HPK:n huippuotteet jatkuivat Naisten Liigassa, KalPan Elli Mäkelä jälleen TPS:n kiusana − "Olen aina ollut sellainen pelaaja, joka ei tee pisteitä"

Naisten Liiga / Uutinen
Mäkelä teki viimeksi TPS:ää vastaan tehot 2+2, sunnuntaina saldona oli 2+3.
Kuva © Timo Savela
Naisten Liigan vuoden 2022 viimeisellä kierroksella neljä kotijoukkuetta olivat tylyjä emäntiä vierailleen. KalPan puolustaja Elli Mäkelä oli jälleen tehokkaana TPS:ää vastaan. Kahdeksan ottelun voittoputkessa liitävä HPK nappasi jälleen kovan voiton.

Naisten Liiga siirtyi yli kuukauden kestävälle tauolle neljän ottelun kierroksen siivittämänä. Lauantaina urakkansa vuoden 2022 osalta saivat jo Kärpät ja Kuortane. Kotijoukkueet olivat sunnuntaina niskan päällä.

Ilves−RoKi 5−2

Altavastaajana matsiin lähtenyt RoKi kamppaili hanakasti ja taisteli jokaisesta irtokiekosta, vaikka Ilves olikin kentällä hallitseva osapuoli. Tesoman jäähallin ajanottosysteemi oli lopettaa taistelunsa jo avauserään, kun pelikello jämähti 15 minuutin pelin jälkeen. Muutama vaihto painettiin käsiajanoton voimalla, kunnes aika taululla alkoi taas juosta.

Ilves iski avausmaalin toisen erän alkuun. Elli Suoranta syöksyi maalille ja ohitti Janika Järvikarin. Suoranta osui tilanteessa RoKin Viivi Iso-Kouvolaan, joka poistui kivuliaana kaukalosta. Kotijoukkue iski perään uudelleen, kun Venla Riipinen napautti täysosuman.

RoKi jatkoi sinnikästä vääntämistään ja tuli kolmanteen erään tulisieluisena. Iida Lappalainen runttasi maalinedustalta kiekon ohi Ilves-maalivahti Neea Pohjamon ja toi rovaniemeläiset maalin päähän. Aleksandra Nurminen venytti tupsukorvien johdon takaisin kahteen maaliin hetkeä myöhemmin.

RoKin Viivi Iso-Kouvola ei kaihda fyysistä peliä. Taisteluparina Ilveksen Pihla Parkkonen.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

RoKi painoi loppuun asti kovaa kohti emäntien maalia ja kapteeni Eveliina Ollila kilautti jopa tolppaan. Pohjoisen vieraat ottivat aikalisän saatuaan ylivoiman reilu seitsemän minuuttia ennen kolmannen erän päättymistä. Järvikarvi vedettiin maalilta ja Anna Kalová värkkäsi tärkeän kavennuksen. Anniina Kaitala kiepautti kuitenkin maalillaan kylmää vettä RoKin niskaan. Noora Myllärin iskemä 5−2-maali toi ottelulle sen loppulukemat.

Ilveksen 16-vuotias puolustajalupaus Nanna-Katariina Timonen summasi RoKia vastaan tehot 0+2. Hän suuntaa alkavalla viikolla Tyttöleijonien leirille Vierumäelle.

− Olimme tänään paremmin hereillä kuin parissa aikaisemmassa pelissä. Välillä nukahtelimme, mutta viimeisessä erässä nostimme tasoa.

Omista otteistaan Timonen oli varsin vaatimattomalla mielellä, joskin pieni virne naamallaan.

− Kun pistää kiekkoa sellaisille pelaajille, jotka osaavat tehdä maaleja, niin tulostakin tulee, Ilves-pakki heitti.

Nanna-Katariina Timonen on nuori Ilveksen puolustajalupaus.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

RoKi-leirissä mieli oli ymmärrettävästi tappion myötä apeampi, mutta kuitenkin toiveikkaasti eteenpäin katsova.

− Ensimmäisessä erässä emme olleet parhaimmillamme, vaikka 0−0 olikin. Paransimme loppua kohden. Maalinteko on ollut koko kauden ajan haastavaa ja tänäänkin kaatui vähän siihen.

− Olen ylpeä joukkueesta, että jokainen on valmis taistelemaan loppuun asti tilanteesta huolimatta. Viihdyn itsekin tällaisissa matseissa, eli mitä enemmän laidat ryskyvät niin sitä enemmän virne pysyy naamalla, rovaniemeläisten hyökkääjä Iso-Kouvola sanoi.

KalPa−TPS 6−3

Lauantaina kauden avaustappionsa kokenut KalPa joutui heti takaa-ajajaksi, kun Pihla Hämeenniemi vei TPS:n johtoon. Vieraiden ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä Johanna Juutilainen toi sarjakärjen tasoihin muutama minuutti TPS:n maalin jälkeen. Toisessa erässä TPS meni 3−1-johtoon Uche Udehin ja Anni Timosen osumilla, joten kuopiolaisten tilanne näytti jo hankalalta.

Sitten alkoi KalPan pelätyn ykkösviisikon show. Loppujen lopuksi viisi tehopistettä nakuttanut puolustaja Elli Mäkelä kavensi numeroita ja supertähti Elisa Holopainen toi KalPan tasoihin vain 17 sekuntia ennen toisen erän päättymistä. Sanni Rantalan kanssa kuopiolaisten ykkösparissa pelaava Mäkelä summasi lopulta tehot 2+3=5. Aiemmassa kohtaamisessa turkulaisia vastaan hän naputti 2+2=4 pistettä.

− TPS:ää vastaan on aina kiva pelata, sillä peli on aina fyysistä ja kovaa. Vauhti omalla tavallaan sytyttää. Olen aina ollut sellainen pelaaja, joka ei tee pisteitä, mutta tällä hetkellä on sellaiset joukkue- ja ketjukaverit, joiden kanssa on helppo pelata. Kun annan hyvän syötön, niin kaveri pystyy tekemään maalin. Pelin aikana uskaltaa myös haastaa enemmän, kun tulee itseluottamusta, Mäkelä pohti.

Mäkelä on tuulettanut ennenkin TPS:ää vastaan.
Kuva © Timo Savela

Kolmannessa erässä KalPa meni menojaan, kun Holopainen, Jenna Kaila ja Mäkelä osuivat neljän ja puolen minuutin aikana maalivahti Tea Koljosen selän taakse. Turkulaisten aikalisäkään ei tuonut valoa tunnelin päähän, vaan KalPa korjasi yhden ottelun harharetkensä ja palasi voittojen tielle.

KalPa vaihtoi tilanteessa 1−2 maalivahtia, kun kahdeksan kertaa pelissä torjunut Jenna Juutilainen teki tilaa ykkösveskari Tiina Ranteelle. Hän kerrytti itselleen kymmenen koppia. Koko ottelun TPS:n tolppien välissä pelannut Koljonen kahmi 30 kutia kiinni.

− Ensimmäinen erä oli vähän katselua ja huiskimista. Vähän sellaista "en halua kiekkoa ja annan jollekin toiselle, jota ei sitten ollut". Kiekot menivät vastustajille. Toisen erän pudotus sytytti tulitikun persuksen alla ja jokainen tajusi, että tarvitsemme ratkaisijoita. Saimme oman pelin haltuun ja aloimme pelata tasollamme, Mäkelä ruoti voiton syitä.

HPK−Kiekko-Espoo 5−1

Avauserässä Kiekko-Espoon Henni Virtasen kaksiminuuttinen jäi ainoaksi tilastomerkinnäksi. Toisessa erässä alkoi kuitenkin tapahtua, kun HPK kirmasi kahden maalin johtoon Barbora Juříčkován ja Saimi Lehdon maaleilla.

Hämeenlinnalaiset rokottivat vielä kolmannenkin kerran, kun Jutta Stoltenberg kiskaisi kiekon ohi espoolaisten veskarin Minja Drufvan. Kiekko-Espoollakin oli ylivoimasaumansa, mutta ruuti jäi märänlaiseksi erikoistilanteesta. Muutoin vieraat olivat pelipäällä ja aktiivisia.

