Liiga-kierros: Juhamatti Aaltonen palaa Kärppiin ystävänpäivänä − Heti oululaisten eteen HIFK:ta vastaan

LIIGA / Kierrosennakko
Aaltonen laittoi kameramiehet koville.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Liigan ystävänpäiväkierroksella pelataan täysi seitsemän ottelun kierros. Kärkipään joukkueet hakevat asemiensa parannusta, TPS puolestaan taistelee kenties kautensa tähän asti tärkeimmistä pisteistä Ässiä vastaan. Juhamatti Aaltonen puolestaan palaa kasvattajaseuraansa Kärppiin.

Seuraa Heitä

Juhamatti Aaltonen #95 | Pelicans

Laitahyökkääjä

Torstaina Pelicansista Ouluun siirtynyt "Iin taikuri" tekee paluunsa Kärppien paitaan ensimmäisen kerran sitten 2014 seitsemännen finaalin, jonka mies Kärpille ratkaisi. Vahvasti Lahdessa pelannut Aaltonen saanee lämpimän vastaanoton Oulussa. Kärppien vastassa on sitä paitsi Aaltosen toinen ex-seura, Helsingin IFK.

HPK yrittää tarrata suoraan pudotuspelipaikkaan

HPK:n ja Jukurien kohtaamisessa Jukureilla ei juuri panoksia ole, mutta hämeenlinnalaiset yrittävät vielä tarrata kiinni suoraan pudotuspelipaikkaan.

HPK:n menestys uuden vuosikymmenen puolella on ollut vaihtelevaa. Voittoja ja tappioita on tullut yhtäläistä tahtia. Joukkue on valahtanut seitsemännelle sijalle ja on seitsemän pisteen päässä edellä olevasta HIFK:sta. Kokoonpano on joukkueella elänyt, kun hyökkääjä Niclas Lucenius siirtyi ulkomaille. Sisään tuli puolustaja Ossi Ikonen JYPistä.

Jukurien saldo vuoden 2020 puolella on kaksi voittoa ja kymmenen tappiota, joten vahvasti ei mene Mikkelissäkään. Toiseksi viimeisellä sijalla oleva Jukurit on alkanut päästää parhaita pelaajiaan muualle tavoittelemaan menestystä. Puolustaja Aleksandr Jakovenko ja kultakypärä Vadim Pereskokov ovat viimeisimmät lähtijät. Joukkuetta vaivanneet maalinteko-ongelmat tuskin näillä siirroilla helpottavat.

Joukkueiden keskinäisissä kamppailuissa voitot ovat tasan 1−1 tällä kaudella.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Jukurit

28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1

Tärkeitä pisteitä jaossa Tampereella

Ilves ja KooKoo kamppailevat samoista sarjasijoituksista kärjen tuntumassa, joten pisteet tulisivat tarpeeseen kummallekin. Voitolla Ilves nousisi tasapisteisiin KooKoon kanssa, KooKoon voitto taas tarkoittaisi kouvolalaisille kuuden pisteen kaulaa.

Ilveksellä on alla keskiviikkoinen tappio HIFK:n vieraana. Joukkue sai otteluun sairastupansa tyhjäksi, mutta otteet jäivät vaisuiksi. Ottelussa Arttu Ruotsalaisen johtama ykkösketju päätettiin hajottaa, joten voi olla, että ketjumuutoksia on luvassa KooKoota vastaan. Vaikean syksyn jälkeen kärkikahinoihin noussut tamperelaisnippu on pelannut viime ajat tasaisesti eikä ole tämän vuoden puolella ottanut kertaakaan peräkkäisiä tappioita.

KooKoo otti keskiviikkona helpon voiton isännöidessään Pelicansia. Historiallisen pudotuspelipaikan varmistanut joukkue liitää 19 ottelun pisteputkessa. Joukkue pelasi jo keskiviikkona ilman kapteeniaan Alexander Bonsaksenia ja unkarilaishyökkääjä Vilmos Gallóa, minkä lisäksi ottelun jätti kesken tehohyökkääjä Trevor Mingoia.

Kauden aiemmista kolmesta kohtaamisesta Ilves on voittanut kaksi.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ilves

29.03
Ilves - KalPa
27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Taistelua pudotuspeliviivojen välissä

Vaikka joukkueet ovat peräkkäisillä sijoilla sarjataulukossa, KalPan suunta on ollut ylöspäin, JYPin taas laskusuunnassa.

KalPa kulkee kuuden ottelun pisteputkessa ja kolmen ottelun voittoputkessa. Vahvasti pudotuspelipaikassa kiinni oleva kuopiolaisjoukkue on ollut hyvässä vireessä, etenkin kakkosketjun sentteri Matti Järvinen on tehtaillut pisteitä, samaten Kai Kantolan ykkösketju.

JYP pelasi historiallisen heikon tammikuun, kun joukkue pelasi kahdeksan ottelun putken ilman voittoja tai pisteitä. Tammikuu päättyi vapauttavaan voittoon SaiPasta, mutta sitä seurasi jälleen kaksi tappiota ilman tehtyjä maaleja. Keskiviikkona JYP onnistui raapimaan niukan 2−1-voiton Jukureista. Kultakypärä Julius Nättinen onnistui maalinteossa kuukauden kuivan kauden jälkeen, samoin johtavaksi puolustajaksi odotettu Julius Honka katkaisi kolmen kuukauden maalittoman putkensa.

KalPa ja JYP ovat kohdanneet kauden aikana jo viidesti, KalPa on voittanut otteluista kolme. Kaikki keskinäiset ottelut ovat olleet varsin runsasmaalisia.

Tilastot

Edelliset ottelut

KalPa

29.03
Ilves - KalPa
27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Kovaa peliä Raksilassa

Kärpät ja HIFK kohtaavat viidennen kerran tällä kaudella tuplapelin ensimmäisessä osassa. Kärpät yrittää vankistaa sarjajohtoaan, HIFK taas hamuaa kuudennelta sijalta ylöspäin.

Kärpillä perjantain ottelu on vasta viikon ensimmäinen. Edellisen viikon vieraskiertueelta oululaiset voittivat runsaslukuisesti Pelicansin, mutta hävisivät Tapparalle. Maajoukkuekomennuksilta joukkueen arkeen palaavat nyt Julius Junttila, Jakub Krejčík ja Patrik Rybár. Joukkue vahvistui torstaina myös oululaisille tutulla hyökkääjätähti Juhamatti Aaltosella.

HIFK tuskaili sairasteluhuolien kanssa edellisellä viikolla, mutta keskiviikon Ilves-ottelussa kokoonpano oli jo suurimmalta osin tervehtynyt. Suuri mielenkiinto ottelussa keskittyi 16-vuotiaaseen laitahyökkääjä Brad Lambertiin, joka kasasi ykkösketjussa kaksi syöttöpistettä. HIFK-päävalmentaja Jarno Pikkarainen uumoili Ilves-ottelun jälkeen, että Lambert olisi helsinkiläisten kokoonpanossa myös perjantaina.

IFK on ollut Kärpille vaikea vastustaja. Helsinkiläiset ovat voittaneet keskinäisistä otteluista kolme neljästä.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1

HIFK

28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

Raumalaiset hakevat nousua neljän parhaan joukkoon

Lukon vieraaksi Raumalla saapuu siipirikkoinen Pelicans. Pudotuspelijunasta jo tippunut lahtelaisjoukkue pelaa kautta loppuun nuorella kokoonpanolla, kun taas Lukko taistelee neljän parhaan joukkoon pääsystä ja pudotuspelien kotiedusta.

Vahvaa vuotta 2020 pelaava Lukko liitää viidentoista ottelun pisteputkessa. Putki oli lähellä katketa keskiviikkona Tapparan vieraana, mutta raumalaisten puolustaja Ilkka Heikkinen onnistui sivaltamaan tasoitusmaalin ottelun viimeisellä sekunnilla. Tappio tuli kuitenkin jatkoajalla.

Pelicans taas on kolmen ottelun tappioputkessa. Viimeisestä kymmenestä ottelustaan vain kaksi voittanut lahtelaisjoukkue on vajonnut sarjataulukossa jo 13:nneksi. Pudotuspelipaikan käydessä kierros kierrokselta epätodennäköisemmäksi myös kärkipelaajia on poistunut joukkueesta − viimeisimpinä keskushyökkääjä Aleksi Mustonen ja kultakypärä Juhamatti Aaltonen.

Lukko on vienyt nimiinsä joukkueiden kauden kolme aiempaa kohtaamista, joista viimeisin pelattiin tammikuun lopulla Tallinnassa. Tuolloin Lukko onnistui iskemään kaksi alivoimamaalia Pelicansin verkkoon. 

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

18.03
Lukko - TPS
3 - 5
16.03
TPS - Lukko
2 - 1
15.03
Lukko - TPS
3 - 2 JE
12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Lukko - TPS
1 - 2

Pelicans

28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

Tällä kaudella

Estääkö Sport Tapparan nousun ykkössijan tuntumaan?

Vaasassa kohtaavat Liigan viimeistä sijaa miehittävä Sport ja viiden pisteen päässä sarjakärjestä oleva Tappara. Kyseessä on tuplapeliviikonlopun ensimmäinen osa, sillä lauantaina joukkueet kohtaavat Tampereella.

Sportin kausi on ollut vaikea. Sarjan pohjakastiin jo alkukaudesta jämähtänyt Sport on päässyt juhlimaan varsinaisen peliajan voittoa vain yhdeksän kertaa. Kurssi ei kääntynyt valmentajaa vaihtamallakaan. Paras pistemies Chris DeSousa on ehtinyt siirtyä Ruotsiin ja Roope Talaja loukkaantua loppukaudeksi.

Tappara on totutusti kiinni kärkikolmikon sijoituksissa. Musertavan vahvasti kautensa aloittanut tamperelaisjoukkue ei pystynyt pitämään alkukauden tahtiaan yllä, mutta on silti pelannut tasaisen vahvasti. Runkosarjan voitto on yhä mahdollinen, kun Kärpät on vain viiden pisteen päässä. Tappara on saanut peliään takaisin raiteilleen Kristian Kuuselan paluun myötä.

Sport on tällä kaudella kerran onnistunut yllättämään Tapparan ottamalla jatkoaikavoiton Vaasassa joulukuun alussa. Muut kolme ottelua ovat menneet Tapparan nimiin.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

Tappara

28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

TPS:n pudotuspelihaaveiden osalta elintärkeä tuplapeli alkaa Turusta

Ässät pitää hallussaan viimeistä pudotuspelipaikkaa kuuden pisteen erolla TPS:ään. Joukkueet pelaavat kaksi peliä vastakkain viikonloppuna. Pelit voivat tuoda joukkueet tasapisteisiin tai kasvattaa eron jopa 12:een pisteeseen, mikä olisi TPS:n pudotuspelihaaveille musertava isku.

Turkulaisten nousu syksyn syöksykierteestä takaisin taisteluun viimeisistä pudotuspelipaikoista on ollut vakuuttava. Kolmen ottelun tappioputkensa viikko sitten HIFK:ta vastaan katkaisseelle turkulaisjoukkueelle viikonlopun tuplapeli Ässiä vastaan on elintärkeä.

Maajoukkueessa loukkaantuneen maalitykki Lauri Pajuniemen pelikunto on arvoitus ja tammikuussa kovia tehoja mättänyt Lauri Korpikoski on osoittanut hyytymisen merkkejä, joten vastuunkantajia kaivataan. TPS tulee otteluun levänneenä, sillä edellisestä ottelusta on vierähtänyt viikko.

Myös Ässät palasivat lyhyestä tappioputkesta takaisin voittokantaan keskiviikkona SaiPaa vastaan. Ailahtelevasti voittoja keränneet porilaiset saivat kovan kolauksen SaiPa-pelissä, kun kärkihyökkääjä Tylor Spink tippui pois pelin alussa.

Kolmesta aiemmasta keskinäisestä ottelusta turkulaiset ovat vieneet voiton kahdessa ottelussa.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1