Liiga-kierros: Lukko hyökkää uuden rajapyykin kimppuun, HIFK syöksemässä SaiPaa ennätysputkeen

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro
Lukolla on mahdollisuus rikkoa sadan runkosarjapisteen raja. KooKoo ja Ässät tarpovat synkeässä tappioputkessa, ja toiselta sellainen katkeaa lauantaina väkisinkin. Murheellisessa putkessa ovat Jukurit sekä SaiPa.

Rikkooko Lukko sadan pisteen rajan?

Raumalaiset nappasivat koko lailla rutiinivoiton Ässistä perjantaina. Lauantaina pistekin riittää sadan runkosarjapisteen rajan ylitykseen tällä kaudella.

Lukko jatkaa sarjakärjessä vakuuttavasti. Ässät ei enää taipunut murskalukemin perjantaina, mutta toisaalta raumalaisten voittokaan ei juuri ollut uhattuna.

Lukolla on pisteistä kasassa tältä kaudelta nyt 99, joten yksi riittää sadan pisteen rajan rikkoutumiseen.

Lukko ja Sport pelaavat tämän kauden kohtaamisensa peräkkäisinä peleinä, vain pelipaikkakunta vaihtuu lauantain ja tiistain välillä. Edelliset kaksi meni Lukon nimiin, tosin niistä jälkimmäisessä Sport venyi aina voittomaalikilpailuun asti.

Sportin vahvuutena on lauantaina ehdottomasti Lukon peliruuhka. Vaikka Ässät-kamppailu ei vaatinut äärimmäisiä ponnistuksia, neljä peliä viiteen päivään tuntuu varmasti olemuksessa.

Sport taistelee sijasta kymmenen eniten Ässien kanssa, ja vaasalaisilla on viiden pisteen etumatka, kun ottelumäärät ovat tasaantuneet. Nyt jos koskaan on Sportin iskun paikka. Yllätysvoitto sarjakärjestä käytännössä varmistelisi osallistumista kevään peleihin, vaikka tilastollisesti matka on edelleen kesken.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

07.08.
Lukko - Sport
0 - 0
07.08.
Sport - Lukko
1 - 2 VL

runkosarja

Kerhokuitin paikka

HPK ja Kärpät kohtaavat toisen kerran samalla viikolla. Alkuviikosta Oulussa pelattu ottelu meni kenttätapahtumien vastaisesti Kärpille.

Kevään 2019 finalistit kohtaavat lauantaina jo toisen kerran tällä viikolla. Avausviikon ottelu jätti hampaankoloon kotijoukkue HPK:lle, sillä isosti ottelutapahtumia hallinnut Kerho sai tyytyä vain yhteen pisteeseen. Pääosassa olivat oululaisilta erityisesti Tuukka Tieksola ja Aku Räty, eli joukkueen nuorisokaarti.

HPK purki kiukkuaan torstaina JYPin vieraana napaten kolme pistettä. Kaukaloon palannut Petri Kontiola pääsi taas johtamaan HPK:n erinomaisessa vireessä uhkaa luovaa ylivoimaviisikkoa. Se on sinnikkäästi vielä pudotuspelijahdissa kiinni, vaikka kovakaan pistetahti ei meinaa sille riittää, jos edelläolevat saavat napsittua edes puolentoista pisteen tahdilla per peli.

Kärppien tämän hetken pelaamista ei voi kehua erityisen vakuuttavaksi, mutta tehojen suhteen sillä on ollut nousujohteinen vire päällä nyt kevätpuolella. Sarjasijoitus on parantunut taas kuuden sakkiin, ja puolivälierien kotietukin on vielä otettavissa.

Kotijoukkue odottaa riveihinsä seuraavaksi Tommi Tikan tervehtymistä.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Kärpät

28.03
Kärpät - Jukurit
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1

Voittaako Raipen TPS jälleen Ilveksen?

Helmikuun molemmat kamppailut päättyivät turkulaisryhmän voittoon, jatkuuko sama trendi runkosarjan viimeisessä kohtaamisessa?

Molemmat joukkueet lähtevät runkosarjan neljänteen ja samalla viimeiseen kohtaamiseen edellisillan ottelu rasitteena. Ilves sai yhden pisteen Lahdesta Pelicansin vieraana ja TPS nollasi Sportin vieraskaukalossa.

