Ässien kausi päättyi nousujuhliin

LIIGA / Uutinen
Kaksi kautta A-nuorten 1.divisioonassa tahkonnut Porin Ässät kaatoi ratkaisevassa kolmannessa karsintaottelussa TuTon Turussa maalein 2-6. Näin Ässät palaa SM-liigaan otteluvoitoin 2-1 ja TuTo joutuu hakemaan uutta vauhtia 1.divisioonasta.

Ässät oli 1.divisioonassa omassa lohkossaan melko ylivoimainen, ja kun joukkue sai divisioonan play offseihin sekä liigakarsintoihin avukseen myös pääosan kaudesta aikuisten SM-liigassa pelanneita kavereita, pidettiin nousua varsin todennäköisenä. Nousutaipaleen alku sujuikin mallikkaasti, kun Ässät kuritti play offseissa kaksiosaisissa koitoksissa ensin KooVeeta yhteismaalein 15-8 ja sitten K-Vantaata 20-6, selvittäen näin tiensä 1.divisioonan finaaliin KJT:tä vastaan.

Finaalissa pelin henki oli se, että kahden ottelun maalit laskettiin yhteen, ja voittaja kruunattiin 1.divisioonan voittajaksi, sekä samalla liiganousijaksi. Häviäjän oljenkorreksi jäi karsintapelit liigassa toiseksi viimeiseksi jäänyttä TuToa vastaan.

KJT voitti Ässät kotonaan 5-1, ja näin Ässät joutui lähtemään toiseen osaotteluun selvästä takaa-ajoasemasta. Pelillisesti Ässät hallitsi tapahtumia ja toisessa erässä näytti jo siltä, että porilaiset painavat rinnalle ja ohi, mutta niin vain KJT pystyi sinnittelemään ja maalinteko tyrehtyi Ässien päästessä 4-1-johtoon. KJT voitti näin finaalin maalein 5-6, nousten samalla A-nuorten SM-liigaan kaudeksi 2002-2003.

Karsintapeleissä kuviot muuttuivat sen verran, että nyt ratkaisivat voitot, eivätkä maalit. Liigapaikkaan tarvittiin kaksi voittoa ja ensimmäisen kiinnityksen otti TuTo, kaatamalla Ässät Turussa maalein 3-2. Porilaisten kohtaloksi koitui ottelun toinen erä, jonka TuTo voitti 3-0.

Toisessa ottelussa Porissa Ässät olikin selkä seinää vasten. Ässien organisaatio oli asettanut yhdeksi tärkeäksi tavoitteeksi A-nuorten nostamisen takaisin liigaan, joten varaa häviöön ei ollut, jotta Ässät ei kokisi jälleen kerran yhtä suurta pettymystä. Ässien nuorisoryhmä ei kuitenkaan jättänyt selittelyille sijaa, vaan teurasti TuTon ansaitusti 7-1. Avauserässä joukkueet pelasivat vielä tasaisissa merkeissä, mutta toisessa erässä patapaidat alkoi tehtailla toinen toistaan hienompia maaleja ja meni menojaan, siirtäen ratkaisun kolmanteen otteluun Turkuun.

Ratkaisevassa ottelussa Ässät näytti nopeasti kumpi ansaitsee liigapaikan. Toisen erän alussa porilaiset karkasivat jo 0-3 johtoon, eikä TuTosta ollut enää estämään Ässien nousujuhlia. Loppulukemiksi kirjattiin 2-6 ja Ässät on jälleen SM-liigajoukkue myös A-nuorissa.

Ässien nousun takuumiehinä hääri joukkueen ykkösketju Juha Kiilholma - Joose Lipponen - Janne Mäkelä. Tämä ketju, jonka kaikki jäsenet vierailivat aikuistenkin liigassa, oli koko karsintavaiheen ajan Ässien selvästi osaavin ja toimivin osa. Ratkaisevassa ottelussa Mäkelä teki 2+2, Kiilholma 1+2 ja Lipponen 0+2. Janne Mäkelä oli muutenkin Ässien A-nuorten pörssihai, sillä liigapelien lomassa mies tehtaili 1.divisioonassa 22 ottelussa peräti 59 pistettä, voittaen samalla koko sarjan pistepörssin. Mäkelä voitti myös 1.divisioonan play offsien pistepörssin.

Ässille nousu on tärkeä asia monessakin mielessä. Imagollisesti kaikki positiiviset uutiset tulevat tarpeeseen ja urheilullisesti on luonnollisesti tärkeää, että A-nuoretkin pelaavat liigatasolla. A-nuorten SM-liigastakin on toki iso hyppäys miesten liigapeleihin, mutta A-nuorten 1.divisioonasta tuo hyppäys on vielä huomattavasti suurempi. Ehkä liiganousun myötä Ässien on nyt helpompi kehittää omista junioreista apuja edustusjoukkueenkin tarpeisiin. Lisäksi jatkaminen 1.divisioonassa olisi saattanut tietää myös A-juniori-ikäisten joukkopakoa Ässistä.

Nousijajoukkueesta Mäkelän, Kiilholman ja Lipposen lisäksi edustusjoukkueessa päättyneellä kaudella pelasivat Jarkko Immonen, Mika Rontti, Semir Ben-Amor, Patrik Forsbacka ja Mikko Peltonen sekä kakkosmaalivahtina joissakin peleissä ollut Matti Järvinen. Ässien satsaus nuoriin näkyi loppukaudella kaikkien A-ikäisten pelatessa nuorten joukkueessa sillä seurauksella, että edustusjoukkue joutui pelaamaan muutaman pelin hieman vajaalla miehistöllä. Lisäksi nousua silmällä pitäen Ässät antoi Kiilholman ja Peltosen pelata syyskaudella muissa joukkueissa, jotta nämä saisivat kehityksensä kannalta tärkeitä pelejä paremmassa sarjassa. Kiilholma pelasi Lukon ja Peltonen FPS:n A-nuorissa, sekä myös Mestiksessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle