Jakson voit kuunnella myös Jatkoajan Spotifysta tai Youtubesta.
00.00 Jakson aloitus ja ensitunnelmat Auroraliigan runkosarjasta
05.05 Vieraina tuomarit Anniina Nurmi ja Aino Ranki: tuomarin arki ja tehtävät
23.00 Podiadin tähdistökentällinen
28.15 Vieraina tuomarit Anniina Nurmi ja Aino Ranki: tapahtumia kaukalosta ja kuuntelijoiden kysymyksiä
55.10 Odotukset alkavalle podiadille
Päätuomari Anniina Nurmi on päässyt urallaan viheltämään jopa naisten MM-finaaleja. Linjatuomari Aino Ranki on toistaiseksi nuorella urallaan yltänyt hänkin Suomessa pääsarjatason finaalien oikeudenjakajien joukkoon. Lapa jäähän -podcastin tuoreessa jaksossa kaksikko kertoo, millaista heidän arkensa raitapaidassa on, sekä valottaa suomalaisen naistuomaritoiminnan tilaa.
− Auroraliiigassa viheltäviä naistuomareita on kolmisenkymmentä, ja sitten ympäri Suomen on tuomareita. Etelässä on tietysti eniten tuomareita, mutta niin on joukkueitakin. Itse kuulun Porin erotuomareihin, eli vihellän myös poikien pelejä siellä suunnalla ja jonkun verran tulee Turussakin käytyä pyörimässä, Nurmi avaa.
Ranki puolestaan tarkentaa taannoin käymänsä keskustelun pohjalta, että naistuomareita on Suomessa yhteensä 77. Määrä on nousussa, sillä viime vuonna lukema pyöri 50 tuomarin huitteilla.
Jaksossa käydään läpi myös sitä osa-aluetta tuomareiden tekemisestä, mikä ei välity kovin selvästi tavalliselle katsojalle − Nurmi ja Ranki kertovat, millaisia keskusteluja he käyvät otteluiden aikana pelaajien ja valmentajien kanssa. Selviääpä sekin, ovatko Auroraliigan pelaajat isossa kuvassa rääväsuita vai sujuuko yhteiselo mutkattomasti.
− Aloituksissa saa usein komennella, mihin mailat ja jalat menevät. Tosi usein maalintekotilanteiden jälkeen saan kuulla, että "tuo teki tuota ja tämä teki tätä, etkö sä nähnyt ja mikset sä antanut?". Yleensä kehotan vain menemään puhumaan päätuomarille, Ranki kertoo.
"Tuo teki tuota ja tämä teki tätä, etkö sä nähnyt ja mikset sä antanut?"
Nurmi valottaa, että hänen kommunikointinsa pelaajiston suuntaan on paljolti kehotuksia kuten "pelaa kiekkoa", "kädet alas" tai "älä huido".
− Katkoilla voi puhua yksittäiselle pelaajalle tai informoida jotain valmentajille. Kommunikointi kentällä on monitasoista, mutta tosi neutraalia. En itse ainakaan halua, että kukaan ottaa henkilökohtaisesti, jos jostain huomautan. Yritän palvella peliä, Nurmi painottaa.
Suoraa haukkumista tai ylenpalttisia törkeyksiä sen kummemmin Nurmi kuin Rankikaan ei ole viime vuosina enää kuullut. Laji vaikuttaa siistiytyneen paljon siitä, kun esimerkiksi podcastin juontaja otti ensiaskeleitaan jääkiekon seuraamisessa noin 25 vuotta sitten. Hauskoja sanailuja kuitenkin pääsee ilmoille silloin tällöin vieläkin.
− Olin antamassa joukkueelle rangaistusta, josta pelaaja ei pitänyt. Hän kovaan ääneen sitten huusi minulle, että "onko sulla darra?". Kentällä ei voinut nauraa, mutta oli se jälkeenpäin hauska! Hän oli ihana ja kävi jälkikäteen pahoittelemassa huutoaan, Nurmi muistelee yhtä tapausta.
Myös tarunhohtoinen podiadin tähdistö tekee paluun ja onkin aika selvittää, ketkä kuusi sankaria ovat selvittäneet tiensä maalliseen maineeseen. Jännittävän alkukauden tuoksinasta olisi voinut varmasti koostaa vähintään muutaman onnistujalistan enemmänkin.
Juontaja Lassi Sepän tavoittaa somekanavista nimellä @lassiseppa ja keskustelua jaksosta voi jatkaa aihetunnisteella #lapajäähän. Podcastilla on niin ikään oma Instagram-tili. Myös Jatkoajan somekanavat on syytä ottaa haltuun, jotta pysyt kärryillä niin naisten kuin miestenkin jääkiekon käänteistä.