Liiga-kierros: Täysi kiekkokierros tarjoaa Helsingissä ja Kuopiossa mahdollisuuden pitkien putkien katkaisuun

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Lauantai tarjoaa täyden kierroksen verran kiekkoviihdettä. Perinteikkäät suurseurat Kärpät ja Tappara iskevät yhteen Oulussa, ja Lukko pyrkii karkoittamaan KooKoo-mörön pois niskastaan. Kuopiossa, Lappeenrannassa sekä Helsingissä pyritään katkomaan pitkiä tappioputkia.

Seuraa Heitä

Lukáš Jašek #9 | Oskarshamn

Keskushyökkääjä

Jašek toimii Pelicansin tulikuuman ykkösketjun kapellimestarina. Tehopisteet 5+24 oikeuttavat pistepörssin jaetulle kärkipaikalle ja Trinecistä kotoisin oleva sentteri pelaa illasta toiseen reilut 20 minuuttia.

Juhani Jasu #61 |

Keskushyökkääjä

Juuri TPS:n kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen allekirjoittanut Jasu on kahden syötön päässä 100 syöttöpisteen rajapyykistä. Kokenut keskushyökkääjä on ollut aloituspisteellä reilut 400 kertaa kauden aikana ja voittanut aloituksista 53 prosenttia.

Ville Petman #23 | AHL

Keskushyökkääjä

21-vuotias hyökkääjä on SaiPan harvalukuisen onnistujalistan mainittavin jäsen. Pelaaja johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä kymmenen pisteen erolla seuraavana majailevaan Valtteri Lipiäiseen. Nuorukainen on tehnyt kauden 31 ottelussa tehopisteet 10+10.

Arttu Pelli #53 | Ilves

Puolustaja

25-vuotias puolustaja on ottanut menneellä kaudella isoja askelia kokonaisvaltaisessa pelaamisessaan. Pelli johtaa myös joukkueen puolustajien sisäistä pistepörssi tehden 27 ottelussa tehopisteet 4+6. Puolustaja valittiin myös ensimmäistä kertaa mukaan maajoukkueeseen ensi viikolla pelattavaan Moskovan EHT-turnaukseen.

Tuttu parivaljakko kohtaa toisensa Oulussa

Viime vuosikymmenen pudotuspelisarjoissa useasti vastakkain mitelleet joukkueet kohtaavat Raksilan lauantai-illassa.

Kotijoukkue Oulun Kärpät lähtee viikon kolmanteen liigakamppailuunsa sarjataulukon sijalta kaksi. Keskiviikkona joukkue kohtasi kotikaukalossaan Tampereen Ilveksen. Ilves oli ensimmäisessä erässä niskan päällä tuottaen useita vaarallisia maalintekotilanteita ja halliten kenttätapahtumia. Summerin soidessa maalit kirjattiin kuitenkin lukemin 2−2. Toinen erä oli maaliton, mutta Ilves oli edelleen askeleen edellä kotijoukkuetta, vaikka Kärpät paransikin erän edetessä otteitaan.

Päätöserässä molemmat onnistuivat kertaalleen ja ratkaisua joudutttiin hakemaan jatkoajalta, jossa vierasjoukkueen Matias Mäntykivi viimeisteli loppulukemat 3−4. Kärpillä oli ottelun aikana vaikeuksia etenkin kiekon tuonnissa hyökkäyslueelle ja Ilveksen kenttäpäätyyn päästiinkin usein yksilösuoritusten kautta. Ilves oli ottelussa hallitsevampi osapuoli ja Kärppien Stanislav Galimov joutuikin liikkumaan kiekon eteen jopa 38 kertaa, kun taas Ilveksen Vadim Žerenko torjuntoja kertyi 20. Kotijoukkueen tehokkain pelaaja oli kaksi maalia iskenyt Aku Räty.

Perjantai-illan ottelussa Vaasan Sportia vastaan Kärpät oli jälleen pelinhallintaa vertailtaessa vastaanottava osapuoli, mutta tehokkuus maalintekopaikoissa oli vaasalaisille liikaa. Sport loi ensimmäisessä erässä tukun vaarallisia tilanteita oululaisten päätyyn, mutta Kärppien Julius Hermonen sivalsi vierasjoukkueen johtoon komean vastahyökkäyksen päätteeksi. Toisessa erässä Kärpät siirtyi heti 0−2 -johtoon Petter Emanuelssonin maalilla. Sport teki kovasti töitä ja pelasi toisessakin erässä hyvällä peli-ilmeellä, mutta palkintoa maalien muodossa se ei saanut. Kolmannessa erässä Aku Räty ja Arttu Paaso viimeistelivät loppulukemat 0−4. Sportin maalivahti Niko Hoviselle torjuntoja kertyi vain yhdeksän ja Kärppien Joel Blomqvist pelasi nollapelin torjuen 17 laukausta.

Vierasjoukkue Tappara löytyy sarjataulukon kahdeksannelta sijalta. Joukkue pelasi tiistaina CHL:n puolivälierien ensimmäisen osaottelun ranskalaista Rouenia vastaan. Kamppailu päättyi tasatulokseen 3−3, mikä ei varmasti tyydytä tamperelaisia, sillä lähtökohtaisesti Rouen on joukkueista selkeästi heikompi. Tappara olikin ottelussa pelillisesti askeleen vastustajaansa edellä, mutta maalit ratkaisevat.

Seuraavana päivänä vastaan asettui SaiPa, joten edellisen pelin pettymys oli nopeasti kumottava pois. Ensimmäinen erä oli maaliton, mutta toisessa erässä SaiPan Valtteri Ojantakanen vei vierasjoukkueen johtoon. Tappara tuli kuitenkin tasoihin muutama minuutti myöhemmin ja meni viimeisellä minuutilla johtoon Patrik Virran maalilla. Kolmannessa erässä lappeenrantalaiset kampesivat itsensä tasoihin, mutta Virta jatkoi maalitehtailuaan illan toisella täysosumallaan vieden Tapparan johtoon neljä minuuttia ennen pelin päätöstä. Loppunumerot 4−2 viimeisteli tyhjään maaliin Waltteri Merelä.

Tappara pelasi siis viikon aiemmat ottelunsa ilman tappioita, mutta esityksiin ei silti voi olla tyytyväinen. Onkin mielenkiintoista nähdä, millainen on joukkueen henkinen vire kahden vaikean ottelun jälkeen.

Tappara on voittanut neljä edellistä peliään Kärppien vieraana, joista kaksi voittomaalikilpailussa. Tämän kauden ainoassa kohtaamisessa Tappara voitti kotikentällään oululaiset 3−2 jatkoajan jälkeen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5
05.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1

Tappara

13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5
05.04
Tappara - KalPa
3 - 2 JE

HPK hamuaa saman tien takaisin voittokantaan

Kerhon pitkä pisteputki tuli eilen päätökseenä. Tänään vastaan asettuu edellisessä ottelussaan Kärppiä vastaan pirteästi esiintynyt Ilves.

Hämeenlinnan Pallokerho jäi perjantaina pisteittä Mikkelin Jukureita vastaan, kun se hävisi ottelun peräti 6−0. Näin ollen Kerhon 12 ottelun pisteputki tuli päätökseensä. Edellisen varsinaisen peliajan tappion se oli kokenut lokakuun 23. päivänä, kun TPS vei kamppailun nimiinsä lukemin 1−0. Kerhoa voidaan täten pitää tappiosta huolimatta tämän hetken kuumimpana liigajoukkueena.

Joukkueen puolustuspeli on ollut tiivistä ja vastustajalla on vaikea päästä murtautumaan lähelle maalia hyville maalintekopaikoille. HPK-puolustaja Arttu Pelli pukee ensimmäistä kertaa maajoukkuepaidan päälleen lähtiessään ensi viikolla edustamaan Suomea EHT-turnaukseen Moskovaan. Pellin kokonaisvaltainen peli on kauden edetessä ottanut suuria harppauksia eteenpäin ja hän on myös kymmenellä tehopisteellään joukkueen puolustajien pistepörssin tehokkain. Toinen maajoukkueen mukaan matkaava pelaaja on kapteeni Markus Nenonen, jolle maajoukkuekomennus on myös uran ensimmäinen.

Maalivahtipeli on myös kunnossa, sillä Eetu Laurikainen on esittänyt maalinsuulla loistavia otteita torjuntaprosentin ollessa 91,32. Daniel Lebedeff on yhdeksässä pelaamassaan ottelussa esiintynyt myös vakuuttavasti ja päästänyt keskimäärin peleissä vain 1,54 maalia selkänsä taakse.

HPK teki myös pari viikkoa sitten loppukauden kattavan sopimuksen yhdysvaltalaisen Patrick Harperin kanssa. Hyökkääjä on pelannut nyt kaksi peliä joukkueen miehistössä, ja vaikka pistetili ei vielä ole karttunut varsinkin kiekollisen pelin taidot ovat jo nyt olleet havaittavissa. Harper siirtyi Suomeen AHL-joukkue Milwaukee Admiralsista, joten isompaan kaukaloon sekä pelitapaan tottuminen vie aikansa.

Vierasjoukkue Ilves löytyy sarjataulukosta sijalta kuusi ja matkaa Hämeenlinnaan keskiviikkona Kärpistä otettu voitto takataskussaan. Ilves hallitsi kenttätapahtumia ja loi ottelun aikana rutkasti hyviä maalintekotilanteita. Ensimmäisessä erässä nähtiin kuitenkin molempiin päätyihin kaksi täysosumaa, josta Kärppien tasoitusmaaliin saa Ilveksen Balász Sebők ottaa suurimmaksi vastuun harteilleen. Hyökkääjä antoi omalla puolustusalueella karmaisevan harhasyötön suoraan Aku Rädyn lapaan, joka ei tilanteessa erehtynyt. Virheen takia Sebök katseli pelin loppuun vaihtopenkin päädystä.

Toisessa erässä molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa, mutta erä oli lopulta maaliton. Kolmannessa erässä kumpikin joukkue onnistui kertaalleen ja pelin ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta. Ottelun sankariksi ilmoittautui Ilveksen Matias Mäntykivi, joka sivalsi voittomaalin ja näin ollen kaksi pistettä matkasi Tampereelle. Ottelun kulusta kertoo jotain sekin, että Kärppien maalivahti Stanislav Galimoville merkattiin peräti 38 torjuntaa, kun taas Ilveksen Vadim Žerenko joutui liikkumaan kiekon eteen 20 kertaa.

Ilves ilmoitti perjantaina tehneensä peräti kahdeksan uutta jatkosopimusta. Maalivahti Žerenko, puolustajat Santeri Airola, Leo Lööf, Les Lancaster, Jarkko Parikka sekä hyökkääjä Panu Mieho jatkavat Tampereella. Lisäksi valmentajista fysiikkavalmentaja Jarkko Näppilä ja maalivahtivalmentaja Markus Korhonen jatkavat seurassa.

Ilves ja HPK ovat kohdanneet tällä kaudella kertaallen, jolloin Ilves oli kotonaan parempi lukemin 6−1.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Ilves

29.03
Ilves - KalPa
2 - 4
27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE

Pelicans pyrkii jatkamaan nousukiitoaan

Kahdeksan ottelun voittoputki on siivittänyt Pelicansin sarjataulukossa sijalle kaksi, kun vastaavasti Ässien sarjasijoitus on viimeinen. Porilaiset katkaisivat eilen tappioputkensa, mutta kotihallissa edellinen voitto on lokakuun lopusta.

Pelicans on suuren mediahuomioin ja otsikoiden takana tehnyt laadukasta työtä ja joukkue liiteleekin kahdeksan ottelun voittoputkessa, jonka aikana lahtelaiset ovat menettäneet vain yhden pisteen. Näiden otteluiden aikana maaliero on 26–12 ja nollapelejä mahtuu viimeiseen kahdeksaan otteluun kolme kappaletta.

Pelicans saapuu Poriin Ässien vieraaksi lepotauon jälkeen, kun vastaavasti Ässät pelasi eilen vierasottelun Raumalla. Lisäksi Ässien kasvatti Otto Kivenmäki tekee paluun Isomäen jäähalliin, tällä kertaa vierasjoukkuetta edustaen.

Emil Larmi on pelannut kauden aikana peräti viisi nollapeliä torjuntaprosentilla 91,85 eikä Jasper Patrikaisen 90,98 torjuntaprosenttikaan kalpene rinnalla. Joukkueen kolme parasta pistemiestä lötyvät pistepörssin sijoilta kaksi, kolme ja neljä, kun Lukáš Jašek, Jiří Smejkal ja Iikka Kangasniemi ovat yhteensä paukutelleet alle 30 otteluun tehot 30+52. Ketju on siis viimeistellyt enemmän kuin joka kolmannen joukkueen tekemistä maaleista.

Päävalmentaja Tommi Niemelä kertoi aiemmin Jatkoajan haastattelussa ailahtelevuuden olevan Pelicansin suurin heikkous, mutta maajoukkuetauon jälkeen joukkue on ollut samalla sivulla pelikirjassa ja onnistumisia on syntynyt. Ongelmana on läpi kauden ollut kiekonmenetykset, mutta niitäkin on saatu karsittua kauden edetessä. Loukkaantumiset ovat myös ajoittain vaivanneet, mutta nuori joukkue on pystynyt kääntämään haastaviakin otteluita voitoiksi.

Ässien syyskausi on ollut hankala, sillä joukkue löytyy sarjataulukon viimeiseltä sijalta, kun matkaa seuraavaan on viisi pistettä ja alempaan pudotuspeliviivaan eroa on 15 pistettä. Joukkue on tehnyt vähiten maaleja yhdessä HPK:n kanssa ja erikoistilannepelaamisessa on parantamisen varaa. Joukkue onnistui kuitenkin perjantaina katkaisemaan tappioputkensa Lukon kustannuksella.

Joukkueiden kymmenessä edellisessä kohtaamisessa voitot ovat menneet Pelicansille 8–2. Jos porilaiset eilen katkaisivat kaksi pitkää tappioputkea Raumalla, olisi nyt hyvä aika kaunistella myös tilastoja Pelicansia vastaan. Samoin Ässien ongelmat maalinteossa hellittivät ainakin yhden ottelun ajaksi, kun joukkue iski eilen neljä maalia.

Ässissä tutkapari Sakari SalminenJarno Kärki on esiintynyt edukseen joukkueen heikoista otteista huolimatta. Pelaajat aistivat toistensa liikkeet ja he ovat rakentaneet monta maaliin johtanutta tilannetta. Ykkösketjun kolmantena lenkkinä pelannut Eemil Erholtz katkaisi juuri seitsemän ottelun maalittoman putkensa ja kesken kauden mukaan tullut Shawn Lalonde on sopeutunut Poriin. Joukkueen syöttökoneena on puolestaan kunnostautunut puolustaja Jacob Andersson, jolla on kasassa tehot 0+15. 

Porilaisten on otettava mukaansa eilisen ottelun fyysinen kamppailupelaaminen, jotta se voisi kaataa myötätuulessa lentävät pelikaanit. Ässillä on varmasti näytettävää myös kotiyleisölleen, sillä joukkueen edellinen voitto kotiottelusta on lokakuun lopulta, minkä jälkeen Isomäen yleisö on saanut pettyä kuudesti. Virheet on minimoitava ja paikat käytettävä tehokkaasti, jotta joukkue voi tarjota yleisölleen positiivisen lauantai-illan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

Pelicans

13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5
05.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1

SaiPan ahdinko uhkaa jatkua sarjakärki TPS:n saapuessa vierailulle

SaiPa sukeltaa tällä hetkellä syvissä vesissä, sillä joukkueen tappioputki on venynyt jo yhdeksän ottelun mittaiseksi. Sarjan piikkipaikalta löytyvä Turun Palloseura saapuu lappeenrantaan HIFK-tappio niskassaan.

Kotijoukkue majailee tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla 14. Lappeenrantalaisten viimeaikaiset esiintymiset ovat jättäneet toivomisen varaa, sillä ryhmä vaeltaa karmaisevassa yhdeksän ottelun tappioputkessa.

Joukkueen ennätyksellisin häviöputki löytyy viime keväältä, kun se mittelöi peräti 11 tappiollista peliä peräkkäin. Pekka Virran luotsaama miehistö tuskin haluaa rikkoa tätä kyseenalaista ennätystä, joten kurssin kääntämisen tulisi tapahtua niin pian kuin mahdollista.

Lauantainen ottelu Turun Palloseuraa vastaan on kotijoukkueen toinen tällä viikolla. Keskiviikkona ryhmä vieraili Tampereella kirvesrintojen vieraana pelaten viimeaikaiseen vireeseen nähden kelpo pelin, mutta pisteitä ei sarakkeeseen karissut tälläkään kertaa. SaiPa onnistui toisen erän alussa ensimmäisenä heiluttamaan maaliverkkoja Valtteri Ojantakasen toimesta. Tappara tuli pari minuuttia myöhemmin tasoihin, ja teki 17 sekuntia ennen erän loppua niin sanotun pukukoppimaalin siirtyen 2−1 -johtoon.

SaiPa tuli päätöserässä vielä rinnalle, mutta Patrik Virta sivalsi voittomaaliksi jääneen osuman vierasjoukkueen verkkoon neljä minuuttia ennen päätössummerin soittoa. Tappara iski vielä yhden täysosuman tyhjään maaliin, joten loppunumeroiksi merkattiin lukemat 4−2.

SaiPan tehokkain pelaaja kuluneella kaudella on ollut 21-vuotias hyökkääjä Ville Petman tehoin 10+10, mutta tappioputken aikana hänenkin pisteensä ovat olleet kortilla. Petman saa todennäköisesti pitää kultakypärää päässään vielä pitkään, sillä sisäisen pistepörssin toiselta sijalta löytyvä Valtteri Lipiäinen on peräti yhdeksän pistettä hänen takanaan.

Joukkuetta rasittavat myös useat poissaolot, joista mainittavimpana marraskuun loppupuolella tapahtunut ykkösmaalivahti Niclas Westerholmin loukkaantuminen, joka pitää maalivahdin poissa tositoimista vielä 4−6 viikon ajan. Hänen tilalleen hankittu 32-vuotias Jaroslav Janus loukkaantui epäonnisesti heti ensimmäisessä pelissään SaiPa-paidassa viime viikon perjantaina ja on toistaiseksi poissa peleistä.

Joukkue lähtee siis lauantain otteluun vaikeista asemista, eikä tilannetta helpota se, että vastaan asettuu sarjan piikkipaikalta löytyvä TPS. SaiPa on myös pistemääriä tarkasteltaessa sarjan heikoin kotijoukkue.

Turun Palloseuralle kohtaaminen SaiPaa vastaan on niin ikään viikon toinen peli. Keskiviikkona joukkue kohtasi kotiareenallaan rakkaan vihollisensa Helsingin IFK:n. Pisteet matkasivat Helsinkiin lukemin 2−5. Kotijoukkueen molemmista maaleista vastasi hyökkääjä Jonne Tammela.

Lukemat vastaavat myös kenttätapahtumia, sillä HIFK oli joukkueista hallitsevampi osapuoli ja sai luotua maalien lisäksi myös tukun hyviä maalintekotilanteita. TPS ei pystynyt vastaamaan vierasjoukkueen aktiiviseen pelitapaan tarpeeksi hyvin.

Ottelussa ei ulosajoilta ja tappeluiltakaan vältytty, sillä toisen erän alussa HIFK:n Micke-Max Åsten taklasi ulosajon arvoisesti kotijoukkueen Eemil Viron laitaa vasten. TPS:n Ruben Rafkin kävi tilanteen jälkeen noutamassa Åstenin nyrkkihippasille, ja myös hänet passitettiin asiaankuuluvasti suihkun puolelle. Viro selvisi kuitenkin tilanteesta säikähdyksellä, mutta ei pelaa lauantaina SaiPaa vastaan.

Palloseura solmi myös hiljattain loppukauden kattavan sopimuksen kanadalaisen Jaedon Descheneaun kanssa. Suoraviivainen ja nopeajalkainen hyökkääjä pelasi alkukauden SHL:ssä Malmön joukkueessa. Pelaaja debytoi todennäköisesti TPS-paidassa SaiPaa vastaan.

Turkulaisten otteet alkukaudella ovat olleet vakuuttavia, mistä kertoo jo runkosarjasijoituskin. Joukkue lähtee varmasti HIFK-tappiosta ärsyyntyneenä ahneesti SaiPan kimppuun. Ottelu on joukkueiden toinen tämän kauden keskikäinen kamppailu. Syyskuussa ryhmät kohtasivat Turussa ja TPS oli tuolloin parempi lukemin 3−1.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

TPS

30.03
TPS - Tappara
4 - 5 JE
28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2

Tällä kaudella

JYP hamuaa voittoa Helsingistä

JYP pyrkii katkaisemaan pitkän putken ilman suoraa voittoa Helsingistä. Eilisessä ottelussa tuli voitto, joten kääntyykö kurssi noususuuntaan hankalan ajanjakson jälkeen?

HIFK palaa kotikaukaloon kahden viikon tauon jälkeen ja isännöi JYPiä. Kohtaaminen on joukkueiden toinen tällä kaudella, mutta edellisestä mittelöstä on aikaa jo kolmisen kuukautta. Illan ottelu on JYPin viikon kolmas ja HIFK:lle puolestaan toinen. JYPillä on takanaan voitto KalPasta ja helsinkiläisillä voitto Turusta.

Viimeisen kymmenen ottelun ajanjaksolla HIFK on hävinnyt varsinaisella peliajalla ainoastaan kahdesti. Saldo JYPiä vastaan on vieläkin puhtaampi Helsingissä pelattaessa, sillä JYPin viimeisin varsinaisen peliajan voitto Helsingissä nähtiin 8.10.2015. 

Helsinkiläiset ovat nostaneet osakkeitaan lähes jokaisella osa-alueella, sillä ylivoima on Liigan toiseksi tehokkainta, alivoimaprosentit riittävät sijalle kuusi ja sarjataulukossa joukkue löytyy sijalta neljä. Joukkue on ottanut askelia eteenpäin viisikkopelaamisen osalta ja maalintekotehokkuus on parantunut alkukaudesta. Kokoonpanoon saatiin myös odotetut vahvistukset, kun viime ottelussa Alex Broadhurst sekä Sebastian Dyk palasivat loukkaantumisten jälkeen kaukaloon.

Otto Paajanen on noussut joukkueen sisäisen pistepörssin kärkeen iskettyään viimeiseen kahteen otteluun tehot 3+2 ja Olli Palola on iskenyt viimeiseen viiteen otteluun yhtä monta maalia. Vaikka puolustuksesta puuttuu loukkaantumisten vuoksi pelaajia, on Sam Jardine tullut hyvin mukaan joukkueeseen, ja Jordan Schmaltz sekä Johan Motin pystyvät sekä tukemaan hyökkäyksiä että hoitamaan oman alueen puolustusvelvoitteet.

JYPin kausi on ollut mollivoittoinen ja joukkue löytyy sarjataulukon sijalta 13. Jyväskyläläiset pelasivat perjantaina kotiottelun KalPaa vastaan, joten helsinkiläisillä on lepoetu otteluun lähdettäessä. JYP sai kuitenkin katkaistua tappioputkensa ja onnistumisia nähtiin monella osa-alueella.

Maalinteko on ollut joukkueelle hankalaa, mutta eilen jyväskyläläiset iskivät neljä maalia. Joukkueelle tyypillistä on ollut ketjujen sekoittaminen kesken ottelun ja otteluiden välillä, ja muutoksia on tulossa lisää, sillä joukkueesta nuorten arvokisoihin valittiin Joakim Kemell, Brad Lambert, Samuel Helenius sekä Ville Ottavainen.

Jyväskylässä odotetaan varmasti yhä vahvempaa panosta ulkomaalaispelaajilta, sillä Braden Christofferin sekä Reid Gardinerin teholukemat ovat runsaasti pakkasen puolella. Gardiner vastasi kuitenkin perjantaina huutoon iskemällä hattutempun, minkä lisäksi Christoffer syötti maaleista kaksi. Severi Lahtinen teki myös eilen ensimmäisen maalinsa sitten lokakuun alun, joten kaivattuja onnistumisia nähtiin pelaajien itseluottamuksen kannalta.

Positiivista on myös nuorten pelaaminen. Anttoni Honka on saanut paljon vastuuta takalinjoilla ja paukuttanut jo 19 tehopistettä nuorten kisoihinkin valittu Ottavainen on saanut edellisissä otteluissa paljon vastuuta. Kemell on jäänyt loukkaantumisensa jälkeen pisteittä neljässä ottelussa, mutta hän on siitä huolimatta sisäisessä pistepörssissä toisena.

Tilastot

Edelliset ottelut

HIFK

02.04
Pelicans - HIFK
4 - 3
30.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Lukko haluaa karistaa peikon pois niskastaan

KooKoo on ollut viimeisten vuosien aikana Lukolle hankala vastus, sillä kymmenestä edellisestä ottelusta kouvolalaiset ovat vieneet nimiinsä kahdeksan. Tilastojen kaunisteleminen ei tule tälläkään kertaa olemaan helppoa.

KooKoo pääsee lähtemään otteluun pienen lepoedun turvin, sillä joukkue pelasi viimeksi keskiviikkona, kun vastaavasti vierasjoukkue Lukko pelasi perjantaina kotonaan Ässiä vastaan. Joukkueiden edellisen kohtaamisen vei puhtaasti nimiinsä KooKoo lukemin 3–0. Viimeisen kymmenen ottelun maaliero on kouvolalaisille 35–20 ja voitot 8–2.

Otteluun pienen lisämausteen tuovat täksi kaudeksi Raumalta Kouvolaan siirtyneet Oskari Setänen ja Heikki Liedes. Liedes iski viimeksi joukkueiden kohtaamisessa maalin ja sai taputukset raumalaisyleisöltä. Lisäksi KooKoo-hyökkääjä Joose Antonen on edustanut Lukkoa vuosina 2016–18.

Vaikka edellisestä kolmen pisteen voitosta on kouvolalaisilla aikaa reilut kaksi viikkoa, on otteiden tasaisuus siivittänyt joukkueen sarjataulukossa sijalle viisi. Ennen Lukko-ottelua viidestä edellisestä pelistä kolme on ratkennut vasta voittolaukauskilpailussa ja kouvolalaiset ovat vieneet näistä nimiinsä kaksi.

KooKoolla löytyy parannettavaa erikoistilannepelaamisesta, mutta voittojen takeena on ollut uhrautuva viisikkopelaaminen sekä vahva joukkuepanos. Vaikka Liedeksen maaliton putki on kahdeksan ottelun mittainen ja kultakypärää kantava Antonen on tehnyt ainoastaan yhden maalin viimeiseen kymmeneen otteluun, löytyy ratkaisijoita heidän takaansa.

Lukon suurimmat kokoonpanohuolet ovat takana, sillä joukkue sai perjantain otteluun takaisin Sami PäivärinnanPavol Skalickýn, Anrei Hakulisen sekä Thomas Grégoiren. Kaikki Lukon viime viikon kolme ottelua venyivät jatkoajalle tai voittolaukauskilpailuun, ja Lukko hävisi niistä jokaisen. Sarjataulukon sija 12 ei tule yllätyksenä, sillä joukkue on jälleen tappioputkessa ja maalinteko takkuaa. 

Lukon peli on ollut ajoittain sekaisin, sillä ketjukoostumukset ovat muuttuneet, korona on kurittanut pelaajia ja CHL-ottelut ovat aiheuttaneet raskaita peliviikkoja. Lisäkssi raumalaisten ylivoimaprosentti on vain reilut 13 ja alivoima on kolmanneksi huonointa koko Liigassa. Tilanteeseen ei tuonut helpotusta tappio Ässille ja ainoastaan yksi tehty maali.

Lukko oli pääsemässä parempaan vireeseen juuri ennen joukkueessa ilmenneitä koronatartuntoja. Nyt joukkueen yläpuolella leijailee enemmän kysymysmerkkejä kuin vastauksia, sillä joukkue on päästänyt enemmän maaleja kuin tehnyt ja suoria häviöitä on kertynyt 12. Kokoonpanosta osa pelaajista pelasi eilen ensimmäisen ottelun liki kolmeen viikkoon, mikä näkyi suoristusvarmuudessa ja kamppailupelaamisessa. Kiekonmenetykset on saatava pois, mikäli Lukko mielii napata pisteitä mukaansa Kouvolasta.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Tällä kaudella

Tehottomuuden kanssa kipuilleet kohtaavat Kuopiossa

KalPa voitti Sportin kotonaan viimeksi lähes päivälleen kolme vuotta sitten. Joukkueet ovat sarjataulukossa peräkkäisillä paikoilla ja molemmilla joukkueilla on ollut samankaltaisia ongelmia.

Kumpikin joukkue saapuu Kuopion lauantai-iltaan tappiot allaan eilisistä peleistä. KalPa kärsi tappion Jyväskylässä, kun vastaavasti Kärpät kävi nollaamassa Sportin Vaasassa. Sarjataulukossa joukkueet löytyvät sijoilta kymmenen ja 11, joten joukkueet taistelevat tärkeistä pisteistä ajatellen pudotuspelipaikkaa.

Vaikka KalPa on hävinnyt edelliset kaksi ottelua, kertoi Tommi Miettinen eilisen pelin jälkeen olleensa tyytyväinen joukkueen peli-ilmeeseen. Kuten monesti aiemminkin, Kalpa oli perjantain ottelussa niskan päällä ja pääsi kokeilemaan myös kahden miehen ylivoimalla pelaamista täydet kaksi minuuttia. Maalia ei kuitenkaan tilanteesta syntynyt ja joukkueen Akilleen kantapää eli viimeistely ei ollut toivotulla tasolla.

Kuopiolaisten maalia vartioi eilen Eero Kilpeläinen, jolle peli oli aaltoileva. Kuopioon saapumisensa jälkeen ykköstorjujana toiminut Connor LaCouvee ei ollut ollenkaan kokoonpanossa, joten kuopiolaisten maalivahtipakka on levällään ennen illan koitosta.

KalPan Jaakko Rissanen rikkoi kuuden ottelun maalittoman putkensa ja Tuomas Kiiskinen iski puolestaan toisessa ottelussa putkeen täysosuman. Joukkueen kultakypärää kantava Miikka Pitkänen on tehnyt viimeisessä kymmenessä ottelussa kolme maalia, joten häneltä joukkueen kannattajat odottavat varmasti lisämaaleja. Lukossa lainalla käynyt ja nuorten arvokisoihin valittu Kasper Simontaival pääsi pelaavaan kokoonpanoon, mutta tilille kertyi vain reilut 10 peliminuuttia.

Sportia kutsuttiin alkukauden komeetaksi, mutta vire on ollut laskusuuntainen jo pidemmän aikaa. Joukkueella oli kuuden ottelun tappioputki, jonka jälkeen on tullut kaksi voittoa ja kaksi tappiota vuorotellen. Maalinteko on ollut joukkueelle vaikeaa, mikä näkyy siinä, että joukkue jäi eilen Kärppiä vastaan nollille, vaikka laukauksia oli lähes 50. Niistä kuitenkin puolet viuhui maalin ohitse ja Sport jäi nollille jo kuudennen kerran tällä kaudella.

Shaun Heshka pelaa suuria minuutteja vaasalaisten takalinjoilla ja vaikka maalia ei ole tullut, Heshka kuitenkin laukoo ahkerasti ottelun aikana ja pyrkii mahdollistamaan hyökkäystilanteen syntymisen. Vaikka Heshkalle ja ruotsalaispuolustaja Emil Johanssonille tuli eilisessä ottelussa tehotilastoon lukemaksi -3, ovat he pelanneet vahvasti joukkueen heikoista esityksistä huolimatta.

Sport on kärsinyt ikävistä loukkaantumisista, sillä sairastuvalta löytyy viisi pelaajaa, kuten vahva puolustaja Valtteri Viljanen sekä hyökkääjä Olavi Vauhkonen, joiden paluuaikataulu on edelleen hämärän peitossa. Joukkueen kapteeni Erik Riska näkee kuitenkin joukkueen käyrän näyttävän ylöspäin, ja peliä ei ole vielä menetetty. 

Sportin joukkueesta löytyy Aaro Vidgrenin, Filip ja Erik Riskan sekä eilen 600. liigaottelunsa pelanneen Jonne Virtasen kaltaisia pelaajia, jotka repivät ja raastavat jokaisessa tilanteessa ja osaavat tarpeen tullen olla myös fyysisiä. Sport on vahvoilla illan ottelussa, jos pelin tempo pysyy hitaana ja ottelu etenee tarkkailuasemissa.

Sportilla on kaikki eväät iskeä maaleja ja kunhan palaset loksahtavat kohdilleen, voi joukkue nousta ellei alkukauden tasolleen, ainakin hyvin lähelle sitä.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5
05.04
Tappara - KalPa
3 - 2 JE

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA