IIHF heilautti tylysti tuomionuijaa, Valko-Venäjän kiekkopomolle viiden vuoden toimintakielto

MAAJOUKKUE / Uutinen
Valko-Venäjän yksinvaltias Aljaksandr Lukašenka on kova kiekkomies.
Kuva © Mikhail Svetlov
Kansainvälinen jääkiekkoliitto antoi tuhdin kakun Dmitri Baskoville, joka on väärinkäyttänyt valta-asemaansa poliittisten tarkoitusperien edistämiseen.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton itsenäinen kurinpitoelin on langettanut peräti viiden vuoden mittaisen toimintakiellon Valko-Venäjän jääkiekkoliiton presidentille Dmitri Baskoville. Hänen todettiin syyllistyneen vakaviin IIHF:n eettisten sääntöjen rikkomuksiin.

Baskov on ennen lajiliiton johtamista toiminut muun muassa Dinamo Minskin managerina ja puheenjohtajana. Rangaistus pitää hänet syrjässä kaikesta kansallisesta ja kansainvälisestä jääkiekkotoiminnasta syyskuuhun 2026 saakka.

IIHF tutki Baskovin tekosia kymmenen kuukauden ajan. Alkusysäyksenä toimivat loppuvuodesta 2020 esiin nousseet epäilyt Baskovin osallisuudesta Valko-Venäjän kansannousun protestien yhteydessä tapahtuneeseen mielenosoittaja Roman Bondarenkon pahoinpitelyyn. Bondarenko menehtyi saamiinsa vammoihin.

IIHF:n tutkinnassa ei löydetty varmuutta Baskovin roolista Bondarenkon tapauksessa, mutta kurinpitoelin totesi kiekkopomon rikkoneen kiistatta IIHF:n eettisiä sääntöjä monella tapaa. Baskov on uhkaillut ja yrittänyt painostaa valkovenäläisiä urheilijoita tukemaan maan yksinvaltaista johtajaa Aljaksandr Lukašenkaa ja tämän hallintoa. Mielipiteen vapautta loukatessaan Baskovin katsottiin väärinkäyttäneen asemaansa lajiliitossa edistäessään poliittisia tarkoitusperiään.

Tutkinnan mukaan Baskov kirjoitti jo kesällä 2020 julkisesti Valko-Venäjän oppositioliikettä tukevia urheilijoita arvostelleen kirjeen. Kansallisen lajiliiton johtajana Baskov erotti ja sulki pois toiminnasta lukuisia epäluotettaviksi julistamiaan valmentajia ja urheilijoita.

Kansainvälinen olympiakomitea linjasi jo joulukuussa 2020, ettei Valko-Venäjän kansallinen olympiakomitea ole suojellut maan urheilijoita poliittiselta syrjinnältä. Kovana kiekkomiehenä tunnettu Lukašenka on myös kansallisen olympiakomitean johtaja ja Baskov sen hallituksen jäsen.

» Lähetä palautetta toimitukselle