Itävalta taisteli sensaatiomaisen voiton Tšekistä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Voitto oli Itävallalle ensimmäinen Tšekistä MM-tasolla.
Itävalta ylitti itsensä kaatamalla Tšekin voittomaalikilpailun jälkeen maalein 2–1. Kyseessä ei ollut usein nähty pienten maiden puolustuskamppailu, vaan Itävalta kykeni tasaveroiseen ja aktiiviseen jääkiekkoon lajin suurmaata vastaan.

Itävalta kykeni todistamaan, etteivät sen vahvat otteet Ruotsia ja Yhdysvaltoja vastaan olleet sattumia. Tšekki sai taistella kynsin ja hampain sarjapisteidensä eteen, ja loppuratkaisu oli sensaatiomainen.

Tšekki otti komennon ottelun alussa ja rakensi kärsivällisesti tekopaikkoja erän vanhetessa. Pelikello kului hieman alle kahdeksan minuuttia, kun Matěj Stránský tuikkasi maalin edestä kiekon häkkiin. Itävalta haastoi tilanteen mahdollisena maalivahdin estämisenä, ja protesti meni läpi.

Tšekki jatkoi hyökkäysten jauhamista, ja itävaltalaiset alkoivat hermoilla. Bernd Wolf ja Brian Lebler ottivat peräkkäiset rangaistukset. Viimeistely tuotti kuitenkin tšekeille tuskaa, ja avausmaalia oli odotettava erän loppuminuuteille asti. Ajassa 17.59 Matej Blümel petasi loistopaikan Roman Červenkalle, joka sai vihdoin kiekon ohi Bernhard Starkbaumin.

Leblerin viimehetken tasoitus pohjusti jättiyllätyksen

Toinen erä alkoi vauhdikkaasti, vaikka ei kovin näyttävästi. Itävalta oli huomattavasti aktiivisempi kuin avausperiodilla, ja Alppimaa sai luotua aidosti vaarallisia paikkoja pakottaen Karel Vejmelkan venymään huippuiskuun. Vastapäässä Tšekki kolisutti pariinkin otteeseen Starkbaumin maalin kehikoita. Täysosumaa ei kumpikaan joukkue saanut aikaan.

Ottelun kuva ei muuttunut päätöserässä. Voimasuhteet pysyivät tasaväkisinä, ja peli aaltoili maalilta toiselle. Loppua kohti Itävallan paine vain yltyi, ja Tšekki oli jopa hätää kärsimässä.

Itävallan hurja loppurynnistys tuotti kosolti tekopaikkoja, ja lopulta 38 sekuntia ennen loppua Brian Lebler runnoi väkisin kiekon maaliin. Tilanne meni tarkistukseen: Lebler tökkäsi ensin kiekkoa luistimellaan maaliviivalle ja sohaisi viime hetkellä lätyn mailallaan verkon perukoille. Osuma hyväksyttiin.

Jatkoaika ei tuottanut tulosta, joten pisteet oli ratkottava voittomaalikilpailussa. Ensimmäinen onnistuja oli Itävallan kolmas laukoja Peter Schneider, jonka veivauksen edessä Vejmelka oli voimaton. David Krejčí epäonnistui suoraviivaisessa yrityksessään, ja niin kisojen varsinainen pommi oli valmis.