Entinen Blackhawks-pelaaja Nick Boynton on ollut itsenäisen tutkinnan kuultavana videovalmentaja Brad Aldrichin seksirikossyytteistä: ”Olen kyllästynyt tähän vaikenemisen muuriin”

NHL / Uutinen
Nick Boynton voitti Stanley Cupin Chicago Blackhawksissa vuonna 2010.
Kuva © Getty Images

Chicago Blackhawksin vuoden 2010 Stanley Cup -joukkueeseen kuulunut Nick Boynton on kertonut perjantaina 23.7. itsenäistä tutkintaa entiseen videovalmentaja Brad Aldrichiin liittyvistä seksirikossyytteistä suorittavalle Jenner & Block -lakifirmalle omia muistikuviaan kevään 2010 tapahtumista.

Boyntonin mukaan silloinen joukkuekaveri Jake Dowell kertoi hänelle, että Aldrich oli käyttänyt seksuaalisesti hyväksi kahta joukkueen pelaajaa. Näiden pelaajien pyynnöstä Boynton kertoo ottaneensa yhteyttä seuran taitovalmentajaan Paul Vincentiin, joka oli eläköitynyt poliisimies – toiveena oli, että Vincent olisi suostutellut seurajohdon erottamaan Aldrichin ja ilmoittamaan syytökset poliisille.

Boynton kertoi tutkijoille Blackhawksin tähtipelaajien tienneen asiasta pukukoppipuheiden perusteella.

– He kysyivät, kuka tiesi, ja annoin heille nimiä – käytännössä koko joukkueen, Boynton kertoi TSN:n haastattelussa keskiviikkona.

– Sanoin, että kaikki helvetti vieköön tiesivät. Käskin puhumaan valmentajien kanssa, nimesin silloisen apuvalmentajan John Torchettin. Pelaajista nimesin Brian Campbellin, Patrick Sharpin ja Patrick Kanen. Olen kyllästynyt tähän vaikenemisen muuriin.

Dowell kiistää Boyntonin muistikuvat.

– Se on itselläni hämärän peitossa, Dowell kertoi haastattelussa.

– Muistelen, että Bradin lähdettyä aloimme kuulla huhuja, mutta en tiedä, kuinka todenperäisiä ne olivat.

Kaudella 2009–10 Dowell oli ensisijaisesti farmijoukkueen pelaaja, mutta hän harjoitteli pudotuspelien aikana NHL-joukkueen mukana ja oli varalla, jos ilmeni loukkaantumisia. Suhde Aldrichin kanssa oli hänen mielestään hyvä.

– Nuorille NHL:ään pyrkiville pelaajille Aldrich oli hyvä apu, Dowell sanoo. Hän selitti pelisuunnitelmaa ja kertoi valmentajien näkemyksiä meistä reservipelaajista. Sellaisena minä hänet muistan. Keskustelimme asemastani joukkueessa ja mahdollisuuksista päästä kokeilemaan NHL:ssä. Hän oli valmentaja ja minä olin pelaaja.

Aldrich työskenteli kaudella 2009–10 myös Yhdysvaltain olympiajoukkueessa.
Kuva © Getty Images

Brent Sopel, toinen Blackhawksin vuoden 2010 Stanley Cup -joukkueen pelaaja on Boyntonin kanssa samoilla linjoilla, että lähes koko joukkue oli tietoinen Aldrichiin kohdistuneista syytöksistä, että tämä olisi käyttänyt seksuaalisesti hyväksi joukkueen pelaajaa.

TSN:n haastattelussa Sopel kuvaa pukuhuoneen kuhisseen Aldrichiin liittyvistä keskusteluista keväällä 2010 Läntisen konferenssin finaalien aikaan. Taitovalmentaja Vincent oli aiemmin pyytänyt seuran johtoa ilmoittamaan poliisille väitteet seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta pyyntö hylättiin.

– Sanoisin, että kuta kuinkin jokainen pelaaja tiesi – ja voi paska, he olivat järkyttyneitä. Olimme kaikki samassa pukuhuoneessa ja asiasta puhuttiin ainakin pari kolme päivää. Sitten päävalmentaja Joel Quenneville oli Aldrichin kanssa toimistossa, ja me kuulimme siitä.

Sopel kertoo vuosien ajan olettaneensa, että Blackhawksin johto oli ilmoittanut viranomaisille asiasta kauden 2010 päätyttyä. Ex-pelaaja sanoo olleensa varovainen kommentoimaan asiaa julkisesti, koska hän pelkäsi Blackhawksin hyökkäävän hänen hyväntekeväisyystyönsä – The Foundationin – kimppuun, joka kerää varoja lapsille, jotka hänen laillaan ovat kärsineet lukihäiriöstä.

– Monet kauden 2009–10 Blackhawks-joukkueen jäsenistä pelaavat tai valmentavat edelleen tai työskentelevät muuten jääkiekon parissa. He haluavat suojella työpaikkojaan, eivätkä sano mitään. Toivoisin silti, että he kaikki toimisivat oikein ja kertoisivat julkisesti totuuden tapahtumista.

Florida Panthersin nykyinen päävalmentaja Quenneville työskenteli Aldrichin kanssa Blackhawksissa kaksi kautta, mutta ei kertomansa mukaan tiennyt syytöksistä ennen tänä vuonna tapahtunutta uutisointia.

– Kanteessa esitetyt syytökset ovat kiistatta vakavia, Quenneville kirjoittaa TSN:lle toimittamassaan lausunnossa.

– Kuultuani syytöksistä tänä kesänä olen ollut yhteydessä Blackhawksin organisaatioon ja osallistua itsenäiseen tutkintaan. Kunnioituksesta asianosaisia kohtaan en kommentoi enempää ennen oikeuskäsittelyä.

Blackhawksin kapteeni Jonathan Toews kertoi kuulleensa syytöksistä ensimmäisen kerran ennen syksyn 2010 harjoitusleiriä. Toews on myös sanonut ärsyyntyneensä nimettömän Blackhawks-pelaajan lausunnosta, että kaikki joukkueessa tiesivät väitetystä hyväksikäytöstä. Toews uskoo kommentin heittäneen hieman bensaa liekkeihin eikä pidä sitä osuvana, koska hänen tietojensa mukaan osa pelaajista oli kuullut huhuja ja osa oli täysin tietämättömiä.

Boyntonin mukaan tutkijat kuulostivat järkyttyneiltä hänen kertomastaan – Boynton on toiveikas, että lakifirma hoitaa tehtävänsä odotusten mukaisesti eikä sorru valkopesuun. Blackhawks palkkasi Jenner & Blockin kuukausi sitten tekemään itsenäistä tutkimusta kahdessa erillisessä kanteessa esitetyistä hyväksikäyttösyytöksistä.

Entinen Blackhawksin pelaaja syyttää seuran johdon peitelleen Aldrichin seksuaalista hyväksikäyttöä, jonka uhrina väitetysti oli kaksi seuran pelaajaa. Toisessa syytteessä esitetään, että Aldrichin työsuhde päätettiin kaikessa hiljaisuudessa ja annettiin positiiviset suositukset, mikä mahdollisti uusien uhrien hakemisen. Yksi todennettu uhri oli teini-ikäinen michiganilaiskiekkoilija, jonka raiskauksesta Aldrich tuomittiin vankeuteen vuonna 2013.

Kumpaakaan Blackhawksia vastaan esitettyä kannetta ei ole todennettu oikeudessa. Toisaalta Blackhawks on toimittanut oikeudelle lausunnon väittäen, ettei seuralla ollut juridista velvoitetta ilmoittaa seksirikosväitteitä poliisille, koska väitetty uhri ei ollut alaikäinen, vammainen tai yli 60-vuotias ja palveluasumisen asiakas.

Lisäksi Blackhawks väittää, ettei seuraa tulisi syyttää teini-ikäisen pelaajan raiskauksesta Michiganissa, koska NHL-seuran mahdollisesti antama työsuositus ei ollut kohdennettu juuri kyseiseen tehtävään.

Sekä Sopel että Vincent ovat kieltäytyneet osallistumasta Jenner & Blockin tutkintaan, elleivät he saa kirjallista lupausta, että tutkinnan tulokset raportoidaan julkisesti. Jenner & Block on TSN:n mukaan toistuvasti ohjannut tutkintaan liittyvät kysymykset Blackhawksille, joka puolestaan on kieltäytynyt kertomasta, mitä seura aikoo tehdä raportin valmistuttua.

Itsenäisen tutkinnan tulosten julkaisemisesta ei ole olemassa olevaa standardia. Vuonna 2014 NFL julkaisi 144-sivuisen raportin entisen Miami Dolphinsin pelaajan Jonathan Martinin kiusaamisesta. Myös NBA-seura Dallas Mavericksin toksista kulttuuria koskeva tutkintaraportti vuodelta 2018 julkaistiin kokonaisuudessaan.

Sen sijaan MLB asetti aiemmin tänä vuonna entisen Toronto Blue Jaysin pelaajan Roberto Alomarin toimintakieltoon väitetyn seksuaalisen häirinnän vuoksi, mutta tutkintaraporttia ei julkaistu.

» Lähetä palautetta toimitukselle