Liiga-kierros: Sport ja IFK kohtaavat vihdoin, keskikastissa väännetään pudotuspelipaikoista

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Keskiviikon liigakierros tarjoilee jääkiekon ystäville viisi kovaa kamppailua. Kierroksen erikoisuus nähdään Vaasassa, jossa Sport ja HIFK kohtaavat vasta ensimmäistä kertaa tämän kauden runkosarjassa. Ottelun myötä kaikki liigajoukkueet ovat pelanneet vastakkain vähintään kerran tällä kaudella.

Seuraa Heitä

Ville Leskinen #12 | KooKoo

Laitahyökkääjä

Ollut IFK:n hyökkäyksessä isossa roolissa Anton Lundellin poissaollessa. Viimeksi lauantaina Porissa syntyivät tehot 1+2, miten käy Vaasan illassa?

Sebastian Wännström #91 |

Laitahyökkääjä

Ruotsalainen iski helmikuussa peräti kymmenen maalia ja valittiin liigan helmikuun pelaajaksi. Wännström johtaa maalipörssiä selkeästi 26 täysosumallaan, mutta kaipaa kipesäti tulitukea joukkueeltaan.

Sam Lofquist #3 |

Puolustaja

Pelaa ensimmäisen ottelunsa SaiPaan paluun jälkeen. Kiinnostavaa nähdä, mitä Lofquist pystyy tuomaan lappeenrantalaisten takalinjoille.

Löytyykö Wännströmille tukea tulikuumaa HPK:ta vastaan?

Ässät taistelee kynsin ja hampain viimeisistä pudotuspelipaikoista. HPK on aloittanut nousun jumbosijalta, ja jopa pudotuspeleihin venyminen on nykyisellä tuloskunnolla täyttä realismia.

Ässien tuloskunto on ollut surullinen, kun porilaiset seilaavat viiden ottelun tappioputkessa. Sarjataulukossa patapaidat kamppailevat pudotuspeliviivan tuntumassa ja kurssin kääntyminen olisi tarpeen, jos jatkopelejä Isomäessä halutaan pelata.

Joukkueen valopilkku on ollut ruotsalainen Sebastian Wännström. 26 täysosumallaan maalipörssiä johtava maalitykki valittiin liigan helmikuun pelaajaksi. Myöskään maalivahtiosastolta Ässien vaikeudet eivät ole peräisin, siitä on pitänyt huolen niin ikään ruotsalainen Linus Söderström, joka on selviytynyt kiekkosateesta vakuuttavasti.

Pääosin porilaiset ovat taistelleet tasapäisesti, mutta viimeinen puristus on puuttunut, jolloin tuloksena on ollut sarja niukkoja tappioita. 

Liigan selkeänä jumbona pitkään olleen HPK:n kevätkausi on ollut menestyksekäs ja hämeenlinnalaiset ovat nousseet jopa hätyyttelemään viimeisiä pudotuspelipaikkoja.

Jos on Ässien maalivahtipeli kunnossa, samaa voidaan sanoa HPK:sta, jonka tolppien välissä Eetu Laurikainen on ollut erittäin vakuuttava. HPK:n viimeaikainen menestys onkin nojannut pitkälti Laurikaisen huippuotteisiin.

Hyökkäystehoista on vastannut pitkälti ykkösketju Juuso Ikonen, liigan pistepörssin kärkeen tiistaina noussut Petri Kontiola ja Valtteri Puustinen. Takalinjoja vahvistamaan liittyneet Arto Laatikainen ja Markus Kankaanperä ovat tuoneet aimo annokset kokemusta ja jämäkkyyttä joukkueeseen ja olleet yllättävänkin iso tekijä HPK:n kurssin täyskäännöksessä.

Luvassa on joukkueiden kauden neljäs kohtaaminen. Aikaisemmin on mitelty tasaisissa merkeissä, kun kaksi kertaa kolmesta ratkaisua on pitänyt hakea jatkoajalta tai voittomaalikilpailusta. Molemmilla kerroilla Ässät selvisi voittajana, kun taas HPK puolestaan vei joukkueiden kolmannen välienselvittelyn lukemin 4–1.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

JYP pyrkii jättämään Pelicans-tappion kauneusvirheeksi nousukunnossaan

Viime aikoina otteitaan reippaasti parantanut JYP lähtee kaatamaan kotiluolassaan SaiPaa. Jyväskyläläisten pisteputki oli ennen tiistaita neljän ottelun mittainen, mutta eilen Pelicans murskasi hurrikaanipaidat peräti 7–1. JYPin tulilinjalla on kunnianpalautuksessa kauden keskinäisissä kohtaamisissa alakynteen jäänyt SaiPa.

JYP suoriutui neljän ottelun viikostaan loistavasti, kun se nappasi pisteitä jokaisesta neljästä ottelustaan. Toinen peräkkäinen neljän ottelun viikko sai kuitenkin murheellisen lähdön, kun Pelicans murjoi jyväskyläläiset 7–1.

Sarjajumbon paikalta pois hamuavan JYPin voittokulun taustalla on yksilövirheiden vähentyminen ja tasapainoisten ketjukoostumusten löytyminen. Myös maalinsuulla homma on viime aikoina toiminut, tiistain peliä lukuun ottamatta.

Hyökkäystehoista on vastannut tammikuussa yhdeksän kertaa verkkoa heilutellut Robert Rooba, joka on kuitenkin saanut myös kiitettävästi tulitukea joukkuetovereiltaan.

SaiPa lähtee otteluun muuttuneella kokoonpanolla, kun siirtorajalla maisemaa vaihtaneiden Santeri Virtasen, David Bernhardtin ja Matěj Tomekin lisäksi Filip Krivošíkin kausi on ohi loukkaantumisen vuoksi. Saimaalle palannut Sam Lofquist kuitenkin pelaa ensimmäisen ottelunsa SaiPan takalinjoilla.

Viime otteluissa SaiPan pelaaminen on kuitenkin tiivistynyt selkeästi, mikä on antanut joukkueelle mahdollisuuden kamppailla voitoista myös kärkipään joukkueita vastaan. Ongelmat piilevät kuitenkin maalinteossa ja erityisesti ylivoimassa, joka on liigan heikointa.

Maalinteko onkin iso syy, miksi SaiPa lähtee otteluun viiden ottelun tappioputkessa, joskin on onnistunut napsimaan pisteitä sarjan kärkijoukkueilta kolmessa viime ottelussaan.

Joukkueiden kauden keskinäisissä kohtaamisissa JYP on ollut niskan päällä voittaen kaikki kolme kohtaamista. Edellisen kerran joukkueet mittelivät tammikuun lopulla, jolloin hurrikaanipaidat hakivat Lappeenrannasta 4–2-vierasvoiton.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

Sportin ja HIFK:n ensikohtaamista saatiin odotella maaliskuulle saakka

Vaasassa nähdään ensimmäistä kertaa tällä kaudella punapaitojen välienselvittely, kun IFK saapuu Sportin vieraaksi Kuparisaareen. Joukkueet majailevat kuntopuntarin vastakkaisissa päissä.

Sportilla on ollut joukkueen pudotuspeliviivankin päälle nostaneen vaiheen jälkeen vaikeampi jakso, kun joukkue on hävinnyt viidestä edellisestä ottelustaan neljä. Tiistaina Sport tosin haastoi vahvasti sarjakärki Lukon pakottaen ottelun voittomaalikilpailuun, mikä lupaa toivoa paremmasta.

Viime perjantaina vaasalaiset hakivat maalijuhlien päätteeksi 7–4-voiton Ilveksestä, mutta KalPa, KooKoo ja Lukko kahdesti ovat olleet liian kovia paloja. Sportin pelistä ei ole löytynyt isossa kuvassa yksittäistä heikkoa kohtaa, mutta muutamassa viime pelissä puolustus on ollut ongelma, kun omissa on soinut keskimäärin neljä kertaa per ottelu.

Vierasjoukkue HIFK saapuu Vaasaan liigan kuumimpiin lukeutuvana joukkueena voitettuaan kymmenestä edellisestä pelistään kahdeksan. Helsinkiläiset ovat saaneet pelinsä kevätauringon paisteen myötä toimimaan oivallisesti ja jyrän alle ovat jääneet myös sarjan muut kärkijoukkueet.

Vaasalaisten kärkiketjuihin kosolti taitoa ja uskottavuutta ovat tuoneet kesken kauden joukkueeseen liittyneet Michael Keränen, Janne Keränen ja Mika Partanen, jotka ovat kaikki olleet hyökkäyspelissä isossa roolissa.

Pääkaupungin punaisten avainpelaajia ovat olleet voittoputken aikana oivaan vireeseen päässyt Joonas Lyytinen ja edellisessä ottelussa Ässiä vastaan tehot 1+2 taituroinut Ville Leskinen.

Helsinkiläisillä on myös lepoetu puolellaan, sillä Sport matkustaa takaisin kotiluolaansa pelattuaan tiistaina Raumalla sarjakärki Lukkoa vastaan. Sport kaipaa kipeästi pisteitä taistelussaan viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta IFK-ottelusta yksikin piste olisi myönteinen yllätys.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

HIFK

02.04
Pelicans - HIFK
4 - 3
30.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

07.08.
Sport - HIFK
2 - 0

runkosarja

Nihkeä Tappara ja ailahteleva KooKoo hamuavat kuuden joukkoon

Sarjassa ainoastaan kolmen pisteen päässä toisistaan majailevat Tappara ja KooKoo iskevät yhteen Hakametesän keskiviikkoillassa. Odotettavissa on tasainen taistelu pisteistä.

Vuoden 2021 puolella tasoaan kohti totuttua nostaneet Tapparan viime viikko kului nihkeissä merkeissä, kun kolmesta ottelusta tilille kertyivät tappiot HPK:lle ja JYPille sekä vain jatkoaikavoitto SaiPaa vastaan. Sarjan häntäpään joukkueita vastaan heikosti pelanneelta kotijoukkueelta onkin odotettavissa isoa petrausta.

Haasteena on ollut edelleen maalinteko, jossa vaikeuksia on sekä viimeistelyssä että pelin rakentamisessa. Kapteeni Jukka Peltolan paluu kokoonpanoon toi helpotusta hyökkäyspelaamiseen, mutta erityisesti kauden läpimurtopelaaja Anton Levtchiä odotetaan Tappara-leirissä jo kovasti takaisin.

Merkittäviä poissaolijoita ovat myös Valtteri Kemiläinen ja Michal Moravčík, joiden puuttuessa puolustuksesta on näkynyt erityisesti pelin rakentamisessa. Kaksikko Toni UtunenJere Rouhiainen on ollut enemmän tai vähemmän vaikeuksissa, ja myös Blake Parlettin pelaaminen omassa päässä on ollut epävarmaa.

SaiPa-ottelussa valmennusjohto reagoi viikon kahteen tappioon nostamalla konkariosaston vastuuta ja vastaavasti nuorempien pelaajien peliaika sekä ylivoimavastuu ovat kutistumaan päin kevään lähestyessä.

Helmikuussa KooKoon otteet ovat ailahdelleet laidasta laitaan ja joukkue on tippunut aivan sarjan terävimmästä kärjestä. Helmikuussa joukkue pelasi 11 ottelua, joista se hävisi kuusi.

Pelillisesti KooKoo on ollut valtaosassa otteluita niskan päällä, mutta tehottomuus vaivaa joukkuetta. Alkuvuoden hurja voittoputki on kuitenkin osoituksena siitä, että pelin rakenteelliset elementit ovat kunnossa ja laatu riittävä.

KooKoo vahvistui siirtotakarajalla kolmella pelaajalla, kun puolustajat Saku Kinnunen Ruotsista ja Erik Autio Kiekko-Espoosta sekä hyökkääjä Leevi Aaltonen KalPasta matkasivat Kouvolaan.

Joukkueet ovat mitelleet tällä kaudella kahdesti molempien voitettua kotiottelunsa. Neljäs neljäs kohtaaminen on edessä jo viikon päästä Kouvolassa.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5
05.04
Tappara - KalPa
3 - 2 JE

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Turussa katkeaa yksi tappioputki

Turussa kohtaavat viime aikoina mollivoittoisesti esiintyneet TPS ja Jukurit. TPS on hävinnyt kolme edellistä otteluaan, kun taas Jukurien tappioputki on jo yhdeksän ottelun mittainen.

Isäntäjoukkue TPS on pelannut koko kauden odotuksiin nähden hyvin, mutta edelliset kolme ottelua ovat tuoneet yhtä monta niukkaa tappiota, mikä on sysännyt turkulaiset taistelemaan suorasta pudotuspelipaikasta.

Erityisen vaikeaa turkulaisilla on ollut kotihallissa, jossa tappiot ovat tulleet niin ikään kolmesta edellisestä ottelusta. Tappioiden taustalla saattaa ainakin osittain olla myös väsymys, sillä TPS pelasi viime viikolla kolmannen peräkkäisen neljän pelin viikkonsa.

Turkulaisten paras ase on ollut terävä hyökkäyksen kärki, jonka helmenä loistaa pistepörssin voitosta taisteleva Josh Kestner. Kokonaisvaltaista osaamista on tuonut Markus Nurmi, joka on ollut kuitenkin viime otteluista pois karanteenitoimenpiteiden vuoksi.

TPS:n nuorista pelaajista Mikael Pyyhtiä ja Ruben Rafkin ovat esiintyneet edukseen. Lisäksi Eetu Liukas on esittänyt viime otteluista röyhkeää pelaamista ja sementoinut paikkaansa kokoonpanossa. 

Jukurien helmikuu oli murheellinen, kun joukkueen tappioputken mitta on jo yhdeksän ottelua. Edellinen voitto onkin helmikuun alusta. Tappioputki on sysännyt mikkeliläiset käytännössä ulos pudotuspelitaistelusta.

Valtavan aukon Jukurien takalinjoille on jättänyt Axel Rindellin poissaolo. Parikymppinen puolustaja on ollut sivussa EHT-esiintymisestään saakka. Lisäksi Samuli Piipponen siirtyi siirtorajalla Rauman Lukkoon.

Jukurien viisikkopuolustus on ollut viime aikoina pahasti hajalla ja myös maalivahti Sami Rajaniemi on osoittautunut tavalliseksi kuolevaiseksi.

TPS on voittanut kauden edelliset kohtaamiset selvästi. Itse asiassa se on hävinnyt viimeksi Jukureille 30.10.2019. Tämän faktan ja Jukurien massiivisen tappioputken pohjalta on helppo ennakoida, että vierasvoitto olisi todellinen yllätys.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

30.03
TPS - Tappara
4 - 5 JE
28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2

Jukurit

30.03
Jukurit - Kärpät
3 - 4 JE
28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE