Liiga-kierros: Perjantain kierroksen herkkupala tarjoillaan Kuopiossa: tulikuumaa pelikaania

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Ella Taponen
Perjantain kierroksella ennakkoon laadukkaimmat ottelut pelataan Kuopiossa ja Tampereella. Kolme muuta ottelua tarjoavat sekalaisen sillisalaatin alavireisiä taapertajia ja kolhuja kokeneita nilkuttajia.

Seuraa Heitä

Rudolf Červený #85 |

Keskushyökkääjä

Ratkaisi viime ottelun Pelicansille ohittaen Liigan kärkivahteihin lukeutuvan Victor Brattströmin kahteen kertaan. Onnistuuko tšekki myös tänään?

Kai Kantola #81 |

Laitahyökkääjä

Maalivainu on ollut hukassa. Niiralan Montun perjantai-illan saunassa on sankariviittaa tarjolla.

Urho Vaakanainen #5 | Anaheim

Puolustaja

Liittyi joukkueeseen tiistaina. Pelaako jo tänään yli 25 minuuttia?

Eetu Mäkiniemi #38 | AHL

Maalivahti

Nuori maalivahti on tiukassa paikassa. VIime kauden huippuvireen on löydyttävä, ennen kuin muut NHL-lainapelaajat lähtevät.

Kristian Kuusela #71 |

Laitahyökkääjä

Kuusela on parantanut peliään myös tuloksellisesti viime peleissä. Ottaako kultakypärän haltuunsa jo tänään?

Ville Heinola #14 | AHL

Puolustaja

Pelaa joka ilta isoja minuutteja. Iski viime pelissä kauden avausmaalinsa kauniilla kovalla laukauksella. Ei paistattele otsikoissa, pitäisikö?

Onko kotijoukkue KalPasta kaatamaan Pelicans?

Ottelu on lähtökohtiin nähden fantastinen viihdepaketti perjantai-iltaan. Pelicans astelee otteluun hurjassa voittovireessä. Toisaalta KalPa kaatoi tiistaina Raumalla mestarisuosikki Lukon.

Vierasjoukkue Lahden Pelicans on saanut koneensa toden totta käyntiin. Kymmenessä viime ottelussa pelikaanit ovat kärsineet vain yhden tappion. Kotijoukkue KalPa on aloittanut kautensa myös vahvasti. Tommi Miettisen luotsaama kalakukkolauma onnistui kaatamaan tiistaina kivikovan Rauman Lukon vieraissa.

Molemmat joukkueet pelaavat viihdyttävää yleisöystävällistä jääkiekkoa. Kahdessa viime kauden viimeisessä ottelussa maaliverkkoja heilutettiin peräti 16 kertaa. On vaikea sanoa, kumpi joukkue lähtee otteluun suosikkina.

Vierasjoukkue Pelicansista otetaan seurantaan viime ottelussa kaksi maalia KooKoon Victor Brattströmin taakse iskenyt Rudolf Červený. Tšekki on alkanut saada pelistä kiinni ja pistesaldo 16 pelatun ottelun jälkeen näyttää lukemaa 12. Kotijoukkue KalPasta nappaamme suurennuslasin alle juonikkaan hyökkääjä Kai Kantolan. Jokainen liigakiekon ystävä tietää miehen vaarallisuuden hyökkäysalueella. Syystä tai toisesta kiekko ei ole kuitenkaan päätynyt miehen lavasta maaliin viimeiseen 11 otteluun.

Nähdäänkö illalla lähtökohtiin nähden viihdyttävä maalirikas kiekkoilta, vai asettavatko Eero Kilpeläinen ja Patrik Bartošák luukkunsa tiiviisti kiinni?

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
17.03
Sport - KalPa
2 - 4

Pelicans

28.03
Pelicans - HIFK
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

Minne matka, Ilves?

Kotijoukkue SaiPa saa vastaansa viime peleissä ailahtelevasti pelanneen mestarisuosikki Ilveksen. Vierasjoukkue on päästänyt kahdessa viime pelissään kymmenen maalia. SaiPan peli on matkalla pirteämpään, nähdäänkö illalla Ilvekseltä toinen perättäinen tappio?

Lappeenrannan perjantai-illan saunaan on hiipinyt lauma ilveksiä, mutta ei Liigan alkukauden ehkäpä arvokkainta pelaajaa Lukáš Dostália. Brnon miehen lähdettyä Kalifornian aurinkoon Ilves on ollut vaikeuksissa.

Viimeisessä kahdessa ottelussa Jukurit ja JYP iskivät tupsukorvien verkkoon kymmenen maalia. Dostálin vielä pelatessa Ilves ei päästänyt kertaakaan yli neljää maalia. Lisätään tähän vielä se, että voittoprosentti Dostálin pelaamissa otteluissa oli hurja.

Dostálin menetys on näkynyt joukkueen otteissa tähän asti merkittävänä, eikä korvaajaa ole helppo löytää. Nuori Kiekko-Vantaan ja Helsingin Jokereiden kasvatti Eetu Mäkiniemi väläytteli viime kaudella osaamistaan. Hän on erinomainen yksilö 1999-ikäluokasta, mutta tarvitsee vielä aikaa hypätäkseen Ilveksen tasoisen joukkueen ykköstorjujaksi. Ville Koppasenkaan otteet yhden ottelun otannalla eivät ole olleet juuri mairittelevia.

Miten Arttu Ruotsalaisen, Juuso Välimäen, Matias Maccellin ja Barrett Haytonin lähtö tulee tulevaisuudessa näkymään Ilveksen pelissä? Otetaan vierailija Ilveksestä seurantaan kokonaisuutenaan viisikkopuolustus. Kahden viime ottelun päästettyjen maalien keskiarvo on runkosarjan johtajalta viisi!

Sisukas kotijoukkue SaiPa on esittänyt viime peleissä tuloksellisesti jo pirteämpiä otteita verraten esimerkiksi mustaan lokakuun loppuun. Voitot Kärpistä, KalPasta ja Sportista sekä maalin tappiot TPS:lle ja Pelicansille ovat hyviä tuloksia Ville Hämäläisen luotsaamalta keltamustilta.

Edelleenkin sopii odottaa enemmän joukkueen ykköstähdeltä Jarno Koskirannalta, jonka otteita kannattaa seurata. Tehopuolustaja Veeti Vainio on jälleen joutunut olemaan poissa muutamista otteluista. Filip Krivošík tekee paluutaan joukkueen kokoonpanoon mahdollisesti jo tässä ottelussa. Joukkueeseen saapuva Urho Vaakanainen tulee kantamaan todella suurta vastuuta tulevissa otteluissa.

SaiPa ja Ilves ovat kohdanneet kerran aiemmin tällä kaudella. Tällöin Ilves oli parempi Hakametsässä lukemin 2−1. Mikä on tilanne perjantaina, kun maalissa ei ole enää Dostália?

Tilastot

Edelliset ottelut

SaiPa

12.03
Pelicans - SaiPa
3 - 0
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
Jukurit - SaiPa
5 - 0
01.03
SaiPa - Jukurit
3 - 2 VL

Ilves

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
12.03
TPS - Ilves
1 - 6

Jatkuuko Tapparan voittoputki mestarisuosikkeja vastaan?

Tampereella pelataan illalla mehevä kamppailu kahden suurseuran välillä, kun kirvesrinnat saavat Hakametsään raumalaisia vieraita. Tapparan edellisestä kolmen pisteen voitosta on yli kuukausi. Lukko sen sijaan hävisi tiistaina hieman yllättäen kotonaan Kuopion KalPalle.

Tapparan ja Lukon väliset ottelut ovat olleet vuosien saatossa pääsääntöisesti tiukkoja kahta viimeistä maalijuhlaa lukuun ottamatta. Lokakuun alussa Raumalla Lukko vei ottelun nimiinsä lukemin 7−2.

Kirvesrintojen peli on ollut alkukaudella tavoitteisiin ja lähtökohtiin nähden vaihtelevaa. Toisaalta maalivahti Christian Heljankon on ottanut joukkueen tiukasti reppuselkäänsä kahdessa viimeisessä voitokkaassa ottelussa. Hän torjui jatkoaikavoitot ensin Helsingistä sekä viimeisimmän aina vaarallisesta KalPasta.

Tamperelaisten materiaali on kiistatta vahva ja tämä tulee realisoitumaan entisestään, kun NHL-lainapelaajat lähtevät liigaseuroista. Otetaan seurantaan Tapparasta viime peleissä vahvasti esiintynyt Kristian Kuusela. 15 ensimmäiseen liigaotteluun varmaotteinen Kuusela on tehtaillut 11 pistettä. Hän on pisteen päässä sisäistä pistepörssiä johtavasta Jiří Smejkalista.

Vierailija Lukon kotiotteluiden voittoputki katkesi tiistaina. Joukkue on aloittanut kautensa kokonaisuutenaan kuitenkin mestarisuosikin ottein. Raumalaisten kokoonpanossa on useita EHT-tasolle hyppäystä hamuavia pelimiehiä. Tämän joukkueen on vaikea nähdä hyytyvän, vaikka se menettäisi Ville Heinolan ja Aleksi Saarelan tasoiset pelaajat.

Otetaan Raumalta seurantaan viime ottelussa kauden avausosumansa kumauttanut Ville Heinola ja tehopuolustaja Vili Saarijärvi. Heinolan pistesarake näyttää 16 pelattuun otteluun lukemaa 13 ja teholukema +6. Vili Saarijärven pistelukema näyttää yhtä pistettä enemmän, mutta teholukema +14. Molemmat puolustajat ovat Liigan tasolle eliittiä. NHL-lainapelaaja Heinola ei ole juurikaan ollut suurissa valokeiloissa, mutta tekee kiistatta hyvää työtä joka ilta Rauman puolustuksessa. Saarijärvi on saanut tuulta purjeittensa alle Raumanmeren rannalla. Hänen vastuunsa tulee nousemaan entisestään yhdessä Robin Pressin kanssa, kun Heinola lähtee takaisin Pohjois-Amerikkaan.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

28.03
Tappara - TPS
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Kaksi putkea koetuksella Jyvskylässä, kotijoukkueen putkelle tosin toivotaan päätöstä

Vaikka TPS onnistui pitämään KooKoota vastaan johtoasemansa ja iski pari maaliakin päätöserään, olivat tutut ongelmat edelleen esillä. Johtoasemassa pelaaminen ja päätöserät vaativat tekemistä. Avauserä turkulaisilta oli kuitenkin erinomainen.

TPS:llä on kulkenut tuloksellisesti hyvin. Se on seitsemän ottelun pisteputkessa ja menettänyt pisteitä edellisen kerran lokakuun lopulla. Ottelu JYPiä vastaan on joukkueiden kauden toinen kohtaaminen. Ensimmäisessä ottelussa TPS oli vahvempi voittomaalikilpailun jälkeen maalein 2−1.

Jyväskyläläisillä on pallo hukassa ja pakka levällään monellakin sektorilla. JYP lähtee perjantai-iltaan niskassaan tuore tappio Sportille torstailta. Kyseessä oli JYPin viides perättäinen tappio. On toki otettava huomioon, että kolme niistä tuli Liigan kärkikastin joukkueita vastaan, mutta yhtälailla rämpinyttä Sportia vastaan olisi pitänyt onnistua.

JYPin pelaamista leimaavat isot virheet, jotka kostautuivat Sportiakin vastaan. Omat maalinsa jyväskyläläiset tekivät ylivoimalla ja Sportin räikeän virheen vuoksi syntyneestä läpiajosta. Lisää kylmää vettä niskaan tuli aivan ottelun lopussa, kun nuori lupaus Brad Lambert sai Jani Tuppuraisen kovan laukauksen jalkaansa ja loukkaantui tilanteessa.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

TPS

28.03
Tappara - TPS
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

Jukurit ensimmäisen vieraspisteen saalistuksessa, vastassa siipirikko Ässät

Juuri kun Jesperi Kotkaniemi alkoi tehdä tulosta Liigassa, vietiin hänet pois Porista ison meren taakse. Vaikka nuoriso-osastolta Otto Kivenmäki ja Roni Hirvonen ovatkin nostaneet profiiliaan, on Kotkaniemen jättämä aukko valtava, varsinkin kun alkukauden tehomies Peter Tiivola on telakalla.

Uusille pelaajille ja vastuunkantajille olisikin tilausta, sillä kato on käynyt hyökkäyksen lisäksi myös pakistossa ja tolppien välissä. Puolustaja Olli Vainio loukkaantui Kuopiossa ja tolppien välissä molempien Ässät-vahtien vuoksi isolle vastuulle ajautunut lainamies TPS:stä Rasmus Tirronen on pelannut ailahtelevasti. Hyökkäyksessä ensiesiintymisensä tekee Jasse Ikonen.

Ässien historia Porissa Jukureita vastaan on hyvä, mutta loukkaantumiset huomioiden saattaa kuuden ottelun kotipisteputki mikkeliläisiä vastaan katketa. Perjantain ottelu on Ässille viikon ensimmäinen. Jukurit kaatoi edellisessä ottelussaan alavireisen HPK:n selvästi ja sitä edeltäneessä ottelussa kaatui sarjakärki Ilves.

Pelillisesti Jukurit on siis orastavassa nousukiidossa HIFK:n tarjoaman totaalisen kylvetyksen jälkeen. Tilastollinen tosiasia on kuitenkin se, että vierasotteluista Jukureille ei ole pistesarakkeeseen merkitty pistettäkään tällä kaudella.

Ulkomaalaisvahvistuksista Joachim Rohdin ja Kristian Afanasjev ovat olleet tehokkaina. Valmentaja Jari Kauppilan mukaan myös alkukaudesta maaleja mättänyt Vitali Abramov saatetaan mahdollisesti nähdä taas viikonloppuna tositoimissa.

Tekstiä muutettu 10:12 27.11.2020: Abramov-tiedon kertoi Jari Kauppila, ei Marko Kauppinen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

Jukurit

28.03
Kärpät - Jukurit
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1