Liiga-kierros: Juhlahumua, isompien kiusaamista sekä kilpajuoksua runkosarjan voitosta

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Timo Savela
Lauantaina Liigaa pelataan seitsemällä paikkakunnalla. Jukurit, Ilves ja Tappara jahtaavat tahoillaan etulyöntiasemaa runkosarjan voittotaistoon. Raumalla juhlitaan Janne Niskalaa.

Seuraa Heitä

Petrus Palmu #52 | TPS

Laitahyökkääjä

Palmu pöllytti Pelicansin maaliverkkoja viime kohtaamisessa. Miten käy tällä kertaa?

Eero Kilpeläinen #37 |

Maalivahti

KalPan tukipilarin huippuotteet ovat antaneet KalPalle mahdollisuuden taistella paikasta pudotuspeleissä. Harmittava viime minuuttien tasoitusmaali pilasi nollapelin kolmannessa ottelussa peräkkäin.

Raumalla juhlitaan Janne Niskalaa, kaukalossa kamppaillaan tärkeistä pisteistä

Lukko ja TPS mielivät kumpikin runkosarjassa kuuden parhaan joukkoon. Kun otteluita on jäljellä enää vain kourallinen, toisen haaveet suorasta pudotuspelipaikasta saattavat murentua jo lauantaina.

Ennen ottelua pääosaan nousee yli 500 ottelua Lukon paidassa pelannut Janne Niskala, jonka pelipaita (#28) nousee raumalaisten kotipyhätön kattoon. Niskala pelasi kasvattajaseuransa riveissä kaikkiaan kymmenellä kaudella, joista kolme viimeistä joukkueen kapteenina. Uransa Niskala päätti keväällä 2019. Kotimaisten kaukaloiden lisäksi tehopuolustaja ehti pelaamaan niin NHL:ssä kuin suurimmissa Euroopan kiekkosarjoissa. Maajoukkueessa Niskala oli juhlimassa keväällä 2011 maailmanmestaruutta, kaikkiaan hän pelasi viidet MM-kisat sekä yhdet olympialaiset.

Kaukalossa kohtaavat ailahtelevasti esiintyneet sekä loukkaantumisista kärsineet joukkueet. TPS on tasapainotellut voittojen ja tappioiden välillä, Lukko on puolestaan ajautunut pitkän voittokulun jälkeen tappiokierteeseen. Viimeisen kuukauden aikana raumalaiset ovat pelanneet yhdeksän ottelua, joista vain yhden joukkue on onnistunut voittamaan varsinaisella peliajalla.

Sarjataulukossa joukkueet jahtaavat sijoitusta kuuden parhaan joukkoon ja suoraa puolivälieräpaikkaa. Tasaisessa keskikastissa TPS piti paikkansa kärkikuusikossa perjantain tappiosta huolimatta, Lukko on puolestaan yhdeksäntenä. Kummallakin joukkueella on vielä mahdollisuus nousta neljän parhaan joukkoon, mutta toisaalta varsinkin Lukko on vain yhden tappion päässä kärkikymmenikön ulkopuolelle putoamisesta.

Kummallakin joukkueella on poissaolojen aiheuttamia ongelmia. TPS:n tähtisentteri Juuso Pärssinen jäi keskiviikon kierroksella JYPin Jan Ščotkan jyrän alle ikävän näköisessä tilanteessa. Pärssinen välttyi ikävimmiltä seurauksilta, mutta lauantaina sentteriä tuskin kaukalossa nähdään. Samaisessa ottelussa Vladislav Ušenin törttöili itselleen kahden ottelun pelikiellon potkaistuaan JYPin Braden Christofferia.

Lukon poissaolijoiden lista on ollut läpi kauden surullista luettavaa. Edellisessä pelissä sivussa olleista pelaajista Linus Nyman, Vili Saarijärvi, Artjom Zagidulin, Lassi Lehtinen ja Niklas Ylitalo ovat palanneet harjoittelemaan joukkueen vahvuuteen, mutta lauantain pelikunto on vielä kysymysmerkki. Puolustaja Miska Kukkonen sen sijaan on pelikelpoinen kärsittyään neljän ottelun pelikieltonsa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

TPS

28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

06.08.
TPS - Lukko
0 - 2

harjoitusottelut

18.08.
TPS - Lukko
2 - 4

runkosarja

Kykeneekö paineeton Sport tuottamaan HPK:lle tappion viikon päätteeksi?

Perjantaina Porin Ässät ensimmäisen erän hurjastelulla murskannut HPK pyrkii parantamaan asemiaan kuuden sakissa, kun Vaasasta saapuu vastaan Sport

Hämeenlinnalaiset avasivat maalihanat perjantain ottelussa Liigan häntäpään seuraa Porin Ässiä vastaan. Viikon aiemmissa otteluissa HPK jäi maaleitta HIFK:ta vastaan ja KooKoota vastaan onnistui vain kertaalleen.

Keskiviikon ottelussa HPK:n ongelmat eivät rajoittuneet pelkästään maalintekoon, sillä joukkueen maalivahti Eetu Laurikainen jätti ottelun kesken loukkaantumisen seurauksena, mutta perjantain ottelussa Ässiä vastaan Laurikainen oli jo tolppien välissä, joten HPK selvisi säikähdyksellä.

Hämeenlinnalaisten otteissa on ollut paljon ailahtelevaisuutta, joten Jarno Pikkaraisen tulisi nyt löytää rauha joukkueen tekemiseen, jotta joukkue kykenee vahvistamaan paikkaansa kuuden joukossa.

Sport on puolestaan täysin paineettomassa tilassa, sillä joukkue ei ehdi enää pudotuspelijunaan mukaan. Sport järjestikin tiistaina vajaamiehisellä joukkueellaan tsembalot tuottaessaan Tapparalle tappion Tampereen illassa vieden kolme pistettä Vaasaan. Joukkue varmastikin pyrkii tekemään illoista hankalia ja vaikeuttamaan jokaisen vastaan tulevan matkaa kohti pudotuspelejä.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

HIFK:n maalivahtikriisi peruttu, ongelmat viimeistelyssä

Siirtorajalla hyökkäyspäähän runsaasti panostanut HIFK on ajautunut viimeistelyongelmiin, lauantaina tuhlailuun ei ole varaa. Ässät paljastaa ottelussa kotihallinsa uuden nimen.

Lauantai-ilta, Pori ja vieraana Helsingin IFK. Puitteet laatuviihteelle olisivat kohdallaan, mutta terää vie pois porilaisten valahtaminen pudotuspelipaikkojen ulkopuolelle. HIFK:lla panokset ovat vastaavasti sitäkin suuremmat. Voitolla paikka kuuden parhaan joukossa olisi taas askeleen lähempänä ja kotietu puolivälieriin pysyisi omissa hyppysissä.

HIFK teki siirtorajan kynnyksellä suuria panostuksia joukkueeseensa, lähinnä hyökkäyspäähän. Hankintojen jälkeen punapaitojen maalivahtiosastoa kyseenalaistettiin, syystäkin. Michael Garteig ei ollut vakuuttanut sitten kauteen valmistavien CHL-pelien ja sairastelusta sekä loukkaantumisista kärsineen Niilo Halosen pelikunto on arvoitus. Garteig on urakoinut Halosen poissaolon aikana hurjan määrän HIFK:n maalilla – ja esiintynyt loistavasti.

Perjantaina Halonen oli jo luukkuvahtina ja todennäköistä onkin, että nuorukainen palaa tositoimiin lauantaina Porissa.

Ja mitä tulee helsinkiläisten hyökkäyspäähän, ilotulitus on antanut odottaa itseään. Kahdessa edellisessä ottelussa pääkilpailijoita vastaan HIFK sai tehtyä yhteensä vain kaksi maalia, niistäkin toisen tyhjään maaliin. Perjantaina runsaasti jäähyillyt Kärpät tarjosi hopeavadilla tilanteita, mutta nimekäs hyökkäyskalusto ei onnistunut ohittamaan Joel Blomqvistia, vaan jäi kotikentällään ilman osumia.

Ässät on päästänyt kauden aikana kolmanneksi eniten maaleja, joten mahdollisuus maalintekoharjoituksiin on. Vaikka Ässillä ei olekaan ottelussa varsinaisia paineita, mielii joukkue varmasti pois sarjataulukon jumbosijalta tai vähintäänkin katkaisemaan murheellista kuuden ottelun tappioputkea. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

HIFK

28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

JYP kiusaa isompiaan, Honka pyrkii kaunistelemaan rumaa tilastoaan

Pudotuspelipaikka karkasi JYPiltä teoreettisestikin jo tovi sitten, mutta jyväskyläläiset ovat pystyneet kiusaamaan vielä kilpailussa mukana olevia joukkueita. Seuraavana kohteeksi pääsee runkosarjan voittoa jahtaava Ilves.

Sarjataulukon kärkipaikalla majaileva Ilves on neljän ottelun pisteputkessa, jonka aikana pistetili on karttunut kymmenellä pisteellä. Sarjataulukossa Ilveksen lähin uhkaaja on paikallisvastustaja, joka on tupsukorvista pisteen päässä, kun kummallakin joukkueella on kuusi ottelua pelaamatta.

JYPillä ei ole sarjasijoituksen kannalta merkittävää panosta kevään otteluissa, mutta kiusaajan rooli on sopinut jyväskyläläisille. Viimeksi perjantaina joukkue kävi hakemassa Kouvolasta täyden pistepotin KooKoon vieraana. Tappio sysäsi KooKoon viimeiselle pudotuspelisijalle. Viime aikoina myös TPS on joutunut luovuttamaan pisteitä JYPille. Seuraavaksi jyväskyläläiset haluavat kiusattujen listalleen joukkueen sarjataulukon kärkipaikalta.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti. Pisteet ovat menneet Ilvekselle 8–1 kokonaismaalierolla 12–3. Keskinäisten otteluiden tehokkaimpina pelaajina ovat häärineet Jerry Turkulainen (1+1) sekä Balázs Sebők (3+3). Sebők tehtaili joukkueiden toisessa kohtaamisessa komeat kaksi maalia ja kolme syöttöpistettä.

JYPin Anttoni Hongalla on tuskin mukavia muistoja joukkueiden aiemmista kohtaamisista. Ilves on tehnyt yksitoista maalia tasakentällisin, ja Honka on ollut kentällä todistamassa niistä yhdeksää. Kauden aallonpohja tuli marraskuun koitoksessa, jossa Hongan teholukema oli ottelun päättyessä rumissa pakkasasteissa (-5).

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Ilves

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
12.03
TPS - Ilves
1 - 6

KooKoo matkaa sarjan peränpitäjäksi luisuvan SaiPan vieraaksi

Kasvojenpesuun Lappeenrantaan matkaava KooKoo haluaa todella unohtaa perjantain tappion Jyväskylän JYPiä vastaan. SaiPa taas pyrkii tekemään kaikkensa, jotta joukkueen nimi ei olisi viimeisellä sijalla runkosarjan päätteeksi, joten joukkue pelaa lähinnä ylpeydestään.

Vierasjoukkue KooKoon perjantain tappio JYPille kävi kalliiksi, sillä joukkue tippui seitsemänneltä sijalta kolme sijaa alaspäin sijalle kymmenen. KooKoon otteet perjantain tappion myötä ovat olleet laskusuunnassa, vaikkakin joukkueen maalivahti Nick Malíkin työt maalilla ovat olleet joukkueen tukipilari, johon joukkue on voinut tukeutua. Pelkästään maalivahdilla ei kuitenkaan voita pelejä.

Kotijoukkue SaiPan eväät alkavat olla syödyt. Lappeenrantalaiset hävisivät perjantaina Jukureille 2–0 ja joukkue uhkaa päätyä sarjan peränpitäjäksi. SaiPa hävisi keskinäiset kohtaamiset Jukurien kanssa jo seitsemännen kerran peräkkäin, mutta tämän kauden kohtaamisista SaiPa on voittanut kolme, KooKoo kaksi.

Pelaajista Nuutti Viitasalo on napsinut syöttöpisteitä keskinäisissä kohtaamisissa neljä kappaletta, kun taas KooKoon puolelta Heikki Liedes on iskenyt kolme maalia SaiPan verkkoon tällä kaudella.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Kuopioon matkaava Tappara kohtaa KalPan, jonka voittoputki katkesi kirvelevästi perjantaina

Sisukas Kuopion KalPa hakee liekkeihinsä lisää bensaa Tapparan kustannuksella pyrkiessään kynsin ja hampain mukaan pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle.

Vierasjoukkue Tappara koki tiistaina hieman yllättävänkin tappion siipirikkoista Vaasan Sportia vastaan. Sport kyllä pisti paljon peliin ja hieman enemmänkin. Tapparan torstaisen voitokkaan Lukko-ottelun jälkeen joukkue matkaa Kuopioon. KalPan ja Tapparan väliset ottelut ovat olleet erittäin tasaisia tällä kaudella.

Vastikään Tapparaan saapunut Otto Leskinen on vakuuttanut lyhyessä ajassa kotimaista Liigaa seuraavan kansan. Leskinen pelasi torstaina erittäin itsevarmasti ja hän onkin kerryttänyt neljään otteluun yhtä monta pistettä. Mainittakoon vielä Tapparassa pelaava maailmanmestari Kristian Kuusela, jolle kuluva kausi on jo kahdestoista, kun hän rikkoo 40 pisteen rajan.

Kotijoukkue KalPa paahtoi kolmen ottelun voittoputkessa maalivahti Eero Kilpeläisen tehdessä hienoa työtä maalilla. Eikä neljäs voittokaan kaukana ollut. Joukkue tuntuukin antavan kaikkensa tällä hetkellä, että pudotuspelipaikka ei valuisi käsistä. Mainittakoon, että viimeiseen neljään otteluun joukkueen maaliero on 14–4, eikä Kilpeläisen selän taakse mennyt maaliakaan lähes 160 minuuttiin ennen kuin Sportin Olavi Vauhkonen tasoitti perjantain ottelun viime hetkillä, mutta KalPa tuskin antaa tuumaakaan periksi tamperelaisille.

Joukkueet ovat kohdanneet kolmesti tällä kaudella. Joukkueiden keskinäistä kohtaamisista Tappara on voittanut kaksi ja KalPa yhden. 

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
17.03
Sport - KalPa
2 - 4

Tappara

28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

Pelicans ja Jukurit hamuavat parempia liigasijoja toistensa kustannuksella

Lahden Pelicans on kutkuttavan lähellä suoraa pudotuspelipaikkaa, mutta erittäin tasainen Liigan keskikasti ja sen tapahtumat voivat heittää huonosti pelaamalla pussinokat sijoja alaspäin. Jukureilla menee puolestaan erittäin hyvin, sillä se on kerännyt 16 ottelusta 13 voittoa.

Pelicans paahtaa neljän ottelun voittoputkessa ja joukkueen peli on ollut ilo niin katsojan kuin varmasti valmennusjohdon silmille. Joukkueen nelosketjun työasenne on ollut viime otteluissa kohdallaan. Ketjun menohalut ovat tuottaneet vastustajille päänvaivaa ja vaikeuksia.

Mainittakoon vielä tuore olympiavoittaja Hannes Björninen, jolle tämä viikko on ollut vähintäänkin kelvollinen. Tiistaina Björninen otti joukkueensa reppuselkään tasoittaen Kärppiä vastaan pelatun ottelun viime sekunneilla, ja iskipä sama mies vielä ratkaisun avaimet kourassaan jatkoajalla pussinokille yhden lisäpisteen.

Myös Jukureilla menee lujaa. Olli Jokisen suojatit tekevät kaiken, mitä valmennus haluaa ja prikulleen oikein. Joukkueen ykkösketjua ei voi liikaa hehkuttaa. Viimeksi keskinäisessä kohtaamisessa Lahdessa Petrus Palmu iski hattutempun. Myös maalivahti Oskari Salmisen otteet maalilla eivät ainakaan heikennä Jukureiden mahdollisuutta taistella runkosarjan voitosta.

Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset ovat menneet tällä kaudella runsasmaalisissa kohtaamisissa lahtelaisille 2–1.

Tilastot

Edelliset ottelut

Pelicans

28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

Jukurit

28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1