Liiga-kierros: KalPalla ja Pelicansilla paikka kurssin kääntämiseen

LIIGA / Kierrosennakko
Koronaviruksen vuoksi supistunut liigakierros tarjoaa kaksi ennakkoon tasaista ottelua, joiden lopputuloksilla on suuri merkitys tiukassa pistevertailussa sarjataulukon keskivaiheilla.

Seuraa Heitä

Tuukka Tieksola #39 | JYP

Laitahyökkääjä

Pelipaikkansa näppäryydellä sekä peliälyllään ansainnut Tieksola on kolmen ottelun pisteputkessa, ja hän myös ratkaisi jatkoajalla voiton Kärpille viime viikolla.

Balázs Sebők #86 |

Keskushyökkääjä

KalPan toisiksi parhaalla pistemiehellä on koko joukkueen tapaan pienessä alamäessä. Maaliskuun otteluissa miehelle on kertynyt ainoastaan kaksi syöttöpistettä. Paraneeko pistetahti tiistaina kotihallissa?

Taistelu paikasta puolivälierissä – saako Pelicans oikaistua kurssinsa Kärppien kustannuksella?

Sarjataulukossa sijalle neljä noussut oululaisjoukkue sekä sijalle seitsemänneksi tippuneet pelikaanit kohtaavat viimeisen kerran runkosarjassa. Voitot ovat Kärpille 2–1, joten Pelicansilla on oiva sauma tasoittaa voitot sekä kääntää kurssi jälleen myötätuuleen.

Kärppäleirissä runkosarjaa on jäljellä ennen tiistain ottelua 10 ottelun verran ja Pelicansilla yhden ottelun vähemmän. Molemmat joukkueet pelaavat tällä viikolla kerran sekä vieraissa että kotonaan.

Pelicansin otteet saivat kolauksen viime viikolla, kun viiden ottelun voittoputken jälkeen kurssi kääntyi kolmen ottelun verran tappiolliseksi. Viimeisimmissä otteluissa edukseen esiintynyt Iikka Kangasniemi loukkaantui Turussa viime viikolla ja hyökkääjä käy tutkimuksissa alkuviikon aikana. Lisäksi joukkueessa 22 ottelun verran kuluvalla kaudella esiintyneen Miro-Pekka Saarelaisen kauden kerrottiin olevan ohitse.

Oululaisten saldona viime viikon peleistä oli kaksi voittoa sekä yksi tappio. Sarjataulukon keskivaiheilla pitkään majaillut oululaisjoukkue onkin nostanut osakkeitaan ja on tällä hetkellä pistekeskiarvolla mitattuna sarjan neljänneksi paras joukkue. Kärppien edellisessä ottelussa Patrik Rybár joutui jättämään kaukalot kesken ottelun ja Juhamatti Aaltonen ei ole ollut kokoonpanossa viime tiistain jälkeen.

Joukkueiden keskinäiset kamppailut ovat yhtä lukuun ottamatta päättyneet lukemin 2–1, joten edessä voi jälleen kerran olla tiukka otatus joukkueiden välillä. Pelicansin Rudolf Červený on iskenyt maalin kahdessa ottelussa oululaisten verkkoon ja Mika Pyörälällä on joukkueiden kohtaamisista tilillään tehot 1+2.

Lahtelaisten kokoonpanoon pitkän tauon jälkeen palannut Antti Tyrväinen iski viime viikon kolmessa ottelussa tehot 1+2, joten kokenut laituri on löytänyt loukkaantumisen jälkeen hyvän vireen, vaikka joukkue liiteleekin tappioputkessa. Kärpiltä oivassa vireessä on jo pidemmän aikaa ollut nuori Tuukka Tieksola, joka on pelaamalla ansainnut paikkansa kokoonpanossa sekä ykköskentässä. Tieksola myös ratkaisi ottelun KalPaa vastaan jatkoajalla viime viikolla.

Pelicans tarvitsee kiperästi pisteitä sekä voittoja, jos se mielii taistella suorasta paikasta puolivälierissä. Kärpätkään ei ole vielä turvassa suoran paikan suhteen, sillä tilanne on erittäin tiukka sijoilla 4–7 Kärppien pistekeskiarvon ollessa 1,75 ja Pelicansin vastaavasti 1,65. Kärppien ajoittainen tehottomuus saattaa kostautua, jos Pelicans pääsee tappioputkea edeltäneeseen vireeseen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

19.04
Kärpät - KalPa
13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5

Pelicans

13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5
05.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1

Vajoaako KalPa syvemmälle suohon?

Kahdesti tällä viikolla toisensa kohtaavat KalPa ja JYP lähtevät otteluun varsin erilaisista lähtökohdista kuopiolaisten yrittäessä nostaa joukkuetta takaisin kuuden joukkoon ja JYPin odottaessa kauden loppua sarjataulukon häntäpäässä. Aiemmista mittelöistä KalPa on vienyt nimiinsä kaksi ja JYP yhden.

Kuopiolaisten viimeisen viiden ottelun putki on sujunut mollivoittoisesti. Joukkueella on viiden ottelun tappioputki, mutta peräti kolme otteluista on ratkennut vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Tappioputkea edelsi sen sijaan neljän voiton putki. Viimeisen yhdeksän ottelun saldo jyväskyläläisillä on niin ikään neljä voittoa sekä viisi tappiota.

Vaikka JYP on sarjataulukossa viimeisellä sijalla, on joukkueesta noussut siitä huolimatta esiin valopilkku Robert Rooban muodossa. Virolaishyökkääjä on maalipörssissä toisella sijalla 26 osumallaan ja vain kahden maalin päässä Ässien Sebastian Wännströmistä. Rooban aiempi maaliennätys oli 17 häkkiä. KalPan parhaana maalintekijänä on kunnostautunut Kai Kantola, joka on kerännyt 15 täysosumaa.

JYP sai viime otteluun tärkeän palasen takaisin, kun Severi Lahtinen palasi kokoonpanoon loukkaantumisen jälkeen. Lisäksi joukkue ilmoitti Niko Parkkisen jatkavan JYPin maalinsuulla kahden seuraavan kauden ajan. KalPan maalivahtiosasto on kärsinyt loukkaantumisista, mutta helpotusta on luvassa, kun Eero Kilpeläisen odotetaan palaavan kaukaloihin tällä viikolla. Sairastuvalla on sen jälkeen ainoastaan kaksi pelaajaa, joten tilanne näyttää hyvältä.

Jyväskyläläisten takalinjoilla luutiva Anttoni Honka oli ennen joukkueen viimeisintä peliä peräti kuuden ottelun pisteputkessa ja joukkueen kultaista kypärää kantava Rooba on jälleen kolmen ottelun maaliputkessa. Kuopiolaisten ryhmästä kultakypärää kantaa niin ikään joukkueen maalipörssiäkin johtava Kantola. Kantolalla on kuitenkin kerättynä maaliskuun otteluista ainoastaan kaksi syöttöpistettä.

Jos kuopiolaiset aikovat taistella täysillä suorasta paikasta puolivälierissä, olisi joukkueen pystyttävä kääntämään tiukkoja maalin pelejä. Joukkueen parhaimmat pistemiehet kärsivät tällä hetkellä pienestä suvantovaiheesta, joten kärjen takaa on muiden pelaajien noustava esiin, jos pisteitä mielitään napata enemmän kuin yksittäisiä sieltä täältä.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

19.04
Kärpät - KalPa
13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2