18-vuotiaiden MM-kisat: Venäjälle kultaa

MAAJOUKKUE / Uutinen
USA ja Venäjä ratkoivat 18-vuotiaiden MM-kullan kohtaloa parhaillaan. Kulta päätyi lopulta venäläisille numeroin 2-3. Pronssin nappasi Kanadan lyönyt Tshekki. Suomi sijoittui turnauksessa seitsemänneksi. Jatkoaika seuraa kisojen tapahtumia tämän uutisotsikon alla.

USA ja Venäjä pelasivat nuorten MM-kullasta. Venäjä onnistui kolmannessa erässä kääntämään pelin itselleen. Usa meni ensimmäisessä erässä Nate Hagemon ylivoimamaalilla johtoon. Venäjä tasoitti toisessa erässä Roman Voloshenkon maalilla. Kolmannen erän alussa venäläiset väänsivät kaksi maali kuudessa minuutissa siirtyen 1-3 johtoon. Maalintekijöinä olivat toistamiseen onnistunut Voloshenko ja Dimitri Shitikov.

USA onnistui kaventamaan vain puolitoista minuuttia ennen pelin loppua Phil Kesselin maalatessa. Tämä ei kuitenkaan riittänyt ja itänaapurimme pääsi juhlimaan MM-kultaa.

Muut ottelut on jo saatu päätökseen. Tshekki kuittasi pronssiset mitalit itselleen kaatamalla Kanadan 3-2 (1-0, 1-2, 1-0). Tshekki johti ottelua jo 2-0 Jakub Sindelin ja Michal Birnerin maaleilla. Kanada tuli kuitenkin kahdella pikamaalilla tasoihin toisen erän lopussa. Ryan Garlock ja Liam Reddox osuivat maalirautojen väliin 32 sekunnin välein. Roman Psurnyn ajassa 46:13 syntynyt maali jäi pelin viimeiseksi, vaikka Kanada saikin pelata viimeiset minuutit ylivoimalla.

Ruotsi sijoittui turnauksessa viidenneksi. Se kaatoi tasaisessa sijoitusottelussa lauantaina Slovakian osumin 4-5 (2-2, 1-2, 1-1). Slovakia johti ottelua avauserässä kahdesti, mutta Ruotsi tuli rinnalle ja karkasi toisessa erässä kahden maalin päähän. Tommy Enström iski ruotsalaisille tehot 2+1 ja Daniel Larson torjui kisojen avausottelussaan vakuuttavasti. Slovakian Roman Tomankein osuma oli jo hänen seitsemäntensä tällä turneella.

Korpikoskelle, Tukoselle ja Nokelaiselle 11 pistettä

tilastot

Suomen joukkueen kokonaistilastot kisoista
katso

Sunnuntaina pelattavassa finaalissa kohtaavat USA ja Venäjä. USA on voittanut kaikki ottelunsa turnauksessa tähän mennessä, eikä Venäjäkään ole hävinnyt kertaakaan. Venäjä on jäänyt mitaleitta ainoastaan ikäluokan ensimmäisissä MM-kisoissa vuonna 1999. Mestaruuden maa voitti vuonna 2001 Suomen kisoissa. USA:lle mitali on toinen. Toissa keväänä jenkit juhlivat kultaa Slovakiassa lyötyään juuri Venäjän finaalissa. Vuosi sitten joukkueet kohtasivat pronssiottelussa, jossa Venäjä oli vahvempi maalein 6-3.

Ensimmäinen finalisti perjantain välierissä saatiin selville, kun USA kaatoi Tshekin päivän tiukemmassa välieräottelussa. Ottelu päättyi kaksi yv-osumaa järkänneelle USA:lle 3-2. Jenkkien erikoistilanneosaaminen oli jälleen rautaa, sillä Tshekki sai päätöserässä kokeilla pakkopeliään kahdesti.

Venäjän ja Kanadan välinen taisto oli vielä tilastorikkaampi. Venäläisten 5-2-voittoon päättyneessä ottelussa jaettiin kaiken suuruisia rangaistuksia, yhteensä 81 minuutin verran. Ottelun ensimmäinen erä oli varsin tasainen, mutta Venäjä käytti paikkansa hyväkseen kolmesti kanadan yhtä osumaa vastaan.

Toisessa erässä Roman Voloshenko lisäsi venäläisten johdon kolmeen maaliin, eikä rangaistusten sävyttämässä kolmannessa erässä enää kunnollista kiriä nähty. Jevgeni Malkin oli ottelussa mukana sekä hyvässä että pahassa: tehojen 1+2 lisäksi Malkin sai selkääntaklauksesta suihkukomennuksen päätöserän alussa. Myös Volashenko kirjasi tehot 1+2.

Finaali pelataan sunnuntai-iltana kello 17:00 alkaen. Tshekki ja Kanada ratkaisevat pronssilätkien kohtalon muutamaa tuntia aiemmin.

tilastot

Tanska-Suomi
katso

Suomi päätti turnauksen voittokkaasti

Torstain voitokas ottelu Valko-Venäjää vastaan takasi Suomelle paineettomat lähtökohdat viimeiseen peliin. Asetelmat olivat toki samat myös Tanskalle, joka oli kaatanut Norjan.

Pikkuleijonat päättivätkin kisat voitokkaasti, kun Tanska kaatui maalein 1-4 (1-2, 0-1, 0-1). Voitto takasi Suomelle viime vuodelta tutun seitsemännen sijan. Suomi jäi jälleen ulos mitalipeleistä, vaikkei hävinnyt turnauksen kuudesta ottelustaan kuin yhden. Kahdeksanneksi sijoittunut Tanska oli yksi kisojen positiivisimpia yllättäjiä. Tulokas kaatoi Valko-Venäjän ja Norjan onnistui pitämään myös kovempia kiekkomaita odotettua tiukemmalla.

Lauri Tukonen ja Janne Kolehmainen veivät Suomen ottelussa 2-0-johtoon jo reilussa seitsemän minuutin kohdalla. Kisojen ensimmäisen ottelunsa pelanneen Karri Rämön nollapelihaaveet murenivat kuitenkin jo avauserän lopussa, kun Peter Regin kavensi. Suomen kahdesta muusta maalista vastasivat jälleen tutut nimet. Tukosen pistesaldo ottelusta oli 1+2, Nokelaisen ja Korpikarin 1+1.

Turnauksen jumbokamppailussa paremmaksi osoittautui Valko-Venäjä. Isäntämaa kaatoi Norjan maalein 4-3 (0-1, 1-1, 3-1). Vuonomaan pojat johtivat ottelua kolmesti, mutta Raman Blokh iski kahdesti kymmenkunta minuuttia ennen täyttä aikaa. Norja ei saalistanut kisoissa pistettäkään, mutta päätöskamppailulla ei enää suurtakaan merkitystä ollut.

Voitto Valko-Venäjästä varmisti säilymisen

tilastot

Suomi-Valko-Venäjä
katso

Pikkuleijonien voitto Valko-Venäjästä varmisti Suomen osallistumisen ensi vuodenkin MM-kisoihin. Suomen ykkösviisikko oli tehokkaana lukemiin 5-2 (2-1, 2-0, 1-1) päättyneessä ottelussa. Puolustaja Teemu Laakson pistepussi lihoi neljällä pisteellä ja hyökkääjät Lauri Korpikoski ja Petteri Nokelainen saalistivat kolme pistettä mieheen.

Ottelu eteni koko kuusikymmenminuuttisen ajan Suomen komennossa ja laukaukset kirjattiin härmäläisille selvästi 33-11. Joukkueen kivireeksi näissä karkeloissa osoittautuneet jäähyt pitivät kuitenkin myös vastustajan toiveita yllä.

Suomi siirtyi ottelussa 2-0-johtoon jo reilun kolmen ja puolen minuutin pelin jälkeen. Ylivoimamaaleista vastasivat Risto Korhonen ja Lauri Korpikoski. Erän puolenvälin tienoilla Valko-Venäjä kuitenkin kavensi, kun sekä Teemu Laakso että Vesa Kulmala istuivat rangaistusaitiossa. Tuukka Raskin ohitti puolustaja Siarhei Kolasau.

