Espoon kaupunki aikoo maksaa julkisista varoistaan noin 5 miljoonaa euroa Jussi Salonojan rapistuneelle Metro Areenalle

Muut Sarjat / Uutinen
Metro Areenasta on tullut murheenkryyni.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Espoon kaupunki suunnittelee pönkittävänsä alueellaan sijaitsevan Metro Areena -areenakompleksin toimintaa tämän ja seuraavien kahden vuoden aikana noin viidellä miljoonalla eurolla.

Summa voi olla suurempikin – riippuen kaupungin areenassa järjestämien ei-jääurheilullisten tapahtumien määrästä. Sellaisten tapahtumien johdosta kaupungilta on virrannut Metro Areenalle viime vuosina 400 000–500 000 euroa per vuosi.

Jos vastaava jatkuu, vuoden 2020 lopussa kokonaissumma voi siis olla peräti kuusi miljoonaa euroa.

Metro Areenan omistaa Tapiolan Monitoimiareena Oy, jonka omistaa liikemies Jussi Salonoja. Hänen hallistaan katkaistiin viime vuoden kesällä sähköt maksamattomien laskujen vuoksi. 20-vuotiaaseen kiinteistöön ei ole tehty mitään peruskorjauksia. Yhtiö on tehnyt kolmen edellisen ilmoittamansa tilikauden aikana 3,8 miljoonaa euroa tappiota. Salonojan niinikään omistama Espoo United -urheiluseura asetettiin konkurssiin huhtikuussa, ja hänet on haastettu oikeuteen miljoonan euron maksamattomien saatavien vuoksi. Tapiolan Monitoimiareena Oy:n liikevaihto oli viimeisimmällä ilmoitetulla tilikaudella, viime vuonna, 2,1 miljoonaa euroa.

Julkisten varojen viiden miljoonan euron potti Metro Areenalle muodostuu seuraavasti:

– Espoon kaupunki on jo sitoutunut maksamaan 750 000 euroa pääareenan käyttämisestä. 450 000 euroa tämän syksyn jäävuokrista ja 300 000 euroa Suomen miesten koripallomaaottelujen vuokrista seuraavien kolmen vuoden aikana. Jäävuorovuokrista uutisoi Helsingin Sanomat ja koripallomaaottelujen vuokrista Ilta-Sanomat.
– Espoon liikunta- ja nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra sanoo Helsingin Sanomille kaupungin tavoitteen olevan jatkaa pääareenan kaikkien jäävuorojen vuokraamista vuoteen 2020. Hän arvioi vuosivuokran olevan noin 700 000 euroa. Vuokraustarpeen kesto riippuu Matinkylän uuden jäähallin valmistumisesta. Sen rakentamiseen arvioidaan kuluvan reilu vuosi. Rakentaminen alkaa aikaisintaan alkukesällä 2019. Jos Matinkylän valmistuminen venyy vuoden 2020 loppuun, senkin vuoden vuokra on noin 700 000 euroa. Jos Matinkylässä valmistuu nopeammin, sen vuoden vuokra on pienempi.
– Espoon kaupunki käyttää Metro Areena -kompleksissa sijaitsevaa harjoitushallia 950 000 euron vuosivuokralla. Harjoitushallia hallinnoi Tapiolan harjoitusareena Oy, jonka pääomistaa 55 prosentilla Tapiolan monitoimiareena Oy. Tapiolan harjoitusareena Oy:n hallituksen puheenjohtaja on Salonoja. Kaupunki omistaa yhtiöstä 45 prosenttia. Yhtiö on tehnyt neljällä edellisellä ilmoittamallaan tilikaudella 400 000 euroa tappiota. Liikevaihto oli viimeisimmällä ilmoitetulla tilikaudella, viime vuonna, 884 000 euroa.

Viiden miljoonan euron kunnallisen rahan pottiin on laskettu tämän vuoden vuokra harjoitushallista. Jos Matinkylän uuteen jäähalliin päästään ennen vuoden 2020 loppua, kokonaissumma putoaa hieman viidestä miljoonasta. Toisaalta areenassa järjestettävät ei-jääurheilulliset tapahtumat – esimerkiksi seminaarit – taas nostavat sitä. Niiden yhteiskustannukset ovat siis olleet kaupungille viime vuosina 400 000–500 000 euroa per vuosi.

Koripallomaaottelujen ja muiden ei-jääurheilullisten tapahtumien vuokrakuluja lukuun ottamatta summat syntyvät jäävuoroista. Metro Areenan pääkaukalolla ja harjoitushallilla ei ole tällä hetkellä muita vuokraajia kuin Espoon kaupunki.

Kaiken kaikkiaan Espoon kaupunki vuokraa vuosittain urheilutiloja 12 miljoonalla eurolla. Joukossa on sekä yksityisiä että julkisia vuokransaajia. Seuratukiin kuluu vuosittain 3,25 miljoonaa euroa. Tuota 15,25 miljoonaa euroa koordinoi kaupungin liikuntapalvelut.

Muokattu 7.9.2018 kello 00.45: Leipätekstin ensimmäisestä lauseesta muutettin tukea-verbi pönkittää-verbiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle