Liiga-kierros: Ilves saalistaa Raumalla revanssia

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Juuso Koro
Neljän ottelun kierroksen herkkupalana on Lukon ja Ilveksen uusinta edellisillalta. Kaksikko mittelee pisteistä tällä kertaa Raumalla.

Laskusuhdanteinen Ilves noidutulla Äijänsuolla

Eilen Tampereella, tänään Raumalla. Ilves ja Lukko tahkoavat puolet kauden keskinäisistään peräkkäisinä päivinä.

Edellispäivän kohtaaminen Tampereella ei jättänyt juuri epäselvyyksiä. Avausmaalin saatuaan Lukko meni ottelun jälkipuoliskolla menojaan ja ehti hurjastella jopa neljän maalin johtoon. Matias Maccellin 1–4-kavennus sinetöi loppulukemat.

Ottelun antisankarin asemaan joutui tupsukorvien ykkösvahti Eetu Mäkiniemi, sillä raumalaisten kaksi ensimmäistä maalia olisivat olleet otettavissa. Eetu Koivistoisen laukaus painui miinuskulmasta sisään, Vili Saarijärven kudin Mäkiniemi taas kohelsi räpylänsä kautta selkänsä taa. Jälkimmäinen jäi vieläpä kirjoihin ja kansiin ottelun voittomaalina.

Onkin mielenkiintoista nähdä, saako nuori Mäkiniemi uuden mahdollisuuden sarjakärkeä vastaan vai kantaako torjuntavastuun kakkosvahdiksi jäänyt Ville Kolppanen

Raumalaisten tilanne on hyvä ja vakaa myös ilman korona-altistuksen vuoksi sivussa olevaa Pekka Virtaa. Joukkue liihottaa tällä hetkellä kolmen ottelun voittoputkessa ja johtaa sarjaa yhdeksän pisteen marginaalilla. 

Kotonaan Lukko on hävinnyt tällä kaudella ainoastaan kerran. Marraskuinen 3–4-tappio KalPalle on samalla Lukon ainoa pistemenetys Äijänsuolla koko kauden aikana. Vaikka vieraissa dominanssi ei ole ollut aivan yhtä väkevää, suoritus hakee vertaistaan.

Väkevä vire näkyy myös maalin suulla. Vaikka Lassi Lehtisen nollaputki jäikin Justus Annusen kellottamista ennätyslukemista, koppi tarttuu yhä mallikkaasti. 21-vuotias Lehtinen valittiinkin tiistaina Liigan kuukauden pelaajaksi ja ansaitusti valittiinkin; hän päästi tammikuussa vain yhden maalin. Lehtisen torjuntaprosentti tammikuussa oli peräti 98,60 ja päästettyjen maalien keskiarvo vain 0,20 per pelattu 60 minuuttia.

Vaikka vastakkain ovat joukkueet sarjan sijoilta yksi ja neljä, on lähtökohta silti tyly: Lukko on kansainvälisen vedonlyöntimarkkinan perusteella yli 70 prosentin suosikki ottelun voittajaksi. Historia puoltaa raumalaisia koko lailla: kaiken muun lisäksi Ilves on hakenut edelliset pisteensä Äijänsuolta liki kaksi ja puoli vuotta sitten.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Ilves

29.03
Ilves - KalPa
2 - 4
27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE

Pelicans kovaan testiin Tampereella

Ryan Laschin lähtö näyttää purreen lahtelaisten maalintekoon viipeellä. Tapparan voittoputkea varjostaa kytevä maalivahtiongelma.

Vilkaisu tulosliuskaan ja kuntopuntariin osoittaisi Tapparan ikiaikaisen kannatuslaulun pitävän kutinsa, mitä tulee teräksisyyteen. Viimeisten viiden ottelun otannalla kirvesrinnat ovat Liigan kuntopuntarin kärjessä, ja maaleja on syntynyt viisi, kuusikin per ottelu. 

Suurinumeroiset ja maalirikkaat voitot ovat kuitenkin tulleet peräpään joukkueita vastaan. Keskiviikkona Hakametsään saapuva Pelicans on toinen paremman puoliskon joukkue, jonka Tappara tänä vuonna kohtaa. Loppiaisviikolla kirvesrinnat taipuivat KooKoolle 3–1.

Hyökkäyspäässä esiin on astunut Anton Levtchin ketju, jonka laidoilla urakoivat Kristian Kuusela ja Jiří Smejkal. Puolustajien tehokkuus on pistänyt niin ikään silmään: viime pelissä Sportia vastaan pakit tekivät Tapparan neljästä maalista kaksi.

Kauden aikaiset puolustuspään vahvistukset Blake Parlett ja viimeisimpänä saapunut Maksim Matushkin ovat laatutekijöitä ja tuoneet kaivattua leveyttä puolustukseen. Valtteri Kemiläiselle kuorman keventyminen on omiaan tekemään vain hyvää.

