikissa asioissa on pikkuisen aina kehittämistä. Kyllä semmoinen ihmisten käsittely vaatii, vaikka ihan kohtuu hyvä siinä jo olen, vielä sellaista ihmisten tuntemista. Miten käsitellä erilaisia ihmisiä, miten saada heistä paras irti, miten motivoida ja antaa palautetta. Myös pelissä on vielä sellaisia nyansseja, joita voimme tehdä paremmin. 

Jalonen antoi ansaitut kiitokset myös valmennusryhmänsä suuntaan. Ryhmään kuuluivat Jalosen lisäksi apuvalmentajat Mikko Manner ja Ari-Pekka Selin sekä maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen.

– Tämähän ei ole mitään yhden miehen tai naisen hommaa tämä valmentaminen, vaan yhteistyötä viimeisen päälle. Meillä on erinomainen valmennustiimi. Se on fakta. Plus sitten vielä muu johtoryhmä, huolto, lääkärit, fyssarit, hierojat, mediaihmiset ja niin edelleen. Ilman laadukasta taustaryhmää on turha kuvitellakaan, että voisi menestyä. Meillä on rekrytoinnit onnistunut siinä mielessä, Jalonen summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle