JYPin ympärillä pyörii hurja huhuhurrikaani – Seurassa on jo vt. urheilutoimenjohtaja

LIIGA / Uutinen
Myös eilen pelaajauransa lopettaneen Eric Perrinin nimi on esiintynyt kevään JYP-huhuissa. Kari Tyni on entinen toimitusjohtaja, nykyinen vt. toimitusjohtaja.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

JYPin Liiga-kausi päättyi tiistaina pudotuspelien ensimmäisen kierroksen tappioon Lukolle. Seuran edustusjoukkue pelaa seuraavan kerran jääkiekkoa elokuussa, mutta ennen sitä organisaatiossa riittää keskeisiä rooleja miehitettäviksi. Virallisen tiedon mukaan JYPillä ei ole vielä ensi kaudeksi toimitusjohtajaa, urheilutoimenjohtajaa eikä päävalmentajaa.

Seuraan on kaikessa hiljaisuudessa nimetty vt. urheilutoimenjohtaja. Hän on edustusjoukkueen apuvalmentaja Antti Turunen. Vt. toimitusjohtaja Kari Tyni vahvistaa asian Jatkoajalle. Turunen, 32, on jyväskyläläislähtöinen entinen Mestis-puolustaja. Hän aloitti JYPissä apuvalmentajana vuonna 2016.

Turusen päätehtävä vt. urheilutoimenjohtajana suuntautuu edustusjoukkueen sekä A- ja B-juniorien yhteistyöhön. Juniori-JYPiin on perustettu myös Talenttitalli, joka on käytännössä erityislahjakkuuksiksi arvioitujen omien noin 15-vuotiaiden juniorien erikoisvalmennusryhmä. Turunen koordinoi muun muassa sitä. JYPin ensi kauden Liiga-joukkue sen sijaan oli Jatkoajan tietojen mukaan liki valmis jo tammikuun lopussa, jolloin edellinen urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari siirtyi töihin Jukureihin.

Vaikka mestarikandidaattina kuluvaan kauteen lähteneiden jyväskyläläisten suoritus oli massivinen pannukakku, viime kauden CHL-mestari sekä Liigan kuluvan vuosikymmenen kestomenestyjä on haluttu työpaikka. Siksi huhuhurrikaani vapaiden postien ympärillä pyörii tällä hetkellä villiä.

Kuumimmat kandidaatit JYPin ensi kauden päävalmentajaksi ovat Jyrki Aho, Jukka Ahvenjärvi ja Risto Dufva. Seuran suurin yksityinen omistaja Jukka Seppänen kertoi tänään Yle Jyväskylän radiohaastattelussa, että valittu nimetään seuraavien parin viikon aikana.

Aho voitti JYPin päävalmentajana SM-kullan vuonna 2012. Hänen edellinen pestinsä oli apuvalmentajana KHL:ssä Kunlun Red Starsissa, josta hänet irtisanottiin tammikuun puolivälissä. Dufva valmensi JYPiä tammikuun puolivälistä kauden loppuun. Ahvenjärvi on organisaation pitkäaikainen työjuhta, joka päävalmensi akatemiajoukkue JYP-Akatemiaa vuosien ajan ja on sen osasen lopettamisen jälkeen työskennellyt Liiga-joukkueen apuvalmentajana.

Antti Turusen pesti vt. urheilutoimenjohtajana ei Jatkoajan tietojen mukaan jatku kuluvaa sesonkia kauemmin. Turusen tie vie joko edusjoukkueen apuvalmentajaksi tai A-juniorien päävalmentajaksi – riippuen tulevan Liiga-päävalmentajan ajatuksista valmennusryhmänsä suhteen.

Urheilutoimenjohtajaksi kuumimmat kandidaatit ovat Tommi Kerttula, Tuomas Pihlman ja Dufva. Kerttula työskentelee Ässien urheilutoimenjohtajana, mutta seura on tiedottanut hänen työsopimuksensa päättyvän syyskuun lopussa. Kerttula opiskelee johtamisoppia Jyväskylän yliopistossa ja on kertonut julkisesti, että valmistuminen tulisi saavuttaa vuoden loppuun mennessä. Jatkoajan tietojen mukaan Ässät haluaisi pitää Kerttulan Porissa. Ässien sekä Kerttulan on määrä neuvotella ja päättää jatkosta lähiaikoina.

Entinen Liiga-hyökkääjä Pihlman on HIP Invest Oy:n kautta JYPin osaomistaja ja istuu seuran hallituksessa. Hän kuuluu työryhmään, joka kartoittaa kandidaatteja avoimiin avainposteihin. Pihlmanille saatetaan perustaa myös pelaajakoordinaattorin rooli, jossa hän tukisi urheilutoimenjohtajaa. HIP Invest omistaa JYPistä 16,7 prosenttia.

Dufva on Jatkoajan tietojen mukaan kiinnostunut päävalmentamisen lisäksi myös urheilutoimenjohtajan vastuusta.

Näiden lisäksi JYPissä on halua pitää pelaajauransa tähän kauteen päättänyt kanadalainen Eric Perrin sekä 2010-luvun monivuotinen tshekkiläinen luottosoturi Petr Hubacek lähellä. Hubacek lopetti pelaajauransa viime vuonna Ranskan mestaruuteen. Heille saatetaan ojentaa ulkomaankykyjenetsijän roolit. Perrin vihjaisikin hieman tällaiseen suuntaan Telialla viimeisen ottelunsa jälkeisessä televisiohaastattelussa.

Pihlmanin ohella JYPiä omistavat HIP Invest Oy:n kautta joukkueessa tällä kaudella pelanneet Juha-Pekka Hytönen, 37, ja Jarkko Immonen, 36. Hytönen on HIP Investin hallituksen puheenjohtaja. Kummallakin on pelaajasopimus ensi kaudesta, ja Jatkoajan tietojen mukaan seurassa vallitsee käsitys, että kaksikko myös pelaa sopimuksensa loppuun.

Uudet palkkaukset on määrä tehdä huhtikuun loppuun mennessä, sillä vt. toimitusjohtaja Tynin, 64, on puolestaan määrä siirtyi silloin sivuun. Hän oli vuosia seuran toimitusjohtaja, mutta väistyi asemasta vuonna 2016. Korvaajaksi valittiin Aku Vallenius, joka irtisanottiin kuluvan vuoden helmikuussa. Tyni suostuteltiin silloin vielä avuksi. JYP hakee paraikaa uutta toimitusjohtajaa julkisella haulla.

JYPin liigaorganisaation taustayhtiö on Evellsport Oy. Omistus siirtyi sille JYP Jyväskylä Oy:ltä vuonna 2017. Evellsport Oy:n hallituksen puheenjohtaja on Heimo Viinanen. Hytönen ja Seppänen istuvat hallituksessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle