HS: Entinen liigahyökkääjä Janne Puhakka ei pystynyt peliuransa aikana kertomaan homoseksuaalisuudestaan − ”Oli henkisiä blokkeja”

LIIGA, MESTIS / Uutinen
Janne Puhakka pelasi Suomessa viimeksi Mestistä Espoo Unitedissa.
Kuva © Petteri Äikäs

24-vuotias 40 liigapeliä Bluesin paidassa kaudella 2015−16 pelannut Janne Puhakka kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, kuinka joutui peliuransa aikana salaamaan osan identiteetistään.

− Monta kertaa joku kysyi, onko minulla tyttöystävää. Ohitin kysymyksen ja aina jälkeenpäin pohdin, miksen voinut kertoa asiasta. Oli henkisiä blokkeja.

Puhakka kertoo seurustelleensa peliaikanaan ja joutuneensa miettimään, kuinka esittelisi miesystävänsä, jos sattuisi törmäämään pelikavereihinsa.

− Kaikki, jotka ovat olleet lätkäkopissa, tietävät, että siellä vitsaillaan laidasta laitaan. Se on joskus ronskia, ja siihen voi sisältyä myös homoläppää. Ihannetilanne olisi, ettei tästä tarvitsisi puhua. Mutta niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava.

− Voisin kuvitella, että on pelaajia, jotka haluaisivat puhua asiasta, mutta eivät uskalla, koska pelkäävät työpaikkansa puolesta. Etenkin kärkiketjujen ulkopuolelle jäävät pelaajat saattavat olla epävarmoja.

Puhakan oma liigaura jäi yhden kauden mittaiseksi, minkä jälkeen hän pelasi vielä kauden Mestistä Espoo Unitedissa ja kauden 2017−18 Ranskan liigassa. Nyt hän opiskelee Helsingissä Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa kansainvälistä bisnestä ja työskentelee muotialalla.

Aiemmin lokakuussa tanskalainen jääkiekkomaalivahti Jon Lee-Olsen paljasti oman homoseksuaalisuutensa. Puhakka toivoo oman esimerkkinsä kannustavan muitakin.

− Jos yksikin asiaa miettivä juniori tai aikuinen pelaaja saa tästä haastattelusta itselleen jotakin positiivista, olen tyytyväinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle