Blackhawksia vastaan nostettu kaksi syytettä − Molemmissa on taustalla entisen videovalmentajan väitetty seksuaalinen hyväksikäyttö

NHL / Uutinen
Blackhawks-organisaatio on vakavien syytteiden kohteena.
Kuva © Getty Images
Brad Aldrichin väitetään seksuaalisesti hyväksikäyttäneen sekä entistä Chicago Blackhawksin Stanley Cup -voittajaa että myöhemmin lukiojoukkueen pelaajaa. Molemmat syyttävät Blackhawksia, koska organisaatio ei reagoinut väitteisiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Chicago Blackhawksin organisaatiota vastaan on nostettu syyte, jossa väitetään seuran tarjonneen myönteisen suosituskirjeen entiselle videovalmentajalleen Brad Aldrichille, vaikka syytteen mukaan Aldrichin seksuaalirikokset olivat tiedossa. Asianomistajana on entinen lukiokiekkoilija, joka syyttää Aldrichia vuonna 2013 tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kantaja oli tuolloin 16-vuotias ja Aldrich michiganilaisen Houghtonin lukiojoukkueen apuvalmentaja. Syytteen mukaan Aldrich olisi kaudenpäätösjuhlissa tarjonnut alkoholia tuolloin alaikäiselle kantajalle ja suorittanut sen jälkeen suuseksiä ilman pelaajan suostumusta. Asianomistaja vaatii 50 000 dollarin vahingonkorvauksia.

Blackhawksin viestinnästä vastaava Adam Rogowin on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

– Koska kyseessä on keskeneräinen oikeudenkäynti, olisi sopimatonta kommentoida, hänen kerrotaan vastanneen sähköpostitse TSN:lle.

Viikkoja aiemmin eräs vuonna 2010 Blackhawksissa Stanley Cupin voittanut pelaaja nosti syytteen organisaatiota vastaan Aldrichin vastaavasta käytöksestä. Tässä syytteessä Aldrichin väitetään katselleen pornoa ja alkaneen masturboimaan kyseisen pelaajan edessä ilman suostumusta vuonna 2010. Entinen Blackhawks-pelaaja väittää Aldrichin myös lähettäneen hänelle sopimattomia tekstiviestejä ja uhkailleen häntä fyysisesti, taloudellisesti ja emotionaalisesti, jos hän ei suostu seksuaaliseen toimintaan.

Entinen NHL-pelaaja väittää kertoneensa Aldrichin toiminnasta Blackhawksin mentaalivalmentaja James F. Garylle, mutta syytteen mukaan tämä uskotteli pelaajalle, että seksuaalinen hyväksikäyttö oli pelaajan oma syy ja että hän oli antanut siihen luvan.

Viitaten entisen NHL-pelaajan syytteeseen, entinen lukiopelaaja väittää, että Blackhawks-organisaatio ei reagoinut riittävästi Aldrichiin kohdistuneisiin syytöksiin – väitetty seksuaalinen hyväksikäyttö jäi tutkimatta ja ratkaisematta, ja työsuhde katkaisematta.

Sen sijaan entinen lukiopelaaja väittää syytelauselmassaan, että Blackhawks tarjosi positiivisia suosituksia Aldrichin tuleville työnantajille, vaikka seksuaalinen hyväksikäyttö oli tiedossa. Kyseisen pelaajan asianajajan mukaan Blackhawksin toiminta oli piittaamattomuutta tai tietoista väheksyntää toisten turvallisuudesta – mukaan lukien kantajan.

Chicagolaisen WBEZ-radiokanavan mukaan Aldrich tuomittiin vankeuteen vuonna 2014 oppilaaseen kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ei ole varmuutta, onko kyseessä Aldrichia syyttävä entinen lukiopelaaja. Aldrich on Michiganissa rekisteröitynyt seksuaalirikollinen eikä hän voi osallistua alaikäisten urheilutapahtumiin.

Juttua muokattu 21.6.2021: Vaihdettu kuva.

» Lähetä palautetta toimitukselle