Ilveksessä legendan maineeseen noussut Raimo Helminen on luotsannut TPS:ää varsin hyvin, etenkin vieraskaukaloissa. Turkulaisseura on koko sarjan neljänneksi paras vierailija ja Jouko Myrrän käskyttämä Ilves on Liigan neljänneksi parhaiten sijoittunut isäntäjoukkue.

Tupsukorvat hommasivat siirtorajalla kaksi hyökkääjää Adam Rockwoodin sekä Santeri Virtasen, jotka kumpikin ovat väläytelleet pelaamissaan otteluissa. Virtanen on tosin ollut sivussa kahdesta edellisestä pelistä. TPS ei tehnyt pelaajistoonsa lisäyksiä helmikuisen Karri Rämön hankinnan jälkeen.

Turkulaisjoukkue on viimeksi syksyllä 2017 voittanut kaksi Ilves-vierasottelua putkeen, joten Hakametsän lauantai-illan viihdyttävässä ottelussa on paljon pelissä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
12.03
TPS - Ilves
1 - 6

TPS

28.03
Tappara - TPS
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

Yksi Rooba vastaa yhdeksäätoista jukuria?

Jukurit on hävinnyt 13 peräkkäistä ottelua. Viimeisen kuukauden aikana tappioiden trendi on ollut selvä, sillä mikkeliläiset ovat onnistuneet tekemään 12 maalia. Vastaavassa ajassa JYPin tehohyökkääjä Robert Rooba on tehtaillut 11 osumaa.

Illan kiistakumppanit kohtasivat edellisen kerran helmikuun 5. päivä. Kolmen tehopisteen iltaa viettänyt Axel Rindell johdatti joukkueensa 5-1-voittoon. Sittemmin Jukurit ei ole päässyt maistelemaan voittoa.

Ongelmat ovat peräisin luokattomasta hyökkäyspelaamisesta. Laukaisuhallintatilastoissa Jukurit on koko kauden mittapuulla yksi heikoimmista joukkueista, eikä trendi ole ollut ainakaan nouseva viime peleissä.

Mikkeliläisten kohdalla katseet kääntyvät alkukaudella tehoilla mässäilleeseen Axel Rindelliin, joka joutui olemaan maajoukkuepeleistä johtuneen karanteenin vuoksi sivussa pitkän pätkän. Paluunsa jälkeen Rindell on pelannut neljä ottelua, joissa pistetili on avaamatta ja tehotilastossa puolustaja on jäänyt yhdeksän pykälää pakkasen puolelle.

Myös JYPillä on ollut vaikeutensa viimeistelyssä, mutta ykkösketju Robert Rooba - Antti Kalapudas - Jerry Turkulainen on tuonut valoa tunnelin päähän ja virolaishyökkääjä Rooba on ollut yksi viime aikojen kuumimmista pelaajista koko Liigassa. Taustalla konkarit Jani Tuppurainen ja Jarkko Immonen ovat pystyneet tuomaan tulitukea, mutta joukkue kärsii edelleen puolustuspään ongelmista.

Ottelu on kirjaimellisesti taistelu jumbosijasta, sillä joukkueet valloittavat sarjataulukon kahta viimeistä sijaa ja pudotuspelipaikka on jo käytännössä karannut molemmilta. Piste-eroa joukkueiden välillä on kaksi pistettä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

28.03
Kärpät - Jukurit
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Katkaiseeko KalPa Pelicansin neljän ottelun vierasvoittoputken?

Kauden kolmannessa kohtaamisessa nähdään kahden väsyneen joukkueen välinen taistelu.

Maalivahtiongelmien kanssa painiva KalPa nappasi pejantai-iltana Hakametsästä Tapparan vieraana ainoastaan pelituntumaa ja Pelicans saapui Kuopioon edellisillan Ilves-voitto jatkoajalta muistissaan.

Kuopiolaisryhmän maalivahtiongelmia tuli paikkaamaan Lappeenrannasta slovakialaisvahti Matěj Tomek, joka on saalistanut kuopiolaisryhmän mukana pelaamassaan kuudessa ottelussa yhden nollapelin (27.2. Jukurit-vierasottelu).

Lahtelaisryhmä sai hyökkäykseen valtavan vahvistuksen NHL-meritoituneesta Filip Chlapíkista, mutta kolmessa pelaamassaan ottelussa hän ei ole tehopisteiden valossa vielä näyttänyt osaamistaan. Kuopiolaisten hyökkäykseen tuli Jeremy Bracco, joka on otteillaan vakuuttanut kuopiolaisyleisön.

Kauden kaksi aiempaa tasaista ottelua ovat päättyneet kummankin joukkueen vierasvoittoon, juhliiko Pelcians voittoa Kuopiossa?

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
17.03
Sport - KalPa
2 - 4

Pelicans

28.03
Pelicans - HIFK
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

SaiPan ovella kolkuttelee kymmenes peräkkäinen tappio

Yhdeksällä peräkkäisellä tappiolla SaiPa jakaa seurahistorian pisintä tappioputkea. Edellisen kerran Sputnikit hävisivät yhdeksän peräkkäistä ottelua kaudella 2003-2004. HIFK puolestaan marssii kuntopuntarin kärkipaikoilla.

Tilastoista on vaikea löytää seikkoja, jotka puoltavat SaiPan voittoa, vaikka keltapaidat edellisessä kohtaamisessa kaatoikin HIFK:n.

Kuntopuntarissa joukkueet miehittävät eri ääripäitä ja kiekonhallintatilastoissa ero on vieläkin suurempi. SaiPa on ottanut kotikentällään kauden aikana eniten kahden minuutin rangaistuksia ja HIFK on viime aikoina käyttänyt ylivoimatilaisuutensa lähes joka kolmannella kerralla.

HIFK:lla on myös riveissään viime viikkojen tehokkain Liiga-pelaaja. Alkukauden sivussa ollut Ville Leskinen on pelannut koko kauden yli pisteen ottelukeskiarvolla ja tahti on vain kiihtynyt. Kymmenessä edellisessä pelissä hyökkääjä on kasannut 14 tehopistettä. Leskisen lisäksi jenkkisentteri Alex Broadhurst on nostanut tasoaan kevään lähestyessä.

SaiPalla tehot lepäävät pitkälti Tomas Zaborskyn harteilla. Slovakkihyökkääjä on kasannut kauden aikana 33 tehopistettä, kun sisäisen pistepörssin toisena oleva, kovin odotuksin Lappeenrantaan palannut, Jarno Koskiranta ei ole onnistunut puhkaisemaan 20 pisteen rajapyykkiä. Osaansa heikosta viimeistelystä kertoo viimeisen kymmenen ottelun maalintekijöiden lista. Zaborskyn lisäksi vain puolustaja Simo-Pekka Riikola on pystynyt tekemään enemmän kuin yhden osuman.

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

HIFK

28.03
Pelicans - HIFK
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

Kuka löytäisi tulpan vuotavan veneen pohjaan?

Ässät on hävinnyt yhdeksän edellistä otteluaan, KooKoo seitsemän. Lauantaina kohtaavat joukkueet ovat valahtaneet runkosarjasijoituksissaan. KooKoon vauhti riittää todennäköisesti pudotuspeleihin, Ässillä taas alkaa olla hiljalleen kiire Sportin kanssa.

Ässät on KooKoon Liiga-taipaleen aikana vieraillut Kouvolassa kymmenen kertaa. Näistä voitot ovat menneet tasan 5−5.

Lauantain kamppailu on molemmille äärimmäisen tärkeä, sillä joukkueiden tappiokierre alkaa olla käsinkosketeltava. Jääkiekon lainalaisuuksia on, että tappioista tulee kehä, jonka aikana perusasiatkaan eivät tahdo enää onnistua.

HIFK pöllytti kouvolalaisia perjantaina 4−1-lukemin, kun taas Ässät kärsi kauden paikallispelitappion Lukolle numeroin 1−3.

Joukkueiden välillä on kymmenen pistettä, ja Vaasan Sport majailee sijalla kymmenen tasan Ässien ja KooKoon puolivälissä. Toisaalta kummankaan ei suuresti tarvitse murehtia Sportista niin kauan kuin oma peli tuottaa lähinnä tappioita.

KooKoolta maalinteossa onnistui perjantaina Aleksi Ainali ja Ässiltä Aleksi Varttinen.

Tilastot

Edelliset ottelut

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1