Hyvän vireen löytänyt Kiekko-Espoon hyökkääjä Erica Grönlund iski hyvin pelanneen Salla Sivulan haaveet nollapelistä romukoppaan kolmannen erän alkajaisiksi, mutta Emma Katajamäki piti huolen siitä, ettei vierailija päässyt pisteiden syrjään kiinni. Kiekko-Espoo sortui kolmannessa erässä jäähyilyyn, eikä näin pystynyt antamaan haastetta HPK:lle ottelun lopussa.

− Peli oli tiukka. Tiesimme, että kaveri pelaa kovaa, mutta pystyimme vastaamaan siihen. Ensimmäisessä erässä olimme telineissä, mutta paransimme loppua kohden. Olimme maalipaikoissa tehokkaita ja Sivula oli elementissään. Hän piti meitä vähän pystyssäkin torjunnoillaan, Stoltenberg kertasi ottelua.

Jutta Stoltenberg luonnehti Kiekko-Espoo-kamppailua tiukaksi.

HPK päihitti peräkkäisinä päivinä sekä sarjakärki KalPan että kolmantena majailevan Kiekko-Espoon. Ennen hämeenlinnalaisia mikään toinen joukkue ei ollut voittanut KalPaa tällä kaudella.

− Tästä on ihan hyvä aloittaa joulutauko, kun näin hyvin menee. Toisaalta toivoisi, että pelit jatkuisivatkin. Jäädään nyt keräilemään voimia ja tammikuussa mennään uudestaan, kokenut puolustaja virkkoi kahdeksan ottelun voittoputkessa.

HIFK−Lukko 7−0

HIFK piti kiinni ennakkosuosikin asemastaan ja latoi kovat numerot taululle kotihallissaan Lukkoa vastaan. Maalinteon aloitti avauserän lopulla Anni Pere ja sen jälkeen emäntiä ei pysäyttänyt mikään. Siiri Yrjölä teki kaksi maalia, Clara Rozier ja Johanna Kemppainen yhdet, joten peli oli käytännössä ohi kahden erän jälkeen.

Johanna Kemppainen teki Lukkoa vastaan tehot 2+1.

Vaikka HIFK myös jäähyili läpi ottelun, iski se päätöserässäkin osumia. Kemppainen niittasi ottelun toisensa ja Nenna Mehtonenkin sai nimensä pöytäkirjoihin.

Lumi Jääskeläinen torjui HIFK:n maalilla 12 kertaa ja Katriina Saarenmaa raumalaisten veräjällä sai venyä peräti 43 torjuntaan. Helsinkiläiset kärsivät pahasta loukkaantumissumasta ja Lukon kausi on ollut haasteita täynnä, joten kumpikin joukkue lähtee varmasti mielellään vetämään happea ennen runkosarjan huipennusta ensi vuoden puolella.

− Meillä on ollut uudenlainen kokoonpano nyt viikonloppuna. Lähdimme alusta asti viemään peliä ja hallinta oli meillä koko ajan. Ensimmäisen maalin jälkeen tekemiseen tuli tempoakin. Vahva 60 minuutin näyttö meiltä, Kemppainen sanaili.

HIFK:lla on ollut loukkantumisten myötä paljon akatemiapelaajia mukanaan, joten vaihtuvuutta on ollut runsaasti.

− Juuri juttelin yhden heistä kanssa ja kovasti heitä jännitti tulla meidän mukaamme, mutta sanoivat, että kivaa on ollut. He ovat todella kovia tekemään töitä ja halua näyttää, että pärjäävät. Ilman heitä emme olisi pystyneet pelaamaan näitä pelejä. Kolmosketju oli kokonaisuudessaan akatemian pelaajia. Iso kiitos kaikille, että olivat mukana, Kemppainen kiitteli.

Alkava tauko tulee Kemppaisen mukaan tarpeeseen pitkän syyskauden jälkeen. HIFK-hyökkääjä aikoo käyttää vapautuvan ajan paitsi harjoitteluun, myös lepäämiseen ja perheeseen keskittymiseen.

− Keväällä alkavat kovat pelit. Sitten, kun on huilittu niin pitää alkaa valmistautua kevääseen. Eiköhän sitä joulutauolla halutessaan jäillekin pääse, Kemppainen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle