1B MM: Lauantain avausottelu ratkaisi Romanian nousun ja Hollannin tippumisen, Puola hopealle ja Japani pronssille

MAAJOUKKUE / Uutinen
Romanian nousujuhlat olivat villit.
Kuva © Leo Runsas
Lauantaina oli paljon pelissä, niin nousu-, mitali kuin putoamiskamppailuissakin. Romania kesti nousijasuosikin paineensa ja lähetti Hollannin 2A divisioonaan.

Romania tuuletti nousua heti päivän aluksi.

Romania-Hollanti 3−1

Päätöspäivän avausottelussa oli hurjat panokset. Romania varmistaisi suoralla voitolla nousunsa, Hollanti puolestaan sarjapaikkansa. Kumpikaan joukkue ei lähtenyt ylivarovaisesti otteluun, vaan peli soljui mukavasti.

Romania hallitsi erää suurimmilta osin, iso apu tässä olivat Hollannin ottamat neljä kaksiminuuttista. Ensimmäisen ylivoimansa Romania sai hyödynnettyä, kun Gergo Biro osui. Muiden ylivoimien laatu jäi vaatimattomaksi. Hollanti pystyi erän edetessä laittamaan koko ajan paremmin kampoihin Romanialle, mutta tulosta se ei vielä tuottanut.

Romania sai unelma-alun toiseen erään, kun jo 46 sekunnin jälkeen Attila Goga pöllytti maaliverkkoa ylivoimalla. Romania jatkoi hallintaansa erän edetessä, mutta maalipaikkojen hyödyntäminen oli edelleen vajaata. Erän toista ylivoimaansa se ei enää päässyt hyödyntämään.

Hollanti taisteli tiukasti mukana erässä ja sai viimein palkinnon reilut kaksi minuuttia ennen loppua Levi Boerin maalilla. Päätöserään jäi siis hurjat panokset.

Päätöserässä nähtiin hurjaa taistelua. Romania kaivoi itselleen kuoppaa ottamalla neljä kaksiminuuttista, mutta Hollanti ei saanut niitä hyödynnettyä. Yrityksen puutteesta hollantilaisia ei tosin voinut syyttää, Romanian puolustusmuuri vain kesti liian hyvin heidän yrityksensö.

Romania sen sijaan teki sen, mitä tarvittiin ja varmisteli voittonsa vielä Balazs Peterin lopussa tyhjiin tekemällä maalilla voittonsa sekä nousunsa 1A divisioonaan ensi kaudeksi. Hollannin kohtaloksi jäi tippua takaisin 2A divisioonaan.

Puolan kisat päättyivät pettymykseen.

Puola-Japani 7−4

Päivän keskimmäisessä pelissä panoksena oli lähinnä Japanin kolmas sija. Puola oli varmistanut oman kakkossijansa jo Romanian voitettua oman pelinsä.

Pelin avauserä oli hyvin intensiivistä kiekkoa. Vauhtia riitti ja tilanteita syntyi kumpaankin päähän. Puola avasi maalitilin kuudennella minuutilla Szymon Marzecin maalilla, mutta Japani vastasi reilua minuuttia myöhemmin Yuri Teraon osumalla. Lisämaaleihin oli runsaasti mahdollisuuksia, mutta kiekko ei ottanut upotakseen sisään lukuisista yrityksistä huolimatta.

Toinen erä alkoi japanilaisittain karusti, kun Puola iski kaksi maalia peräjälkeen reilussa kolmessa minuutissa. Ensin osui Krystian Dziubinski, sitten Mateusz Goscinski. Japani sai heti perään kavennusmahdollisuuden päästessään kahden miehen ylivoimalle, mutta ylivoimapeli oli todella ponnetonta.

Puola ei tilanteesta kangistunut, vaan jyräsi jo kolmen maalin johtoon heti perään Patryk Wronkan osumalla. Tämä riitti Japanin maalilla aloittaneelle Takuto Onodalle ja tilalle tuli Michikazu Hata.

Puola jatkoi hallintaansa ja Japani tuntui lamaantuneen maalirykelmästä. Puola hukkasi erän loppupuolella yhden ylivoiman, mutta iski vielä viidennen maalin reilu minuutti ennen loppua Bartolomiej Jeziorskin osuessa.

Päätöserässä pelin taso ja suurempi järkikin lähtivät Tallinnan iltaan jo ennen pelin päättymistä. Peli oli todella löysää ja intohimotonta, joka kuvasi hyvin kummankin joukkueen suurta pettymystä suorituksiinsa turnauksessa.

Maaleja sen sijaan mätettiin oikein olan takaa. Ensin Japani kavensi Yushi Nakayashikin osumalla alivoimalla erän alussa. Sen jälkeen reilut yhdeksän minuuttia menikin maaleitta, mutta viimeisen kahdeksan minuutin aikana verkot pölisivät neljään kertaan. Puolan maaleista vastasivat Mateusz Bryk ja Filip Komorski, kun taas Kota Shinohara ja Nakayashiki osuivat Japanille.

Pelin lopputulos tarkoitti sitä, että Japanille jäi jännitettävää vielä kolmannen sijansa suhteen, sillä Viro voi vielä nousta heidän ohitseen. Puola sen sijaan oli varmistanut toisen sijansa jo päivän ensimmäisen pelin tuloksella.

Viro-Ukraina 4−3 ja

Illan viimeisessä pelissä Viro ja Ukraina ratkaisivat sijojen 3-5 kohtalon. Viro pystyisi nousemaan jopa kolmanneksi, kun taas Ukraina voisi nousta neljänneksi.

Avauserä alkoi hurjalla tavalla, kun kolmeen minuuttiin ja 51 sekuntiin taottiin kolme maalia. Ensin osuivat 20 sekunnin välein Ukrainalta Igor Merezhko ja Vitali Lyalka, sitten Virolta Aleksandr Petrov. Vauhti ei laantunut lainkaan koko erän aikana ja sitä olikin monesti enemmän kuin tolkkua. Hurjastelun täydensi vielä Ukrainan Sergi Babynets reilut viisi minuuttia ennen taukoa.

Toisessa erässä aiempi tuttu teema vain korostui. Vauhtia riitti, tolkkua ei juurikaan. Paikkoja syntyi molempiin päihin ja Ukrainan Dmytro Nimenko hukkasi rangaistuslaukauksenkin. Erän puolivälin jälkeen tilannetta yritettiin rauhoittaa aikalisälläkin ja se hyödytti lopulta Viroa, kun Mark Viitanen huudatti kotiyleisöä vain 36 sekuntia ennen erätaukoa.

Kolmanteen erään Viro sai kovan myllytyksen päälle kotiyleisön tukemana. Ukraina oli helisemässä ja kiekko kaivettiinkin ensimmäistä kertaa ukrainalaisten verkosta jo kuudennella minuutilla. Maali kuitenkin hylättiin kiistanalaisesti ukrainalaispelaajan loukkaannuttua juuri ennen maalin syntyä.

Viro ei tästä lannistunut, vaan jatkoi myllytystään. Ylivoima ei vielä maalia tuonut, mutta erän 11. minuutilla Roman Andrejev iski pelin tasoihin. Tämän jälkeen Ukrainan otteet alkoivat käydä todella rumiksi ja virolaisetkin kuumenivat tilanteeseen.

Kotijoukkue piti tunteensa paremmin kontrollissa ja yritti kuumeisesti saada voittomaalia jo varsinaisella peliajalla, joka olisi tuonut joukkueelle pronssimitalit. Viro otti lopussa maalivahdinkin pois, mutta ei saanut maalia tehtyä. Ukraina sai kiekon Viron tyhjään maaliin, mutta virolaisten onneksi pelikello oli ehtinyt juuri mennä nollaan.

Peli ei ehtinyt vanhentua jatkoajalla kuin reilun minuutin. Ukraina otti hölmön jäähyn ja Viro iski voittomaalin seitsemän sekuntia ylivoiman alusta. Robert Rooba pääsi huudattamaan kotiyleisöä viimeisen kerran tämän vuoden turnauksessa. Lopputulos tarkoitti sitä, että Viro sijoittui neljänneksi ja Ukraina viidenneksi.