JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Ässät sai pakkansa valmiiksi

LIIGA / Uutinen
Porin Ässien ensi kauden liigamiehistö on ainakin tällä erää valmis seuran julkistaessa kuusi uutta pelaasopimusta. Patapaidan pukevat päälleen maalivahdit Scott Langkow ja Antti Jokela, puolustaja Steve Shirreffs sekä hyökkääjät Vjatsheslav Fandul, Petr Sachl ja Dave Duerden. Lisäksi hyökkääjä Jeff Hutchins liittyy Ässien rinkiin antamaan näyttöjä sopimuksen toivossa.

Alunperin Ässien suunnitelmissa oli värvätä ulkomailta vain pari-kolme todellista vahvistusta, mutta matkan varrella asiat ovat kääntyneet päälaelleen, ja niinpä porilaisten riveistä löytyy jälleen kerran vähintäänkin kiintiön sallimat viisi ulkomaalaista.

Uutta maalivahtia Ässät on metsästänyt ulkomailta jo keväästä alkaen, kun Tommi Satosaari lähti Saksaan, eikä Kanadaan matkaava Kristian Antilakaan olisi mahtunut porilaisten suunnitelmiin sopimuksestaan huolimatta. Nyt haaviin tarttunut kanadalainen Scott Langkow lienee Ässien menestyksen kannalta kaikkein tärkein pelaaja, hänen otteistaan riippuen Ässät joko nousee tai kaatuu. Langkowta pidettiin aikoinaan varsin lupaavana tapauksena, ja Winnipeg Jets varasikin hänet vuonna 1993 peräti toisella kierroksella. Winnipegin/Phoenixin organisaatioon Langkow kuului kuuden kauden ajan. Tuona aikana miehen tilille kertyi kuitenkin vain viisi NHL-peliä ja niissä hän oli maalin suulla kaikkiaan 178 minuuttia, joiden aikana punavalo vilkkui niskassa 13 kertaa. Lähinnä Langkowin aika kuluikin AHL:ssa Springfield Falconsin riveissä, jossa peliaikaa siunaantui mukavasti. Myös tulos oli parhaimmillaan varsin hyvää Langkowin ollessa selkeästi ns. voittava maalivahti ja torjuntaprosenttikin kipusi reippaasti yli 90:nen. Viimeisen Phoenix-kautensa Langkow vietti suurimmaksi osaksi IHL:ssä Las Vegas Thunderissa, jossa menestys jäi jo vaatimattomammaksi.

Kaudeksi 1999-00 hieman ailahtelevan miehen maineessa oleva Langkow siirtyi Atlanta Trashersiin, jossa NHL-pelejä napsahti tilille peräti 15. Huonohkossa joukkueessa omissakin kolisi melko taajaan tahtiin, joten torjuntaprosentti jäi vaatimattomasti 86,1:een. Lisäksi Langkow pelasi tuon kauden aikana 27 peliä IHL:ssä Orlando Solar Bearsissa.

Kausi 2000-01 veikin Langkowin jo kauas NHL:n glamourista. Syystä tai toisesta hän pelasi koko kauden aikana kolmessa eri joukkueessa ja kolmessa eri sarjassa vain 25 ottelua. Kausi alkoi IHL:ssä Orlandossa, josta matka jatkui AHL:ään Cincinnati Mighty Ducksiin, josta tie vei farmin farmina pidettyyn ECHL-liigaan Mobile Mysticksiin. Viime kauden 2001-02 Langkow pelasi sentään kokonaisuudessaan yhdessä ja samassa joukkueessa, mutta sarjataso oli jälleen miehelle uusi. UHL:n Kalamazoo Wingsissa hän tahkosi 53 ottelussa, joissa voittoja tuli 20, tappioita 24 ja tasapelejä seitsemän. Käytännössä 27-vuotiaalle Langkowille ei enää löytynyt kovinkaan hohdokkaita työpaikkoja Pohjois-Amerikasta, joten siirtyminen Eurooppaan on varsin luonnollinen ratkaisu. Urakehitys ja maine herättävät epäilyksiä, mutta sekä miehen itsensä että Ässien kantilta katsottuna soisi uran lähtevän alamäen jälkeen uuteen nousuun Isomäessä.

Toiseksi maalivahdiksi pestattua Antti Jokelaa ei hankittu Ässiin pelkästään vaihtoaition luukkua avaamaan, vaan 21-vuotiaan raumalaisen odotetaan olevan valmis liigapeleihin ja Langkowin haastamiseen peliajasta. Lukko-kasvatti Jokela on Carolina Hurricanesin kahdeksannen kierroksen varaus vuodelta 1999. Jokelalla on myös kokemusta nuorten ja poikien maajoukkueesta. Lukon liigajoukkueessa hän on ollut mukana kahtena kautena, mutta kaukalon puolelle hän pääsi vain kerran. Viime kesänä Jokela jäi Lukossa Petri Vehasen ja Mikael Vuorion jalkoihin, ja niinpä mies joutui siirtymään Mestikseen UJK:n paitaan. UJK:ssa Jokela pelasi myös kaudella 2000-01, lukuunottamatta lyhyttä visiittiään kasvattajaseuraansa.

Ässien puolustuksen viimeinen palanen on, ainakin tällä erää, entuudestaan SM-liigasta tuttu amerikkalainen Steve Shirreffs. 26-vuotias Shirreffs pelasi kauden 2000-01 Oulun Kärpissä 42 ottelua, joissa kertyi yksi maali ja yhdeksän syöttöä. Viime kauden tämä peruspakiksi luonnehdittu Calgary Flamesin varaus pelasi ECHL:ssa Reading Royalsissa. Ässien jokseenkin vaatimattomassa pakkikalustossa Shirreffsillä lienee tarjolla suuri rooli. Ässien kakkosvalmentaja Karri Kivi pelasi Kärpissä samaan aikaan Shirreffsin kanssa, joten ainakin tässä tapauksessa Ässissä tiedetään mitä saadaan. Shirreffsin tavoitteet ovat edelleen NHL:ssä, joten nyt olisi näytönpaikka. Kausi Kärpissä ei mennyt huonosti, mutta nyt hänen olisi astuttava huomattavasti enemmän esiin kuin kaksi vuotta sitten Oulussa.

Viime kauden Saksassa Berlin Capitalsissa kiekkoillut Vjatsheslav Fandul on Ässien neljäs paluumuuttaja ensi kaudelle. 33-vuotias sentteri pelasi 1990-luvulla Ässissä kaikkiaan viisi kautta joiden aikana mies kotiutui Poriin ilmeisen hyvin. Ässien lisäksi Fandul on pelannut liigaa TPS:ssä, muutaman pelin HPK:ssa sekä Kärpissä, jossa yki vuosi vierähti myös 1.divisioonan puolella. Lisäksi häneltä löytyy rutkasti arvokisakokemusta Latvian maajoukkueen riveistä. Ässille Fandul on ylimääräinen hankinta, joka ei alunperin suunnitelmiin kuulunut, mutta miehen oma tahto palata Poriin sai patapäälliköt lopulta heltymään. Alavireisesti viime vuodet pelanneelta Fandulilta odotetaan paljon ennen kaikkea ylivoimapelissä, jonka pyörittämisestä hänelle lohkeaa suuri vastuu, mutta muuten hänen varaansa ei ensi sijaisesti Ässien menestystä lasketa. Toisaalta jos Fandul saisi uransa taas uuteen lentoon ja pääsisi lähelläkään sitä tasoa millä hän vuosia sitten Ässissä esiintyi, saattaa hän hyvinkin löytää itsensä ykkössentterin tontilta.

Varsinaiseksi ykkössentterikseen Ässät hankki kuitenkin tsekkiläisen Petr Sachlin, joka tosin on urallaan pelannut myös laitahyökkääjänä. 24-vuotias Sachl voitti viime kaudella AHL-seura Milwaukee Admiralsin sisäisen pistepörssin tekemällä 79 ottelussa tehot 14+29=43. Sachl on Ny Islandersin viidennen kierroksen varaus, mutta NHL on toistaiseksi jäänyt vain haaveeksi. Viimeiset kolme kautta Sachl on kiekkoillut Pohjois-Amerikassa ja kehitys on ollut koko ajan nousujohteista. Euroopassa hän on pelannut kolme kautta kotimaansa Extraliigassa, mutta Budejovicen riveissä vastuu ja tulokset jäivät heikoiksi. Petr Sachl tuskin on Ässille mikään pistepörssin voitosta taisteleva uusi huippulöytö, ja ykkössentterin paikan ottamisessakin voi olla tekemistä. Jos kehitys jatkuu edelleen myönteisissä merkeissä, voi Sachl kuitenkin olla patapaidoille hyvä vahvistus, jolloin myös NHL-unelma pysyisi elossa.

Viidentenä ulkomaalaisena nimensä Ässien sopimuspaperiin laittoi myöskin NHL:stä haaveileva kanadalainen Dave Duerden. 25-vuotias laitahyökkääjä on Florida Panthersin neljännen kierroksen varaus vuodelta 1995. Floridassa hän on päässyt haistelemaan NHL-ilmapiiriä kahdessa ottelussa ilman tilastomerkintöjä. Muuten ura on vierähtänyt lähinnä AHL:ssa, mutta viime kaudella Duerdenkin joutui tyytymään ECHL:ään. Charlotte Checkersissa jälki oli kuitenkin siinä määrin komeaa, että Duerden valittiin ECHL:n all starsiin. 68 ottelussa mies takoi tehot 31+47=78. Duerdenia luonnehditaan kuitenkin enemmänkin ns. duunaripelaajaksi kuin pistetehtailijaksi ja miehen vahvuuksiksi mainitaan mm. kulma- ja maalineduspeli. Duerden ei ole luistimilla mikään pikakiituri, eikä hän taidoiltaankaan säväytä, mutta nuo puutteet hän pyrkii korvaamaan kovalla asenteella. Pelaajatyypiltään Duerden on siis pitkälti samaa maata kuin viime kauden vahvistus Sandy Moger, mutta ehkäpä tavoitteet ja sitä myötä asenne on paremmalla tasolla kuin Mogerilla. NHL-tähteä Duerdenista ei koskaan tule, mutta kenties hyvä kausi Suomessa voisi avata ovet jonkun NHL-seuran nelosketjun mieheksi.

Kuudentena ulkomaalaisena Poriin saapuu 24-vuotias yliopistohyökkääjä Jeff Hutchins, joka saa mahdollisuutensa try out-sopimuksen muodossa. Jos mies ei ala esittämään aivan ihmeitä vanhoihin tilastoihinsa verrattuna, niin Ässät tuskin sorvaa hänen kanssaan sopimusta. Ulkomaalaiskiintiö on jo täynnä, ja lisäksi Ässillä ei pitäisi enää olla erityistä tarvetta laitahyökkääjälle. Joten todennäköisesti Hutchins saa jatkaa matkaansa koeajan päätyttyä.

Ässät aloittaa pelinsä viikon kuluttua Rauman perinteisessä Pitsiturnauksessa. Nyt julkaistuista vahvistuksista mukana lienee ainakin Vjatsheslav Fandul, mutta muiden saapuminen Poriin riippuu työlupien saamisesta. Todennäköisesti muut hankinnat nähdään kaukalossa vasta elokuun harjoitusotteluissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle