Ahdistelukanteessa päästiin sopimukseen – ”Blackhawks toivoo ratkaisun tuovan rauhaa Kyle Beachille”

NHL / Uutinen
Beach oli Blackhawksin ykköskierroksen varaus vuodelta 2008.
Kuva © Getty Images
Alustavien tietojen mukaan myös toisessa Chicago Blackhawksia vastaan nostetussa kanteessa pyritään sopimukseen.

Chicago Blackhawks ja seuran entisen videovalmentajan Brad Aldrichin seksuaalisen hyväksikäytön uhri Kyle Beach ovat päässeet sopimukseen Beachin nostaman kanteen tiimoilta.

– Blackhawks toivoo tämän ratkaisun tuovan jonkinasteista rauhaa Kyle Beachille, seura lausui tiedotteessa, jonka olivat laatineet omistaja Rocky Wirtz, tämän poika ja seuran hallituksen puheenjohtaja Danny Wirtz ja Beachin asianajaja Susan Loggans.

– Blackhawksin organisaatio sitoutuu järkkymättömästi varmistamaan, että seura on jatkossakin ammattimaisuuden, kunnioituksen ja suoraselkäisyyden majakka. Olemme kiitollisia Blackhawks-yhteisön osoittamasta luottamuksesta ja lupaamme tehdä kaikkemme ansaitaksemme tuon luottamuksen jatkossakin.

Loggans on mukana myös toisessa Blackhawksia koskevassa kanteessa, jonka nosti entinen lukiokiekkoilija, jonka hyväksikäytöstä Aldrich sai vankeustuomion vuonna 2013.

Tiedotteessa ei ollut mainintaa toisen kanteen tilasta, mutta Loggans on aiemmin kertonut ESPN:lle, että jos sovittelu onnistuu Beachin tapauksessa, hän palaa loppuvuodesta keskustelemaan Blackhawksin omistajien kanssa myös entisen lukiokiekkoilijan vaateista.

Vielä toukokuun puolivälissä Blackhawksin lausunto oli, että Beachin väitteet olivat perusteettomia. Itsenäisen tutkinnan lokakuussa julkaistu loppuraportti osoitti, että organisaatio epäonnistui pahasti Beachin väitteiden käsittelyissä, joiden mukaan Aldrich ahdisteli Beachia seksuaalisesti vuoden 2010 pudotuspelien aikana.

Raportin tultua julki ainoat vuodelta 2010 edelleen organisaatiossa työskentelevät johtohahmot eli GM Stan Bowman ja jääkiekkotoimintojen varapuheenjohtaja Al MacIsaac väistyivät tehtävistään.

Bowman menetti myös tehtävänsä Yhdysvaltain olympiajoukkueen GM:nä. Lisäksi Florida Panthersin päävalmentaja Joel Quenneville, joka oli Blackhawksin päävalmentaja vuonna 2010, erosi tehtävästään.

Tutkinnassa ei löytynyt todisteita, että Rocky tai Danny Wirtz olisivat tienneet väitetystä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ennen Beachin nostamaa kannetta. Tuore sovittelutilaisuus oli ensimmäinen kerta, kun Beach pääsi keskustelemaan suoraan Wirtzien kanssa kanteen nostamisen jälkeen.

Beach oli Blackhawksin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2008 ja hän oli kevään 2010 pudotuspeleissä mukana joukkueen harjoitteluringissä. Beachin mukaan tuolloin 27-vuotias videovalmentaja Aldrich käytti häntä seksuaalisesti hyväksi. Aldrich myönsi seksuaalisen kanssakäymisen, mutta väitti sen tapahtuneen yhteisymmärryksessä.

Lakifirma Jenner & Blockin suorittaman tutkinnan mukaan monet organisaation johtohenkilöt saivat tietää Beachin väitteistä erään ottelun jälkeen pidetyssä palaverissa pari viikkoa väitetyn tapahtuman jälkeen.

Aldrich työskenteli kaudella 2009–10 myös Yhdysvaltain olympiajoukkueessa.
Aldrich työskenteli kaudella 2009–10 myös Yhdysvaltain olympiajoukkueessa.
Kuva © Getty Images

Aldrich jatkoi työskentelyä Stanley Cup -voittoon päättyneiden pudotuspelien loppuun asti. Kauden päätyttyä Aldrichille annettiin vaihtoehdoiksi erota itse tai osallistua tutkintaan hänen käytöksestään. Aldrich päätti erota.

Blackhawks ei välittänyt tietoa Beachin väitteistä viranomaisille tai ylipäänsä organisaation ulkopuolelle ennen tänä vuonna toteutettua tutkintaa. Aldrich jatkoi työskentelyä valmentajana Notre Damen ja Ohion osavaltion Miamin yliopistoissa.

Syksyllä 2012 Aldrichia syytettiin harjoittelijan seksuaalisesta ahdistelusta, minkä jälkeen hän erosi tehtävästään ja palasi kotikaupunkiinsa, missä hän sai vankeustuomion lukiolaispelaajan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Aldrichiin kohdistuneet syytökset Chicagossa ja Miamissa julkistettiin vasta Beachin nostaman kanteen jälkeen.

Beach pelasi Blackhawksin farmijoukkueessa viisi vuotta, kunnes siirtyi jatkamaan uraansa Eurooppaan. Tällä hetkellä Beach pelaa Saksan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Black Dragons Erfurtissa.

Kanadalaishyökkääjän ura ajautui syöksykierteeseen, mikä johti emotionaaliseen romahdukseen, kuten Beachia osana kannetta tutkinut psykologi asian muotoili. Psykologisen arvioinnin mukaan Beach on kärsinyt ahdistuksesta, masennuksesta ja muista ongelmista, jotka johtivat avioeroon.

NHL langetti Blackhawksille lokakuussa kahden miljoonan dollarin sakot sopimattomista sisäisistä käytännöistä sekä riittämättömistä ja huonosti ajoitetuista reaktioista Beachin syytöksiin Aldrichia koskien.

Liiga on tiedottanut, että kaikki seurajohtajat, muu henkilökunta ja pelaajat ovat velvoitettuja suorittamaan koulutuksen hyväksikäytöstä vuoden loppuun mennessä. Vaatimus on osa laajempaa aloitetta, jolla yritetään korjata lajin rakenteellisia ongelmia.

» Lähetä palautetta toimitukselle