Näkymättömät sankarit: Lajikateus on pois lasten monipuolisesta liikunnasta

Muut Sarjat / Podcast
Lasten monipuolinen liikunta on olennainen osa kehitystä.
Kuva © Timo Savela
Lapset laitetaan valitsemaan itselleen laji jo varhaisessa vaiheessa. Eri lajien seurojen välillä ei katsota hyvällä, jos lapsia halutaan harrastamaan useaa lajia monipuolisesti. Seurat laittavat lapset valitsemaan yhden lajin korostaen kilpailua omassa lajissaan.

Lajikateus laittaa lapset ja nuoret ikävään paikkaan. Kuvitellaan tilanne, jossa nuori haluaisi pelata jääkiekkoa ja jalkapalloa. Hän nauttii liikunnasta, koska se on hänestä mukavaa ja siellä näkee kavereita. Joukkueiden valmentajat ottavat nuoren sivuun, pakottavat tämän tekemään valinnan lajien välillä ja perustelevat tätä kilpailulla ja menestyksellä tulevaisuudessa. Kummastakaan joukkueesta ei löydy tilaa, jos nuori ei valitse toista lajia.

Monipuolinen liikunta on erittäin tärkeää lapsen kehityksen kannalta, sekä fyysisesti että sosiaalisesti. Lapsi oppii uusia taitoja laajasti ja oppii hallitsemaan kehoaan toimiessaan yhteistyössä lajitoverien ja valmentajien kanssa. Asia koskettaa Kimingin Kiekko-poikien juniorivalmentaja Timo Starkia, jolle monipuolinen liikunta tulee ennen kilpailua.

– Kunhan saamme liikunnalla lapset parempaan kuntoon, saamme siitä palkinnoksi kansanterveydellisiä vaikutuksia. Kyllä sieltä se huippukärki erottuu jossain kohdassa. Onko valinta tehtävä 10 vuoden iässä vai riittääkö se, että aloitamme kilpailemisen tosissamme 16 vuodesta eteenpäin. Mielestäni on parempi, mitä myöhemmin kilpailu aloitetaan, sen parempi. Kyllä nämä lapset ehtivät vielä kilpailla.

Lapsia pitäisi kannustaa ennemmin monipuoliseen liikuntaan kuin kilpailuun. Näin toimimalla urheiluseurat sitouttaisivat nuoria enemmän itse liikuntaan ja samalla tukisivat yhteiskunnan terveyttä. Toiminnassa pitäisi miettiä laajemmalla näkökulmalla kumpi on parempi; yksilöurheilija voittaa mitalin vai voiko koko yhteisö paremmin.

Stark oli vieraana "Näkymättömät sankarit" -podcastissa, jossa nimenomaan keskusteltiin laajemmin lasten ja nuorten liikkumisesta. Jakson voit kuunnella Spotifysta, Soundcloudista sekä tähän artikkeliin lisätyn soittimen kautta. Jakso on äänitetty 26.10. Podcastin tuotannosta vastaa Elmeri Lindqvist, ja musiikit on tehnyt Aleksi Hiivala.

0:38 Kuka on Timo Stark?
3:48 Kiitos valmentajalle
8:24 Seurajohdon rooli
10:38 Lasten monipuolinen liikunta
16:52 Liikunnan turvallisuus ja lajikateus
21:16 Kasvatuksellinen vastuu
23:50 Näkymättömät sankarit

Ilmianna Näkymättömiä sankareita! Jos tunnet ihmisen, joka elää ja hengittää jääkiekkoa erilaisissa tehtävissä tai laji on hänelle elämäntapa, anna hänet ilmi sähköpostiosoitteeseen elmeri.lindqvist@jatkoaika.com.

» Lähetä palautetta toimitukselle