1B MM: Vauhdikasta kiekkoa Tallinnassa - Virolle yllätystappio avauspäivänä

Kuva © Topi Lainio
Japani lunasti ennakko-odotuksia Ukraina-voitollaan, kun taas Viro koki yllätystappion Romanialle.

Japani juhli voittoa Ukrainasta.

Ukraina-Japani 2−3

Ottelu alkoi vauhdikkaasti, sillä maaliverkot soivat avauserässä kolmeen kertaan. Japani meni johtoon jo viidennellä minuutilla, kun Yusiroh Hirano avasi turnauksen tilastomerkinnät. Ukraina vastasi alivoimansa jälkeen reilua kolmea minuuttia myöhemmin Vitali Lyalkan maalilla, mutta Japani vastasi nelisen minuuttia myöhemmin Hiroto Saton onnistuessa.

Toinen erä oli hieman seesteisempää kiekkoilua. Suurin osa erästä mentiin tiukasti rinta rinnan kummankin hukatessa yhden ylivoiman, mutta viime minuuteilla ensin Japanin Tetsuya Saito ja sitten Ukrainan Pylyp Pangelov-Yuldashev maalasivat.

Päätöserästä muodostui hyvin tavanomainen takaa-ajavan joukkueen kannalta. Ukraina painoi lujaa päälle ja Japani suojeli johtoaan. Japani tarjoili ukrainalaisille kolme ylivoimamahdollisuuttakin, mutta ne eivät tuoneet tulosta. Japanikaan ei onnistunut maalinteossa, joten turnauksen avausvoitto meni japanilaisille lukemin 3-2.

Romanian maalivahtin Patrik Polc oli yksi maansa voiton takuumiehiä.

Romania-Viro 4−3 vl

Romanian ja Viron välinen ottelu lähti tasaisissa merkeissä liikkeelle. Vauhtia riitti ja kumpikin sai luotua maalipaikkoja. Romania sai yliotetta erän kahdeksannella minuutilla, kun Szilard Rokaly sai viimeistellä ilman estelyjä. Romanian hallinta vain kasvoi erän edetessä ja se lisäsi johtoaan Attila Gogan tiukalla lämärillä. Viro ei saanut kavennusta aikaiseksi edes kahdella ylivoimalla.

Toinen erä alkoi siten kuin avauserä päättyi. Romania hallitsi ja Virolla tuntuivat loppuvan keinot kesken. Äkillinen muutos tilanteeseen tuli kahdeksannella minuutilla, kun Andrei Makrov avasi kisäisäntien maalitilin. Tästä ei kulunut kuin reilut kolme minuuttia ja peli oli jo tasan Robert Rooban onnistuttua maalinteossa. Loppuerä kuluikin Viron hallitessa, mutta lisämaaleja ei nähty edes Romanian ylivoimalla.

Päätöserä alkoi vauhdikkaasti, kun Romania meni taas johtoon kolmannella minuutilla Pavlo Borysenkon maalilla. Virolla ei kestänyt tällä kertaa yhtä kauaa aikaa tokeentua tilanteesta, vaan se hukkasi ensin ylivoiman, mutta iski nopeasti sen jälkeen tasoihin Silver Kernan maalilla. Jännitys alkoi tiivistyä taas loppua kohden Viron jäähyillessä, mutta Romania ei mahdollisuuksiaan saanut hyödynnettyä ja edessä oli jatkoaika.

Jatkoaika oli melko sekavaa kiekkoilua. Tyypilliseen kolmella kolmea vastaan -pelaamisen tyyliin kiekonhallinta vaihteli runsaasti ja paikkoja aukeili pitkin ja poikin. Maaliton jatkoaika kuitenkin tarkoitti voittomaalikilpailuun siirtymistä.

Voittomaalikilpailussa nähtiin sekä hienoja maaleja ja torjuntoja että melkoisen sekaviakin yrityksiä. Myös yksi Romanian maaleista aiheutti suurta protestointia Virolta. Lopulta Rokaly ratkaisi pelin kahdeksannessa parissa Romanialle ja loppulukemat olivat 4-3.

Puola nöyryytti hollantilaismaalivahteja pahemman kerran.

Hollanti-Puola 1-8

Hollannin ja Puolan välisessä ottelussa oli selvä ennakkoasetelma: Puola kuuluu turnauksen vahvimpiin joukkueisiin ja Hollanti on heikoimmasta päästä. Pelin kuva oli alkuun hyvin tavanomaista iso tasoero -tyylistä kiekkoa. Puola hallitsi ja Hollanti yritti pistää kampoihin.

Puolalaisten järkytykseksi Hollanti meni kuitenkin johtoon 14. minuutilla, kun Ernesto Klem pommitti kiekon maaliin. Puola vastasi reilua neljää minuuttia myöhemmin, kun Bartolomiej Neupauer löi irtokiekon sisään. Ensimmäisen erän kokonaiskuva jäi kuitenkin sekavaksi.

Jos avauserä oli sekava, toinen erä laittoi sillä saralla pahemmaksi. Puola ajautui koko ajan laidoille ja päätyyn, kun Hollanti tukki keskustan täydellisesti. Peli meni todella sekavaksi puuroksi. Puola sai kuitenkin pikkuisen tolkkua tekemiseensä loppua kohden ja karkasi kahden maalin johtoon Filip Komorskin ja Alan Lyszczarczykin maaleilla.

Päätöserästä muodostui täydellinen teurastus. Hollannin maalille päätöserään vaihdettu Martjin Oosterwijk joutui puolalaisvyöryn kohteeksi ja Puola takoi viisi maalia miehen taakse. Maalintekijöinä kunnostautuivat niin Komorski, Neupauer, Patryk Wronka, Krystian Dziubinski kuin Adam Domogalakin.

Hollanti ei saanut oikein juuta tai jaata aikaan ja loppuerä meni pahasti läpsyttelyn puolelle. Loppulukemat 8-1 eivät jättäneet juuri arvailun varaa joukkueiden tasoerosta.