Toisessa erässä Petteri Nokelainen ja Teemu Laakso varmistivat kuitenkin maaleillaan voiton Suomelle. Valko-venäjä ei laukonut keskimmäisen kolmanneksen aikana kertaakaan, kun taas Dzmitry Milchakou sai plätän torjuttavakseen kuusitoista kertaa.

Päätöserän laussa Suomi selvitti kaksi alivoimaansa ja Petteri Nokelainen viimeisteli kymmenisen minuuttia myöhemmin joukkueelle viidennen maalin. Yauhen Zhylinski antoi vielä lopussa pientä ilon aihetta kotikatsomolle, viimeistelemällä päätösluvuiksi 5-2 ylivoimalla.

Kanada ja Tshekki välieriin

Puolivälierissä Kanada voitti Slovakian 3-1 ja Tshekki kaatoi Ruotsin 5-1. Vaahteralehtien suurimpia sankareita olivat avauserässä kaksi ylivoimamaalia iskenyt Kyle Chipchura sekä jälleen loisto-ottelun pelannut maalivahti Devan Dubnyk. Slovakia voitti ottelun laukaustilaston 34-21, mutta Dubnykin ohittamisessa onnistui vain kisojen maalikuninkuutta jahtaava Roman Tomanek toisessa erässä. Loppulukemat sivaltanut Evan McGrath saalisti ottelusta tehot 1+1.

Tshekin ja Ruotsin välinen ottelu oli ensimmäisen erän ajan varsin tasainen, ja tauolle lähdettiinkin tasatilanteessa 1-1. Tshekit tulivat kuitenkin takaisin jäälle räjähtävällä asenteella. Michal Birner ja David Kerjci veivät maaleillaan maansa karkuteille alle puolessatoista minuutissa. Päätöserä oli enemmänkin pelailua. Michal Psurnyn kaksi osumaa takasivat kuitenkin Tshekille selvän voiton. Ottelu oli yksi turnauksen vähäjäähyisimmistä. Kummallekin joukkueelle vihellettiin pelissä vain kolme kaksiminuuttista. Psurnyn lisäksi maalitiliään lisäsi kahdella osumalla myös Birner.

Karsintasarjassa toinenkin selviytyjä saatiin selville, kun Tanska liittäytyi Suomen seuraan. Juutit kaatoivat Norjan maalein 7-4 (3-1, 0-1, 4-2). Ottelun tuominneella Tom Laaksosella riitti töitä, sillä ottelussa jaettiin rangaistuksia 58 minuutin verran. Tanska siirtyi avauserässä 3-1-johtoon käytettyään maalipaikkansa tarkasti hyväkseen.

Toisessa erässä maalivahtiaan vaihtanut Norja pääsi peliin mukaan Tanskan jäähyiltyä. Sekä Jannik Hansen että Christian Olsen saivat erän alkupuolella kymmenen minuutin käytösrangaistukset sääntöjen vastaisista taklauksistaan. Norja sai kavennuksensa kuitenkin vasta erän viimeisellä minuutilla, kun Mathias Trygg ohitti Sebastian Dahmin. Sama mies oli asialla heti tauon jälkeen ja toi Norjan jo tasoihin. Pari peräkkäsitä jäähyä sotki kuitenkin norjalaisten pelin ja Tanska karkasi voittoon. Tanskalaisista tehokkaimpia olivat hyökkääjät Peter Regin (1+3) ja Morten Madsen (2+1). Norjalaisista pisteitä keräsivät Trygg (2+1) sekä Martin Roymark ja Mathis Olimb (0+3).

Tappiot tiesivät Valko-Venäjälle ja Norjalla putoamista ensi kauden MM-kisoista. Kumpikaan joukkue ei ole saanut kisoissa vielä pistettäkään ennen päätöspelin kohtaamistaan. Norja nousi Tanskan kanssa vuosi sitten kisakymmenikköön.

Suomi passitettiin karsintasarjaan

tilastot

Suomen joukkueen tilastot alkusarjassa
katso

Päätöskierroksen tasapelit tiesivät Suomen pudotuspelihaaveille kohtalokasta kolahdusta. Suomen pelit jatkuvat karsintasarjassa Valko-Venäjän, Tanskan ja Norjan kanssa. Suomen pikkuleijonat karsiutuivat pudotuspeleistä toisena vuotena peräkkäin. Viime vuoden kisoissa Suomi jäi seitsemänneksi. Aiemmissa 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi on pelannut aina mitaleista. Viime vuonna Ruotsi jätti Suomen viivan alle maalieron turvin, nyt eroa viivaan jäi pisteen verran. Suomen kohtaloksi koituivat tasapelit Tshekkiä ja Slovakiaa vastaan sekä Venäjälle kärsitty tappio.

Suomen urakka karsintasarjassa alkaa torstaina, kun se kohtaa isäntämaa Valko-Venäjän. Perjantaina kisat päättyvät Suomen osalta otteluun Tanskaa vastaan. Leijonien Norjalta alkulohkossa saamat kaksi pistettä ovat jo pesämunana sarjaan. Lohkovoittajat USA ja Venäjä pääsevät suoraan välieriin. Niiden vastustajat selviävät ottelupareista Tshekki-Ruotsi ja Kanada-Slovakia.

Suomen lohko oli Norjaa lukuunottamatta varsin tasainen. Venäjä, Tshekki ja Slovakia eivät hävinneet yhtään peliä tasapelien sävyttämässä lohkossa. Tshekin verkkoon tehtiin neljässä alkusarjan ottelussa yhteensä vain kolme maalia. Tshekin Marek Schwarz olikin alkulohkojen ykkösmaalivahti torjuntaprosentilla 96,15%.

A-lohkossa USA voitti alkusarjan puhtaalla pelillä. Kanada oli selvä kakkonen ja Ruotsi selvitti kangertelusta huolimatta tiensä jatkoon. Tanska onnistui voittamaan vain Valko-Venäjän, mutta piti suuria maita piristävän tiukoilla.

katso

Suomi jäi alkusarjan päätöskamppailussaan 1-1-tasapeliin Tshekin kanssa. Viime hetkillä tasapeliksi kuivuneen ottelun tulos tarkoitti sitä, että Pikkuleijonien kohtalo jäi muiden varaan. Harri Aholan suojatit olisivat selvityneet pudotuspeleihin mikäli Venäjä olisi lyönyt lohkon viimeisessä ottelussa Slovakian.

Pikkuleijonat malttoivat Tshekki-ottelussa viimein pysytellä poissa jäähyaitiosta ja johtivat ottelua viime hetkille asti Lauri Tukosen avauserän osumalla. Toisessa erässä suomalaiset selvittivät kolme alivoimaansa, mutta eivät vastaavasti pystyneet rankaisemaan päätöserän kahdesta ylivoimastaan. Suomen juhlat pilasi lopulta Tshekin ykköskenttä, joka junaili tasoituksen vain neljäkymmentä sekuntia ennen täyttä aikaa. Maalin teki Karel Hromas.

Suomen jatkomahdollisuudet kokivat tasapelin myötä pahan kolauksen, sillä vain voitto olisi varmistanut paikan pudotuspeleihin. Suomi saalisti neljästä pelistään neljä pistettä. Tasapisteissä Suomen kanssa ollut Slovakia tiesi iltaottelussaan tilanteen tarkasti ja aloitti päätöskamppailunsa Venäjää vastaan heti vahvasti.

Slovakia voitti avauserän 2-0 Marek Zagrapanin ja Juraj Gracikin maaleilla. Venäjä sai koko avauerässä vain kerran kiekokn kohti Slovakian maalia vartioinutta Michal Valentia. Pian Slovakian epäonnistuneen rangaistuslaukauksen jälkeen Roman Voloshenko kavensi toisen erän lopulla ja Jevgeni Malkin tasoitti pelin ajassa 44:14. Ottelussa päädyttiin kuitenkin tasalukemiin 2-2, jotka takasivat Venäjälle lohkovoiton ja Slovakialle paikan pudotuspeleihin.

A-lohkon kärkikamppailussa USA kaatoi Kanadan niukin lukemin 1-2 (0-0, 1-0, 0-2). Tähtirinnat nousivat tasoihin kolmannen erän alussa Phil Kesselin maalilla. Voitto-osuman iski Brett Bevis kuutisen minuuttia myöhemmin ylivoimalla.

Voitto takasi amerikkalaisille lohkon kärkisijan ja suoran paikan välieriin. Kanada jäi lohkossa toiseksi. Ruotsi otti varman B-lohkon päätöskamppailussa voiton isäntämaa Valko-Venäjästä lukemin 4-0 (2-0, 0-0, 2-0). Magnus Akerlund saalisti nollapelin 19 torjunnalla. Voitto vei Ruotsin jatkopeleihin lohkon kolmannelta sijalta. Valko-Venäjän pistetili alkusarjassa jäi avaamatta, joten pelit jatkuvat karsintojen merkeissä. Tanskan joutuminen karsintoihin varmistui jo aiemmin.

Suomelle ensimmäinen tappio

tilastot

Venäjä-Suomi
katso

Suomi kärsi ensimmäisen tappionsa 18-vuotiaiden MM-kisoissa Minskissä hävittyään maanantai-iltana Venäjälle 5-2. Suomen tappio merkitsee sitä, että tiistain ottelu Tsekkiä vastaan ratkaisee jatko-ohjelman turnauksessa. Lohkojen kolme parasta jatkavat mitalipeleihin, ja neljäntenä lohkossaan oleva Suomi tarvitsee lisäpisteitä.

Suomi-Venäjä -ottelun ensimmäinen erä oli rikkonainen, sillä Suomi kärsi seitsemän ja Venäjä viisi kahden minuutin rangaistusta. Suomi onkin ollut tähän asti kisojen eniten rangaistusminuutteja kerännyt joukkue. Venäjä myös rankaisi Suomen rangaistuksista, ja johti ottelua ensimmäisen erän jälkeen Aleksandr Radulovin ja Jevgeni Malkinin ylivoimaosumilla 2-0. Ottelun toisen erän rangaistukset menivät tasan kolme kolme, mutta tällä kertaa Suomi onnistui maalinteossa, viimeistelijänä Lauri Korpikoski, jälleen ylivoimalla.

Ottelun kolmannessa erässä Venäjän Denis Parshin epäonnistui rangaistuslaukauksessa erän ensimmäisellä minuutilla, mutta Enver Lisin lisäsi Venäjän johtoa erän puolen välin jälkeen. Lauri Korpikoski herätti Suomen joukkueen toiveet tasoituksesta ottelun kahden viimeisen minuutin alussa syntyneellä kavennusmaalillaan.

Suomi ei pystynyt kuitenkaan tasoitukseen kavennuksensa jälkeen. Venäjän maalivahti Anton Hudobin teki joukkueensa neljännen maalin Suomen tyhjään maaliin, ja Aleksandr Pljushtshev viimeisteli ottelun viimeisellä sekunnilla lukemiksi 5-2 maalivahti Tuukka Raskin palattua jo maalilleen.

Ruotsille avausvoitto

Suomen lohkon päiväottelussa Tshekki löi Norjan helposti maalein 7-0 (4-0, 1-0, 2-0). Peli oli selvää kauraa ensiminuuteilta lähtien. Norjalaisvahti Lars Simon Paulgaard luisteli vaihtoon jo ajassa 12:12 Jakub Sindelin iskettyä Tshekin neljännen maalin. Tshekin tehopelaajia olivat David Kerjci (2+1), Zdenek Bahensky (1+2) ja kaksi maalia iskenyt Sindel. Tshekki siirtyi maalieronsa turvin A-lohkon kärkeen ohi Slovakian. Se joutuu kuitenkin luopumaan piikkipaikasta vielä tänään Suomen ja Venäjän kohdattua. Norja jäi alkulohkon viimeiseksi pisteittä. Sen maalieroksi neljästä tappiosta muodostui 6-32.

A-lohkon päiväottelussa Ruotsi oli pakkovoiton edessä. Sinikeltaisten kisat alkoivat murheellisesti Kanadalle ja USA:lle kärsittyjen rökäletappioiden myötä. Nyt vastassa oli kuitenkin muutamaa porrasta heikompi kiekkomaa, Tanska. Sunnuntaina Tanska piti Kanadaa ahtaalla, vaikka hävisikin ottelun lopulta 2-1. Myös nyt juuteille kirjattiin samat tappiolukemat.

Ruotsi siirtyi ottelun päätöserässä Jesper Anderssonin maalilla 2-0-johtoon. Michael Eskesenin ylivoimamaali toi kuitenkin Tanskan vielä peliin mukaan kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua. Ottelun päätöserä oli varsin rikkonainen: Ruotsille vihellettiin viimeisen kaksikymppisen aikana viisi kahden minuutin rangaistusta ja Tanskallekin neljä. Tanskan saldoksi alkulohkosta jäi kaksi pistettä. Ruotsin on vielä voitettava päätöskamppailussaan Valko-Venäjä, mikäli se mielii jatkopeleihin. Lohkon iltaottelussa USA siirtyi lohkokärkeen kuritettuaan isäntämaa Valko-Venäjää maalein 9-0.

Tanska pelästytti Kanadan

Pikkuleijonat viettivät sunnuntaina välipäivää Valko-Venäjällä. Suomen lohkon ainoassa sunnuntaiottelussa Slovakia jatkoi Norjan kurnuuttamista. Kolmella tappiolla kisat aloittaneet vuonomaan kiekkolupaukset taipuivat maalein 2-8 (0-2,1-2,1-4). Roman Tomanek iski ottelussa slovakeille peräti neljä maalia ja Marek Zagrapanin tehot olivat 2+1. Voitto nosti Slovakian lohkokärkeen ennen ottelun vähemmän pelanneita Suomea, Tshekkiä ja Venäjää. Norjan tilanne jumbona on jo varsin lohduton.

Myös A-lohkon ainoasta ottelusta odoteltiin teurastusta. Kisojen suurimpiin suosikkeihin lukeutuva Kanada joutui kuitenkin yllättävän ahtaalle Tanskan kanssa. Vaahteralehdet vastasivat pelin alkutahdeista, mutta Mads Christensen tasoitti ottelun vielä ensimmäisessä erässä. Liam Reddoxin 2-1-osuma pelin puolessa välissä riitti kuitenkin pelastamaan Kanadan nöyryytykseltä. Tanskalla oli vielä ottelun lopussakin paikkansa, kun se sai kaksi ylivoimamahdollisuutta viimeisen kymmenen minuutin sisään. Kanada jatkaa lohkon kärjessä puhtaalla pelillä.

Ennen sunnuntain pelejä Suomen nuorilla oli vahva edustus pistepörssissä. Kärkisijoja pitivät hallussaan Lauri Tukonen (3+2) ja Petteri Nokelainen (2+3). Jatkossa Suomen vastus kuitenkin kovenee entisestään. Maanantaina joukkue kohtaa Venäjän ja lopullisesti alkusarjan sijoitukset ratkaistaan jo tiistaina Tshekki-matsissa.

Suomi ja Slovakia pelasivat tasapeliin

tilastot

Slovakia-Suomi
katso

Suomi kohtasi Valko-Venäjällä pelattavissa 18-vuotiaiden MM-kisoissa toisessa ottelussaan Slovakian. Norjan leikitellen kaatanut leijonaryhmä joutui kovemman kiekkomaan kanssa taipumaan tasapeliin, sillä slovakit onnistuivat tasoittamaan Suomen johdon kolmannessa erässä.

Suomen hyökkäystehot lepäsivät toisessakin ottelussa pääasiassa ykkösketjun varassa. Avausottelussa Norjaa vastaan yhteensä yhdeksän tehopistettä kerännyt ketju Lauri Tukonen - Lauri Korpikoski - Petteri Nokelainen vastasi Slovakiaa vastaan molemmista maaleista. Avaustahdit löi Nokelainen neljän ja puolen minuutin pelin jälkeen ketjukaveriensa syötöistä. Suomen johto kesti hyvin ensimmäisen erän alivoimat, joita joukkueelle siunaantui Nokelaisen maalin jälkeen peräti neljä.

Slovakian Lukas Handlovsky tasoitti pelin heti toisen erän alkuminuuteilla. Nokelainen iski toistamiseen erän puolivälissä, ja johtomaalin jälkeen oli puolestaan Slovakian vuoro jäähyillä. Suomen ylivoimamiehitys ei kuitenkaan pystynyt Slovakian maalilla pelannutta Michal Valentia ohittamaan.

Slovakian tasoitusmaalin teki ajassa 51.51 Roman Tomanek. Ottelussa jaettiin jälleen paljon jäähyjä, sillä Suomelle tuomittiin 11 kaksiminuuttista ja yksi kymmenminuuttinen. Slovakia sai 10 kaksiminuuttista ja kaksi kymppiä. Suomen maalia vartioi edellispäivän ottelun tapaan Tuukka Rask.

Lauantain muissa otteluissa USA löi Ruotsin ja Tshekki ja Venäjä tasasivat pisteet. Tre Kronorin junioriversion kisat eivät ole kovin kaksisesti käynnistyneet, sillä kahden ensimmäisen ottelun jälkeen ruotsalaisten maaliero on 2-11. USA karkasi voittoon avauerän puolenvälin jälkeen, iskettyään kolme maalia vajaan puolentoista minuutin sisään.

Tshekille 1-1-tasapeli oli jo toinen kisoissa. Venäjä ehti johtaa ottelua kolmanen erän alun Sergei Ogorodnikovin maalilla, mutta Jan Danecek toi tshekit tasoihin reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa. A-lohkon toisessa ottelussa Kanada kaatoi isäntämaa Valko-Venäjän selkein lukemin 7-2.

Suomi jyräsi avausvoittoon

tilastot

Suomi-Norja
katso

Suomi kohtasi omassa avausottelussaan Norjan ja näytti pohjoiselle naapurille pelaamisen mallia. Tasoero näkyi ottelussa alusta lähtien, ja Suomi jyräsi vakuuttavaan voittoon maalein 9-0.

Norja oli avannut kisat jo edellispäivänä pelaamalla yllättävän tiukan kamppailun Venäjää vastaan. Vaikka Venäjä voitti ottelun neljällä maalilla, pisti Norja eri kokoluokan kiekkomaalle aivan kohtuullisesti kampoihin. Norja piti Suomeakin ottelun alussa tiukoilla, tosin Suomen joukkuetta vaivasi lievä hermoilu. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana oli jo sekä Petteri Nokelaiselle että Antti Jaatiselle tuomittu 2+10 minuutin rangaistukset vääristä taklauksista.

Suomi juhli avausmaaliaan ajassa 16.38, kun TPS:n hyökkääjä Lauri Korpikoski pääsi maalaamaan Nokelaisen ja Teemu Laakson esityöstä. Norja pääsi sekä ensimmäisen erän lopussa että toisen erän alussa pelaamaan ylivoimaa, mutta Suomen alivoimamiehitys kesti, ja jälkimmäisen jäähyn ottanut JYP-pakki Antti Turunen pääsi siirtämään Suomen 2-0-johtoon vain kymmenkunta sekuntia jäähynsä päättymisen jälkeen.

TuTon hyökkääjä Miikka Tuomainen vei ottelun puolivälissä Suomen jo 3-0-johtoon Janne Kolehmaisen syötöstä. Ja vain puolen minuutin päästä Suomelle tuomittiin rangaistuslaukaus, jonka Lauri Tukonen päätti maaliin. Vielä ajassa 36.10 Suomi onnistui maalinteossa, kun Jarmo Jokila teki alivoimalla 5-0, ja Norja päätti vaihtaa maalivahtia. Lars Haugen sai tehdä tilaa Lars Simen Paulgaardille.

Blues-hyökkääjä Tukonen viimeisteli kolmannen erän alkuminuuteilla ottelun toisen maalinsa Korpikosken ja Nokelaisen syötöistä. Viimeisen kymmenen minuutin aikana loppunumeroita kaunistelivat vielä Jari Sailio, Teemu Laakso ja kolmannen kerran Lauri Tukonen. Suomen ykkösketjun saldo ottelussa oli vakuuttava - Tukonen 3+1, Nokelainen 0+3 ja Korpikoski 1+1. Myös ykköskentän takana pelannut pakki Teemu Laakso saalisti ottelussa maalin ja syöttöpisteen.

Suomi keräsi ottelussa yhdeksän kaksiminuuttista sekä kolme kymppiä, joten jäähyilystä olisi päästävä eroon ennen kovempien maiden kohtaamista. Suomen pelit jatkuvat heti huomenna lauantaina iltaottelulla Slovakiaa vastaan.