Näkymättömät sankarit: Vanhemmat näyttävät suuntaa lapsen tulevaisuudelle

Muut Sarjat / Podcast
Urheilun ilo välittyy kentältä vanhemmille katsomoon.
Kuva © Timo Savela
Jotta lapsesta voi aikuisena tulla menestyvä jääkiekkoilija, tarvitaan taustalle paljon työtä, tukea ja tuuria. Vanhempien tuella ja esimerkillä voi olla iso merkitys ajatellen lapsen tulevaisuutta. Myös henkinen tuki on merkittävä tekijä kasvatuksessa.

Vanhemmilla on suuri merkitys lapsen kehityksessä. Mutta vaikka lasten isä olisi esimerkiksi ollut huippujääkiekkoilija, ei se silti tarkoita, että hänen lapsensa yltäisivät samalle tasolle. Hyvänä esimerkkinä tästä voidaan pitää yksittäistä konservatiivista X-viestintäpalvelun kirjoittajaa.

Kaikista ilmeisin resurssi lasten harrastuksissa on raha. Kuten tämän podcastin teemoissa on monesti mainittu, jääkiekko on todella kallis laji. Se vaatii monelta vanhemmalta uhrauksia, jotta lapsen harrastusmaksut saadaan kuitattua ja uudet luistimet hankittua.

Kotona saatu kasvatus ja arvomaailma edesauttavat lasta kohtaamaan muita ihmisiä ja olemaan osana joukkuetta. Vanhemmat voivat opettaa näkemyksiään lapsilleen riippumatta siitä, olivatko ne hyvä vai huonoja. Lapset imevät tietoa ja tapoja itseensä, mikä suoranaisesti vaikuttaa heidän toimintaansa sosiaalisissa tilanteissa.

Näen lapsen tukemisen häviön hetkellä erittäin tärkeänä. Se voi tuntua lapsesta maailmanlopulta, jos hän on tähdännyt esimerkiksi kauden päättävään loppuotteluun, mutta hänen joukkueensa lopulta häviää. On erityisen tärkeää opettaa lapselle, miten tämä pystyy kunnioittamaan ja tukemaan muita pettymyksen keskellä.

Kaiken takana on kuitenkin lapsen oma motivaatio harrastamiseen. Lapsi ei voi kehittyä ilman tahtoa kehittymiseen. Taitojen hiominen huipputasolle vaatii tuhansia toistoja.

Podcast-jaksossa vieraana kuullaan Jyri Saarinen. Hänen kanssaan keskustellaan taitovalmentamisesta sekä juniorien kanssa työskentelystä. Jakso äänitettiin etänä 2. helmikuuta. Tuottajana ja studioisäntänä on Elmeri Lindqvist. Jakson voi kuunnella Spotifysta, Soundcloudista tai tähän artikkeliin liitetyn soitinlinkin kautta. Musiikit podcastiin on luonut Aleksi Hiivala.

0.21 Jyri Saarinen
1.31 Taitovalmennus
5.54 Yksilöllinen valmennus
14.24 Mentaali valmennus
17.43 Haasteet valmennuksesta
29.03 Näkymättömät sanakarit

Ilmianna Näkymättömiä sankareita! Jos tunnet ihmisen, joka elää ja hengittää jääkiekkoa erilaisissa tehtävissä tai laji on hänelle elämäntapa, anna hänet ilmi sähköpostiosoitteeseen elmeri.lindqvist@jatkoaika.com.

» Lähetä palautetta toimitukselle