HPK:lle uusi areenahanke? Hämeenlinna tiedottaa areenan valmistelusta maanantaina

LIIGA / Uutinen
Kuva © Pasi Lepola (www.pasilepolaphotography.com)
Hämeenlinnan kaupunki kertoo maanantaina lisätietoa uudesta areenahankkeesta.

Hämeenlinnan kaupunki järjestää maanantaina tiedotustilaisuuden, joka liittyy Hämeensaaren alueen kehittämiseen ja uuden areenahankkeen valmisteluun. Kaupunki lähetti asiasta tiedotteen keskiviikkona.

Kutsun mukaan tilaisuudessa ovat läsnä kaupungin edustajien lisäksi yksityisten yritysten edustajat, jotka ovat tehneet kaupungille suunnitteluvaraushankkeen.

Tiedotteessa hankkeesta on kerrottu hyvin vähän. Hämeen Sanomien haastatteluunsa tavoittama apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ei kerro hankkeesta enempää, mutta kertoo suunnitteluvaraushankkeen yleisistä periaatteista.

Suunnitteluvaraus on Isosuon mukaan tietynlainen varaajalle annettava yksinoikeus jatkaa suunnittelua tietyn määräajan. Vasta sen jälkeen päätetään, edetäänkö asiassa esimerkiksi tontin varaukseen tai johtaako asia ylipäätänsä mihinkään, kertoo Isosuo Hämeen Sanomien uutisessa.

– Esimerkiksi kauppojen osalta tämä on aika tavanomainen tapa toimia, kun joku haluaisi suunnitella uutta kauppaa jollekin tietylle liikepaikalle ilman, että kilpailija pääsee väliin, Isosuo kertoo Hämeen Sanomille.

Ilmakuva kesältä 2018.

Osayleiskaavassa ei varausta uudelle urheiluareenalle

Hämeensaaren alue ja sen Engelinranta on ollut pitkään muutossuunnitelmien sekä muutostöiden alla. Alueelle on suunniteltu etenkin uutta asuinrakentamista ja jopa kelluvia taloja. Varsinaiset hankkeet ovat kuitenkin antaneet odottaa itseään. Toistaiseksi alueelta on peruskorjattu uimahalli, purettu vanha liikuntahalli Hämeenkaari sekä puhdistettu maamassoja ranta-alueelta.

Nykyisessä pari vuotta sitten vahvistetussa osayleiskaavassa ei urheilurakennuksille tilaa ole varattuna kuin uimahallin osalta. Kaavan osalta varmimmin ja ensimmäisenä on toteutumassa vanhan linja-autoaseman paikalle tuleva linja-autoaseman, liikerakentamista, hotelliasumista ja asuintorakentamista yhdistelevä hanke. Kaavaan on luonnollisesti mahdollista hakea tulevaisuudessa muutoksia.

Energiataloutensa osalta vanhakantainen HPK:n nykyinen jäähalli on saanut myös seuran aktivoitumaan toimitusjohtaja Antti Toivasen johdolla mediassa. Halli on Toivasen Hämeen Sanomille kertomien tietojen mukaan kohdannut viime vuosina sähkö- ja putkiongelmia.

HPK:n jäähallia peruskorjattiin ja laajennettiin vuonna 2008. Hanke osui kuitenkin vuosiin, jolloin energiataloutta, lämmön talteenottoa ja muita talotekniikan osalta kustannuksia säästäviä toimenpiteitä ei merkittävässä laajuudessa siihen sisällytetty. Täten halli on tälläkin hetkellä tilojen kokonaistoimivuudesta huolimatta etenkin kokoonsa nähden yksi Suomen eniten energiaa kuluttavista jäähalleista.

Syksyllä Toivanen aktivoikin keskustelua monitoimiareenasta. Realiteettina hankkeelle pidetään sitä, että pääasiallisen rahoituksen pitäisi tulla yksityiseltä puolelta eikä kaupungilta.

Viimeaikaisisista hankkeista Tiiriön suunnalle rakennettu Elenia Areena on vienyt pois yhteistyötarpeen muiden lajien kanssa. Kyseinen halli palvelee nykyisin erityisesti paikallista lentopalloa (Hämeenlinnan lentopallokerho) sekä salibandyä (Steelers). Myös HJS:n ensisijaisesti jalkapalloon soveltuva sisähalli on kunnossa.

Hämeen Sanomien syksyllä haastatteleman Linnan kehitys Oy:n Mervi Käen mukaan tarvetta olisi kuitenkin noin 3000 henkeä vetävälle konserttiareenalle. Valmiita suunnitelmia uusista hankkeista ei julkisuudessa ole.

Tiedotustilaisuus järjestetään maanantaina 18.2. Raatihuoneenkadun valtuustosalissa klo 12.

Käyttäjän awennstrom kuva

Kommentti: Antti Wennström

Mistä rahat?

Uuden mysteerihankkeen tärkein kysymys on ison hallihankkeen rahoitusjärjestelyjen hoitaminen. Ylimääräistä rahaa kaupungissa, seuralla tai paikallisilla tahoilla ei etenkään syksyisten keskustelujen perusteella ole. Tai tämän hankkeen vaatimaa isoa rahoitusta ylipäänsä.

Kun Hämeensaari havainnekuvia ja kaavoitusta myöten on ollut toisenlaisten suunnitelmien kohteena, tulee hanke täytenä yllätyksenä paikallisille.

Tervetullut se silti on, ja innokkailla yksityisillä rahoittajilla kaupungista löytyisi vastalauseiden ohella sille todennäköisesti riittävä määrä kannatusta. HPK:lla on ollut pitkään yleisesti suosikin asema hämeenlinnalaisten päättäjien keskuudessa.

Nähtäväksi jää, olisivatko samat tahot valmiita panostukseen, jos paikka sille osoitettaisiinkin esimerkiksi Kantolasta, moottoritien päältä tai junaradan varrelta. Nykyinen Ritari-areena ei joka tapauksessa enää pitkään kestä.

» Lähetä palautetta toimitukselle