Gary Bettmanille 30 vuotta täyteen NHL:n komissaarina – tekee samalla urheiluhistoriaa

NHL / Uutinen
Gary Bettmanin aikana NHL on muuttunut valtavasti.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Gary Bettman on johtanut NHL:ää tasan 30 vuotta.

NHL:n komissaari Gary Bettman, 70, on toiminut tehtävässään tasan 30 vuotta. Bettman aloitti sarjan historian ensimmäisenä komissaarina 1. helmikuuta vuonna 1993.

Bettman tekee tänä päivänä myös urheiluhistoriaa, sillä hänestä tulee pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut komissaari Pohjois-Amerikan neljässä suuressa ammattilaisurheiluliigassa (NFL, NBA, MLB, NHL). Aiemmin titteliä piti hallussaan tasan 30 vuotta NBA:ta johtanut David Stern.

Bettmanin aikakautena NHL:n joukkuemäärä on kasvanut 24:stä 32:een. Erityisesti NHL on laajentunut tänä aikana Yhdysvaltojen eteläosiin. 30 vuoden aikana NHL:n liikevaihto on kasvanut noin 400 miljoonasta 5,2 miljardiin dollariin.

Bettmanin aikana NHL:ssä on nähty myös kolme työsulkua, joista yksi perui koko kauden 2004–05. Yksi Bettmanin ajan merkittävimpiä muutoksia NHL:ssä on ollut palkkakatto, joka tuli liigaan vuonna 2005.

Bettman on NHL:ää toiseksi pisimpään johtanut henkilö. Clarence Campbell toimi NHL:n presidenttinä 31 vuoden ajan vuosina 1946–77.

Bettman aateloitiin Hockey Hall of Fameen vuonna 2018.

Kommentti:

Gary Bettmanin merkitystä NHL:n kehitykselle ja kasvulle ei voi missään nimessä väheksyä, mutta 30 vuotta sarjan johdossa on jo liikaa.

Viime vuosina Bettmanin ote on päässyt lipsumaan. Muun muassa suhtautumiset pelaajien aivovammoihin, Aleksandr Ovetškinin poliittisuuteen ja viime kaudella pinnalla olleeseen Chicago Blackhawksin skandaaliin eivät ole olleet nykypäivän vaatimalla tasolla.

Myös kansainvälisten huipputurnausten kuihtuminen on henkilöitynyt Bettmaniin, vaikka hän toimii vain NHL-seurojen omistajien äänitorvena. Bettmanin bisneskeskeinen suhtautuminen urheiluun on ärsyttänyt suurta osaa faneja vuosien ajan, mikä on ymmärrettävää.

On kuitenkin syytä muistaa, että ilman Bettmanin aikana tapahtuneita muutoksia NHL ei olisi niin suuri urheilubisnes kuin se nyt on. Silti NHL:n olisi nyt tärkeää valmistautua Bettmanin jälkeiseen aikaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle