Näkymättömät sankarit: Kuuluuko alkoholi kaukaloon?

LIIGA / Podcast
Kanada-maljan läpi on virrannut litroittain kuohuvaa.
Kuva © Tiia Mahkonen
Mestarijoukkueen juhlissa roiskuu niin hiki kuin samppanjakin. Tilanne on ikimuistoinen ja se synnyttää esikuvia niin aikuisille kuin lapsille. Toisaalta koska hetki on ikimuistoinen, tulisi urheilijoiden myös muistaa vastuu.

Jääkiekossa kevät on niin fanille kuin pelaajalle tunteellista aikaa. Kuitenkin pudotuspelirupeaman päätteeksi on vain yksi, joka pääsee nostamaan pokaalin kohti kattoa. Hetki on täynnä voittamisen riemua ja on koko kauden kliimaksi. Kuitenkin noina samoina hetkinä myös voittava joukkue kaivaa "juhlajuomat" esiin. Voiton maljaan kaadetaan kuohuvaa ja sen annetaan kiertää läpi joukkueen. Tilanne on toki yhteisöllinen, mutta olisiko tilanne sama esimerkiksi klassisella Vichyllä?

Aikuisen ihmisen luulisi osaavan erottaa aidon voiton ilon ja alkoholin toisistaan, mutta miten juniorit; osaavatko lapset erottaa sen hetkisen riemun lähteen? Tilanne on muutenkin vaarallinen, koska tuolloin on julkisesti hyväksyttävää julkaista miten esikuvat näyttävät esimerkkiä päihteiden käytölle.

"Nyt on juhlan aika, otanpa oluen!"

Suomen maassa on paljon esimerkkejä etenkin alkoholin mukanaan tuomista ongelmista. On myös hyvä, että joukossamme on rohkeita henkilöitä, jotka uskaltavat nostaa esille myös omia haasteitaan päihteiden saralta. Hyvä esimerkki tästä on tällä hetkellä Tapparassa kiekkoilevat veteraanisentteri Petri Kontiola, joka toi joulukuussa julkisuuteen omat kamppailunsa alkoholin kanssa.

Lähtökohtaisesti urheilu ja päihteitä ei tulisi sekoittaa yhteen. Tutkittua faktaa on, että alkoholi heikentää niin reaktiokykyä, koordinaatiota kuin esimerkiksi urheilusuorituksesta palautumista sekä unta. Liikunta tuo jo itsessään hyvää oloa puhumattakaan voittamisesta. Kilpaurheilun suurin anti on tunne ja se on lajin suola.

Näkymättömät sankarit

Podcastin vieraana on selostaja Mikko Aaltonen. Aaltosen kanssa keskustelemme niin selostajan työstä kuten päihteistä urheiluissa omien kokemuksien kautta. Podcast on äänitetty 15.3, jolloin Liigan pudotuspelit eivät olleet vielä alkaneet. Jakson voi kuunnella Spotifysta, Soundcloudista tai tähän artikkeliin liitetyn soitinlinkin kautta. Musiikit podcastiin on luonut Aleksi Hiivala.

0.30 Mikko Aaltonen
1.09 Selostajaksi
3.57 Ilves
9.50 Kohokohta
12.18 Päihteet urheilussa
18.54 Juniorien kasvatus
20.04 Esimerkin vaikutus
23.05 Kevät
24.18 Näkymättömät sankarit

Ilmianna Näkymättömiä sankareita! Jos tunnet ihmisen, joka elää ja hengittää jääkiekkoa erilaisissa tehtävissä tai laji on hänelle elämäntapa, anna hänet ilmi sähköpostiosoitteeseen elmeri.lindqvist@jatkoaika.com.

» Lähetä palautetta toimitukselle