Tulivoiman takaa on kuitenkin näkynyt viitteitä maalivahtiongelmista. Dominik Hrachovinan torjuntatyöskentelyä on leimannut määrätynlainen epävarmuus ja hermostuneisuus eikä Christian Heljanko ole liioin vakuuttanut.

Pelicans saapuu Tampereelle allaan kotitappiot KooKoolle ja tiistaina KalPalle. Jälkimmäistä vastaan lahtelaiset saivat jobinpostia, kun sekä Iikka Kangasniemi että Matias Rajaniemi jättivät päätöserän kesken. 

Pelicans on ehtinyt pelata supertähtensä Ryan Laschin lähdön jälkeen nyt kolme ottelua. Niistä saldona on kolme pistettä ja kuusi tehtyä maalia. Vaikka Laschin lähdön jälkeinen otatus toi maukkaan 4–2-voiton Lukosta, ovat pelätyt maalinteko-ongelmat realisoituneet kahdessa jälkimmäisessä kamppailussa.

Turkoosipaitojen koko menestyksekäs alkukausi on kuitenkin nojannut uusien vastuunkantajien nousuun laadukkaan valmennuksen tukemana. Tilanne ei siis sinänsä ole uusi, vaikka rivit ovatkin aiempaa kapeammat.

Laatuhyökkääjät eivät toki Lahdesta lopu, vaikka kirkkain tähti kimmeltääkin nyt Sveitsissä. Kapteeni Hannes Björninen on sarjan paras aloittaja ja kaapii omilleen yli 63 prosenttia aloituksista. Kahden suunnan ansioistaan tunnettu sentteri on lisäksi kuin varkain Liigassa yhä pelaavien pistepörssin kärjessä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

13.04
Tappara - KalPa
3 - 1
12.04
KalPa - Tappara
0 - 4
09.04
Tappara - KalPa
1 - 2
06.04
KalPa - Tappara
4 - 5
05.04
Tappara - KalPa
3 - 2 JE

Pelicans

13.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1 JE
12.04
Kärpät - Pelicans
1 - 0
09.04
Pelicans - Kärpät
1 - 0
06.04
Kärpät - Pelicans
3 - 5
05.04
Pelicans - Kärpät
2 - 1

Vain kotka lentää aurinkoon

JYPin kohtalo Liigan pohjafaasissa näyttää kierros kierrokselta sinetöidymmältä. Sport on kammennut itsensä jo kymmenenneksi, mutta eroa viivan alle on pahainen piste.

Sekä Sportin että JYPin edellinen ottelu on kotitappio Tapparalle. Vierailija Sportilla se on eiliseltä kierrokselta, JYPillä viime perjantailta. Molemmat joukkueet lähtevät iltaan kahden ottelun tappioputkessa. 

Vaikka JYP on pusertanut joulun jälkeen kolme voittoa päävastustajistaan, kaksinumeroinen sijoitus vaikuttaa entistä todennäköisemmältä. Kaksi viime tappiota ovat toki tulleet Lukkoa ja Tapparaa vastaan, mutta rajut tason ailahtelut ovat leimanneet muitakin alkuvuoden otteluita.

Joukkueen jänne ei vaikuta kestävän täysiä 60-minuuttisia – etenkään kärkikymmenikön joukkueita vastaan. Marraskuun alusta alkaen JYP on nykysarjataulukon mukaan onnistunut nipistämään niiltä yhteensä yhden (1) pisteen.

Rajut, nopeasykkeiset tason heilahtelut olisi helppo selittää joukkueen nuoruudella, ylivoimapelin ponnettomuutta taas ei. Robert Rooballe pelataan toki seisovista tilanteista vetopaikkoja keskustaan, mutta tulosta ei ole tullut alkuunkaan riittävästi. Koko kauden mitassa hurrikaanipaitojen ylivoima on tasan kymmenen prosentin tehokkuudellaan sarjan huonointa.

Vierasjoukkue Sportin positiivissävytteinen alkuvuosi on osoittanut hiipumisen merkkejä joukkueen noustua kymmenen parhaan joukkoon. Kotkapaitojen sarjasijoitus ennen iltaa on kymmenes, mutta eroa 11. sijaa miehittävään Ässiin on vain pisteen verran.

Hyökkäystään kesken kauden merkittävästi vahvistanut Sport on kärsinyt viime peleissään orastavista maalinteko-ongelmista. Se on ohittanut vastustajansa maalivahdin yli kahdesti edellisen kerran Kouvolassa tammikuun puolivälissä. 

Verraten paljon maaleja päästävä JYP-peräpää ei sellaisenaan ole vastaus Sportin ongelmiin, sillä Veini Vehviläisen loukkaannuttua Markus Ruusu on kyennyt kantamaan vastuuta alkuvuoden perinteisessä otteluruuhkassa kunnialla. JYPin veskaritilannetta selkeyttää myös SaPKon todennäköinen luopuminen Mestis-paikasta, minkä myötä Niko Parkkinen ei ole palaamassa lainalle pässipaitojen ykkösvahdiksi.

Sportin tuloksenteon pääarkkitehtina on häärinyt loppusyksystä alkaen Michael Keränen. Liki piste per peli -tahdilla operoiva juonikas hyökkääjä vastasi muun muassa Sportin ainokaisesta Tapparaa vastaan. Kovin ikävä Vaasassa onkin taustatukea Keräselle, sillä hyökkäys on sarjasijoitukseen ja seurahistoriaan peilaten varsin nimivahva.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

Mikkeliin menijöitä on, onko pudotuspeleihin?

Kalevankankaalla kohtaavat keskiviikkona sarjan 11:s ja 12:s. Sanomattakin on selvää, että pelissä on tukku tärkeitä pisteitä.

Illan teemaksi on helppo viritellä puolustuspelaamisen sietämätöntä vaikeutta. Kotijoukkue Jukureilla peräpään ongelmat ovat tulleet vuodenvaihteen vahvan jakson jälkeen takaisin, Ässillä ne eivät ole aikoihin poissa olleetkaan. 

Vaikka vierailija Ässät on tehnyt puolen runkosarjan aikana saman verran maaleja kuin viidentenä oleva KalPa, omiin on mennyt kolmanneksi eniten: yhteensä 105. Ottelua kohden se on täsmälleen kolme ja puoli kihausta. Tuo luku selittää kenties parhaiten sen, miksi Ari-Pekka Selinin Ässät on vajonnut alkuvuonna pudotuspeliviivan alle. 

Toinen sinänsä nimivahvaa patapakkaa painava tilasto on porilaisen hulluuden DNA:n perisynti: jäähyjä tuppaa tulemaan. Sekä kappalemääräisesti että jäähyminuuttien summan perusteella Ässät on istunut boksissa Liiga-joukkueista selvästi eniten.

Molemmilla joukkueilla on kuitenkin allaan voitto. Ässät kukisti perjantain kierroksella Isomäessä Ilveksen jäähyjen täyttämässä ottelussa 4–1, Jukurit puolestaan voitti kahdella salamamaalillaan SaiPan tiistaina 2–1.

Jukurit kuului muutaman viikon ajan Liigan yllättävimpiin tasonnostajiin, mutta käyrä on tammikuun puolenvälin tietämiltä alkaen ollut laskeva. Päättyneen kuun rekordiin mahtui myös viiden ottelun tappioputki, joka suisti mikkeliläiset sivuraiteelle taistelussa pudotuspelipaikasta.

Kotonaan Jukurit on silti edelleen kova pala purtavaksi, vaikka kärkipään HIFK ja KooKoo tammikuussa voitot Mikkelistä niistivätkin. Menneisyys ei kuitenkaan ole tae tulevaisuudesta. Ei etenkään, mikäli syöttötyöskentely on Ässiä vastaan yhtä huolimatonta kuin SaiPaa vastaan tiistaina.

SaiPa-ottelu oli Jukureille ensimmäinen sitten tammikuun puolivälin, jossa mikkeliläiset päästivät rysäänsä alle kolme maalia. Samalla ajanjaksolla mikkeliläisten pelikuri on ollut pahoin hukassa, mikä on realisoitunut lukuisiksi kahden minuutin jäähyiksi. Jukurit on viimeisen kahden viikon aikana istunut jäähyllä merkittävästi siihenastista enemmän.

Kapteeni Jesper Piitulaisen sairasloman aikana C-kirjainta on kantanut varakapteeni Anssi Löfman. Sentteri sai tiistaina kasvattajaseuraansa SaiPaa vastaan täyteen sata Liiga-maalia komean kuvion päätteeksi ja nauttii suurta vastuuta Jukurien ykkössentterinä.

Viimeisen kolmen kauden otannalla joka toinen joukkueiden keskinäisistä kohtaamista on päättynyt jatkoajalla. Ottelut ovat muutoinkin olleet tasaisia, paikoin jopa runsasmaalisia: edellinen keskinäinen Porissa päättyi Jukurien 6–5-jatkoaikavoittoon. Lähtökohdat mahdolliseen maalintekokilpailuun ovat nytkin varsin tasavahvat, mikäli Mikkelissä on keskiviikkona ohjelmassa puolustusten avointen ovien ilta.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

30.03
Jukurit - Kärpät
3 - 4 JE
28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1