Blackhawksin yritys hylätä seuraa vastaan nostetut kanteet sai painavat vasta-argumentit: ”Puolsi Aldrichin pätevyyttä valmentajana"

NHL / Uutinen
Chicago Blackhawks on esillä kaukaloiden lisäksi oikeussalissa. Kuvituskuva.
Kuva © Getty Images
Chicago Blackhawks yrittää saada hylätyksi molemmat seuraa vastaan nostetut kanteet, mutta kantajien asianajajan tuoreessa lausunnossa esitetään paitsi Blackhawksin pyynnön epäämistä myös perusteluita kanteiden puolesta.

Uusin oikeudelle toimitettu lausunto väittää Chicago Blackhawksin antaneen parhaan mahdollisen työsuosituksen entiselle videovalmentajalleen Brad Aldrichille, kun tämä sai viettää päivänsä Stanley Cupin kanssa kesällä 2010. Aldrich oli jättänyt tehtävänsä, koska hänen oli väitetty seksuaalisesti ahdistelleen kahta joukkueen pelaajaa.

Asianajaja Susan Loggans, joka hoitaa molempia Blackhawksia vastaan nostettuja kanteita, on yllä mainitun lausunnon lisäksi esittänyt oikeudelle pyynnön evätä Blackhawksin esitys kanteiden hylkäämisestä.

– Blackhawksin ja Houghtonin lukion välillä oli ehdottomasti kommunikaatiota, vähintään sanatonta viestintää. Seura antoi Aldrichille Stanley Cupin vietäväksi näytille Houghtoniin. Stanley Cupiin on kaiverrettu Aldrichin nimi, joten tämä viestintä yksinään puolsi Aldrichin pätevyyttä valmentajana, Loggans kirjoittaa lausunnossaan.

Blackhawks yrittää saada molemmat seuraa vastaan nostetut kanteet hylätyksi. Ensimmäisen kanteen nosti entinen Blackhawks-pelaaja, joka on väittänyt Aldrichin käyttäneen häntä seksuaalisesti hyväksi ja sen jälkeen uhannut pilata tämän uran, jos kyseinen pelaaja kertoisi asiasta. Kanteessa väitetään, että Blackhawks jätti ilmoittamatta viranomaisille pelaajan kertoman ahdistelun.

Toinen kanne on entiseltä Houghtonin lukion oppilaalta, jota Aldrich käytti seksuaalisesti hyväksi vuonna 2013 ja kärsi yhdeksän kuukauden vankeustuomion. Kanteen mukaan Blackhawks tarjosi Houghtonin lukiolle positiiviset suositukset, mikä mahdollisti tämän valmennusuran jatkumisen.

Blackhawks väitti viimeisimmässä lausunnossaan, että lukio-opiskelijan nostama kanne ei liity seuraan. Kantajan tuore lausunto kuitenkin osoittaa Aldrichin Stanley Cup -päivän toimineen äärimmäisenä suosituksena.

– Toisin sanoen, Blackhawks lähetti Aldrichin Houghtoniin mukanaan positiivisin mahdollinen suositus, hänen nimellään varustettu Stanley Cup. He toimivat näin tietäessään Aldrichin pelaajiin kohdistamasta hyväksikäytöstä, kantajan lausunnossa mainitaan.

Entisen Blackhawks-pelaajan nostamaa kannetta vastaan Blackhawks on argumentoinut, että vanhentumissäännön perusteella – kaksi vuotta vamman tuottamisesta – tapaus on vanhentunut. Tuoreessa lausunnossa kantajan asianajaja toistaa, että pelaajan tukahdutetut muistikuvat tapahtuneesta nousivat pintaan viime vuonna hänen saatua tietää Aldrichin vuonna 2013 saamasta tuomiosta.

– Vasta tässä vaiheessa kantaja alkoi tunnistaa asemaansa uhrina ja kuinka se oli vaikuttanut hänen elämäänsä. Nämä faktat herättävät kysymyksen, koska kantajan vamma on faktisesti syntynyt, lausunnossa sanotaan.

Asianajaja Loggans toimitti oikeudelle myös valaehtoisen todistuksen psykologi Julie Medlinilta, joka on tavannut kyseisen Blackhawks-pelaajan vuonna 2020. Todistuksen mukaan kantajan kokemat häpeä, pelko ja trauman välttely ovat yleisiä seksuaalirikosten uhreilla, ja trauman käsittely usein kestää vuosia.

Väitetyn hyväksikäytön tuloksena kyseinen pelaaja on Medlinin todistuksen mukaan kärsinyt muun muassa masennuksesta, ahdistuksesta, vakavasta uniongelmasta ja seksuaalisesta toimintakyvyttömyydestä.

» Lähetä palautetta toimitukselle