Liiga-kierros: Kiven kova Ässät matkaa Ilveksen vieraaksi, Turussa kamppaillaan omaa peilikuvaa vastaan

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Perjantain kierroksella nähdään kahden voitokkaan ja kahden tappioputkessa tarpovan joukkueen väliset mittelöt.

Seuraa Heitä

Veikko Loimaranta #65 |

Laitahyökkääjä

Taitava hyökkääjä oli yksi SaiPan nousun airueista HPK-ottelun toisessa erässä. SaiPan hyökkäyksen kapeat hartiat kaipaavat säännöllisesti tehopisteitä myös Loimarannalta.

Simon Johansson #18 | AHL

Puolustaja

Puolustajan rooli Ilveksen kakkosylivoimakentällisessä on kasvanut kauden mittaan. Johanssonin on laukonut syyskauden otteluissa hanakasti, mutta viimeisimmissä otteluissa kuti on alkanut löytää tietään maalille puolustajien ohi. Ruotsalaisen pelivire on kohentunut myös tasakentällisin, joten Ässiä vastaan häneltä voidaan odottaa mallikasta pelaamista.

Ässien voittoputki vaarassa katketa

Ilves saa koronarajoitusten vuoksi tyhjyyttään kumisevaan Nokia Arenaan vieraakseen Ässät, joka liitelee viiden ottelun voittoputkessa.

Ilves nähtiin kaukalossa viimeksi keskiviikkona, kun joukkue kävi ryöstöretkellä Oulussa. Ilves karkasi ottelussa kahdesti kolmen maalin johtoon, mutta lopulta voitto kirjattiin tamperelaisten nimiin luvuin 6−5. Nuoren joukkueen kantti oli pettää aivan ottelun viime minuuteilla, mutta lopulta Ilves pääsi juhlimaan vuoden ensimmäistä voittoaan.

Simon Johansson, Jarkko Parikka, Les Lancaster, Balás Sebők, Nick Baptiste, Panu Mieho ja niin edelleen. Onnistujien rintama on Ilveksellä ollut viime otteluissa laaja, jonka ansiosta joukkueen itseluottamus on korkealla. Viimeisistä viidestä ottelustaan joukkue on voittanut neljä ja ainoa tappiokin tuli vasta jatkoajalla Lukkoa vastaan, joten sijoitus Liigan kärkipäässä ei ole yllätys.

Hyvävireistä kotijoukkuetta saapuu haastamaan niin ikään kovaa jälkeä viime otteluissaan tehnyt Ässät. Ari-Pekka Selinin vaihtuminen vanhaan tuttuun Karri Kiveen on selvästi piristänyt joukkueen tekemistä sekä pelillisesti että tuloksellisesti ja porilaisjoukkueen pelaamisessa on pitkästä aikaa näkynyt aitoa pelaamisen riemua.

Jos on ollut Ilveksellä onnistujia laajalla rintamalla, on niitä riittänyt myös Ässillä. Pelkästään kolmessa edellisessä ottelussaan porilaisjoukkueella on ollut peräti yhdeksän eri maalintekijää. Vielä kun maalilla Konstantin Volkov on torjunut kiekkoja erinomaisella prosentilla, on Ässien menestys ollut täysin ansaittua.

Uuden areenan kirkkaissa valoissa ilman Jasper Lindsteniä pelaavien patapaitojen voittoputki joutuu kuitenkin kovalle koetukselle, sillä Ilves on vienyt joukkueiden kauden aiemmat kohtaamiset nimiinsä. Molemmissa loppuluvut on kirjattu Ilvekselle maalein 4−2. Kävi perjantain ottelussa sitten miten tahansa, hävinneelle joukkueelle tarjoutuu mahdollisuus nopeaan revanssiin, sillä joukkueet kohtaavat heti uudestaan lauantaina Porissa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

29.03
Ilves - KalPa
2 - 4
27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

Turussa tutkitaan sielun syövereitä ja koitetaan voittaa itsensä

Tappioiden korventamat joukkueet etsivät onnistumisia ja valonpilkahduksia kevääseen.

Turussa kohtaavat kaksi joukkuetta, joiden nykyvire jättää paljon toivomiseen varaan. TPS:n alkukauden voitokas vire ja ennen kaikkea sementoitu puolustus murentuivat joulukuun otteluissa. Turkulaisten verkko heilui näissä seitsemässä ottelussa 3,86 kertaa. Samaan aikaan joukkueen oma maalinteko on ollut yhtä niukkaa kuin kauden alussakin.

Joukkue lähtee otteluun seitsemän ottelun voittoputkessa, jonka viimeisin lisäys tuli 30.12. Ässiä vastaan. TPS on saanut siis ruotia rivejään särmempään järjestykseen viikon verran. Selkein parannuskohde on luonnollisesti oman alueen pelaaminen, mutta myös ylivoimapelaamiseen kaivataan uusia juonia. Tappioputken aikana turkulaisten taitavista yksilöistä koostuva ylivoima on toiminut ainoastaan kahdeksan prosentin tehokkuudella.

Joukkueen pelaaminen on siis jokseenkin solmussa, mistä kertoo myös tappioputken otteluiden maaliodottamat. Edistyneiden tilastojen puolesta TPS on onnistunut luomaan maaliodottamaa suhteessa vastustajaa riittävästi kamppaillakseen otteluiden voitosta. Tappioputken otteluista ainoastaan kamppailut Lukkoa ja Ilvestä vastaan kääntyivät verrattain selkeästi vastustajille. Mikäli TPS löytää jälleen pelaamisensa perusteet, on SaiPalle on luvassa hikinen ilta.

Myös vierasjoukkue SaiPa vaeltaa varjojen mailla. Marraskuun puolessa välissä alkanut yhdeksän ottelun tappioputki katkesi joulukuussa sattumoisin juuri TPS:aa vastaan. Voiton jälkeen joukkueen tilastoihin on merkitty kolme tappiota sekä yksi voittoa.

Joukkueen pelaamisessa on näkynyt ongelmia pelin jänteen kanssa. Lappeenrantalaiset ovat parhaimmillaan esittäneet pudotuspelikelpoista jääkiekkoa, mutta laadukkaan pelaamisen hetket ovat turhan monesti katkenneet halpaan virheeseen, joka on kääntänyt ottelun virran jälleen kohti SaiPan päätyä.

Oiva esimerkki tästä nähtiin edeltävässä HPK-ottelussa, jossa vieraat pääsivät kahden maalin johtoon jo ensimmäisessä erässä. Toisen erän alkuun kaukaloon luisteli kiitettävästi latautunut SaiPa, joka onnistui kaventamaan ottelun neljän minuutin pelin jälkeen. Paine vastustajan maalilla heltyi kuitenkin pian, kun maalivahti Jaroslav Janusille tuomittiin rangaistus kiekon sulkemisesta. Välittömästi pakkopelin tauottua vieraat iskivät maalin ja ottivat ottelun jälleen haltuunsa.

Ottelussa Palloseuraa vastaan vieraiden tulisi siis löytää itsestään tietty suoritusvarmuus ja tasaisuus. Työtä hankaloittaa se, että joukkueen kokoonpanoon on valittu viime otteluihin runsas määrä U20-joukkueen avainpelaajia. Sinänsä lahjakkaat nuoret joutuvat tällä hetkellä kantamaan suurta vastuuta pelinsä kanssa tuskailevan joukkueen ytimessä.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

30.03
TPS - Tappara
4 - 5 JE
28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

Tällä kaudella