Liiga-kierros: Sarjakärkien kamppailu ja alisuorittajien näytön paikka

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Lauantain Liiga-kierroksella nähdään monenlaisia asetelmia, kun pohjalta pyritään ylöspäin ja kärkipaikkojen pitäjät kohtaavat.

HIFK:n on ryhdistäydyttävä, jos kympin sakki kiinnostaa

Sarjataulukon tasaisella paremmalla puoliskolla pysytellyt HPK uhkaa syventää tappiokierteestä kärsineen HIFK:n ahdinkoa.

Sekä HPK että HIFK hävisivät perjantaisen pelinsä. HPK joutui Lahdessa antautumaan jo Pelicansin avauserän vyörytyksen alla ja putosi samalla tiukassa sarjataulukossa pari sijaa alaspäin viidenneksi. Hämeenlinnalaiset ovat kuitenkin pelanneet tasapainoista kiekkoa ja ylsivät viiden ottelun mittaiseen voittoputkeen lokakuussa.

HIFK:n ylle sen sijaan lankeaa jo synkkä kuuden perättäisen tappion varjo, ja pudotuspeliviiva kolkuttelee. Viimeisimpänä alla on kaksi kotihäviötä sarjataulukon pohjasijoilla majailevia satakuntalaisseuroja Ässiä ja Lukkoa vastaan. Avainpelaajien loukkaantumisista kärsinyt joukkue on saanut takaisin kaukaloon jo kapteeni Lennart Petrellin, mutta ykkösmaalivahti Atte Engren ja alkukauden tehokkain pistemies Erik Thorell ovat edelleen puuttuneet kokoonpanosta.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen oli HIFK:n kannalta katkeraa kalkkia, kun se jäi Helsingissä hämeenlinnalaisvieraiden jalkoihin tylyin 0-4-lukemin. Pelillisestä tehottomuudesta kärsineen suurseuran syöksykierre on vaarana saada jatkoa, ellei Hämeenlinnassa löydy tänään uusia aseita käyttöön.

Tilastot

Edelliset ottelut

HPK

12.03
Tappara - HPK
3 - 1
09.03
SaiPa - HPK
7 - 0
08.03
HPK - KalPa
2 - 3 JA
06.03
HIFK - HPK
4 - 1
02.03
HPK - JYP
4 - 2

HIFK

28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

Tulosveto

HPK kallistaa asetelmia
HIFK voitti seitsemän keskinäistä kohtaamista putkeen ennen edellistä kohtaamista muutama viikko sitten. Tuon jälkeen HIFK-leirissä on alkanut suuret vaikeudet muun muassa maalivahtipelistä, loukkaantumisista ja valmennuksellisista kuvioista lähtien. HPK:n otteetkaan eivät ole päätä huimanneet, mutta selvien rakenteiden varassa toimiva viisikkopeli tuo tärkeän voiton isännille Hämeenlinnan lauantai-illassa.
2 3
0 2

Jukurit haastaa Pelicansin lennon

Työmyyrä Pelicans on hyvässä vauhdissa, Jukurit tavoittelee sijoitusta runkosarjan kymmenen parhaan joukossa.

Mikkeliläisisännät olivat ennen maajoukkuetaukoa hyvissä kantimissa, kun Jukurit nappasi kuudesta peräkkäisestä ottelusta viisi voittoa, joista neljä täysin pistein. Tauolta palattuaan joukkue on kuitenkin kärsinyt kaksi suurimaalista tappiota – vaikkakin sarjaykköstä Kärppiä ja -nelosta Tapparaa vastaan. Jukureiden oma sijoitus on juuri pudotuspeliviivan alapuolella yhdentenätoista – tosin tasapisteissä alati alaspäin valumassa olleen HIFK:n kanssa.

Pelicans nosti perjantaisella voitolla itsensä jo sarjataulukon kolmanneksi. Sekin sija on pistemäärän osalta jaettu Tapparan kanssa, ja perässä tulevat joukkueet mahtuvat kahdeksanteen sijaan asti kolmen pisteen erotuksen sisään. Pelicansilla on työntäyteinen viikko käynnissä: lauantain ottelu on jo viikon neljäs, mutta esitys on säilynyt pirteänä ja kaksi viimeisintä peliä ovat päättyneet sinipaitojen kannalta voitokkaasti.

Lahtelaisryhmä on muutenkin nousujohteessa. Edellisistä kahdeksasta pelistä Pelicansilla on taskussaan kuusi kolmen pisteen voittoa. Jukureilla on sauma jarruttaa tuota lentoa, jos tahtoa riittää kääntää kurssi taas ylöspäin ja sijoitus pudotuspeliviivan paremmalle puolelle.

Tilastot

Edelliset ottelut

Jukurit

28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1

Pelicans

28.03
Pelicans - HIFK
0 - 3
26.03
HIFK - Pelicans
2 - 1 JE
23.03
Pelicans - HIFK
3 - 2 JE
22.03
HIFK - Pelicans
1 - 4
20.03
Pelicans - HIFK
4 - 2

Tällä kaudella

Tulosveto

Yksi nolla lisää?
Joukkueiden kolmessa edellisessä kohtaamisessa toinen joukkue on jäänyt nollaan tehtyyn maaliin. Tulokasvalmentajien kohtaamiseen lähdetään varsin erilaisista asetelmista, sillä Pelicans on pelannut pirteästi tehden tulosta, kun taas Jukureilla sekä hyökkäys- että puolustuspelaaminen ovat tökkineet tauon jälkeen. Liialliset kysymysmerkit vaikeuttavat isäntien iltaa myös lauantaina.
0 2
2 3

Ilves selvittää takkujaan Jyväskylässä

JYPin rämpiminen ei ole välttämättä ohi mutta Ilveskään ei ole viime peleissä yltänyt parhaimpaansa.

JYP on uinut tämän kauden syvissä vesissä ja pitelee toiseksi viimeistä paikkaa sarjataulukossa. Jyväskyläläiset saivat kuitenkin sahattua viiden ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa katki SaiPaa vastaan torstaina. Sekään voitto ei helpolla tullut lappeenrantalaisten kivuttua kolmannessa erässä tasoihin niin että peli venyi jatkoajalle.

Ilveskin on hieman takellellut vahvan alkukautensa jälkeen. Perjantaina tuli tappio seuratussa paikalliskamppailussa Tapparaa vastaan, ja viimeisistä kuudesta pelistä keltavihreät tamperelaiset ovat voittaneet suoraan vain yhden, toisen jatkoajan kautta.

Ilveksen tähtipelaajana loistaa maajoukkuepaidassakin tulosta tehnyt Arttu Ruotsalainen, jolta on lupa odottaa näyttöjä.

Tilastot

Edelliset ottelut

JYP

12.03
JYP - Lukko
5 - 4 VL
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
08.03
Pelicans - JYP
3 - 0
05.03
JYP - Sport
2 - 3
02.03
HPK - JYP
4 - 2

Ilves

27.03
KalPa - Ilves
4 - 2
25.03
Ilves - KalPa
3 - 2 JE
23.03
KalPa - Ilves
1 - 0 JE
21.03
Ilves - KalPa
3 - 4 JE
12.03
TPS - Ilves
1 - 6

Tulosveto

Oliko se vain hetken huumaa?
JYP onnistui katkaisemaan tappioputkensa edellisessä ottelussaan, mutta alkukauden otteet näyttävät siltä, ettei se vielä ole tae paremmasta. Ailahtelevat otteet ovat tehneet hurrikaaniryhmästä varsin haavoittuvaisen. Ilveksen puolella on rasitteena edellisen päivän ottelu, jossa varaa energian säästämiselle ei ollut. Tämä asettaa kysymysmerkkejä luisteluun nojaavan pelitavan ylle.
1 3
2 4

TPS etsii ovea Kärppien tiukasti suljettuun maaliin

Sarjan kaksi kärkinimeä kohtaavat kiinnostavassa taistelussa.

Yksi kovimpien odotusten otteluita tällä kierroksella on Kärppien ja TPS:n taisto, kun sarjataulukon ykkönen ja kakkonen kohtaavat Oulussa. Suvereeneja otteita esittänyt Kärpät pitää ylivoimaista kärkipaikkaa runkosarjassa hävittyään tällä kaudella vasta kolme ottelua.

Kärppien menestyksen kantaviin voimiin kuuluu maalivahtipeli. Huimalla torjuntaprosentilla 94,41 varustettu Liigan tämän hetken kovin maalivahti Veini Vehviläinen edusti ansiokkaasti myös maajoukkuepaidassa pelaten Karjala-turnauksessa kaksi nollapeliä. Turkulaisilla tulee olemaan kova työ ohittaa Kärppien maalinvartija, sillä huippuvireessä olevan Vehviläisen rinnalla oululaisjoukkueen arsenaalista löytyy Jussi Rynnäs, joka on tällä kaudella pelaamistaan kuudesta liigaottelusta ottanut kahdet nollat ja piti maalinsa puhtaana myös torstaina Jukureita vastaan.

TPS pitelee vankkaa kakkossijaa sarjataulukossa, mutta laskusuhdannetta on havaittavissa. Kuuden ottelun voittoputki päättyi jo ennen maajoukkuetaukoa, ja nyt alla on kolme perättäistä tappiota. Kaksi viimeistä niistä on tosin mennyt tiukille, keskiviikkona Turussa Sportia vastaan ratkaisu tuli jatkoajalla, eilen KalPa vei Kuopiossa ottelun vasta voittolaukauskisan jälkeen.

Tilastot

Edelliset ottelut

Kärpät

28.03
Kärpät - Jukurit
2 - 3
26.03
Jukurit - Kärpät
5 - 2
23.03
Kärpät - Jukurit
5 - 2
22.03
Jukurit - Kärpät
1 - 2 JE
20.03
Kärpät - Jukurit
4 - 1

TPS

28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

Tulosveto

Kärpät nappaa rutiinivoiton
Tauolta vakuuttavasti palannut oululaisryhmä lähtee kärkikamppailuun ennakkosuosikkina. TPS:n otteet oivat ailahdelleet suuresti viime aikoina, kun taas Kärppien tekeminen on ollut tasaisen tappavaa. Oululaisryhmä on ollut myös kotona varsin vakuuttava, sillä isännät ovat kaatuneet kotikaukalossa tällä kaudella vain kahdesti. TPS:n ailahtelu ja 60-minuutin jänteen puuttuminen eivät mahdollista voittoa.
3 4
1 2

KooKoon revanssi vai Sportin tuplavoitto?

Kuohuvatko tunteet jälleen, kun Vaasassa nähdään eilisen ottelun uusinta?

Sport ja KooKoo pääsevät heti lauantaina ottamaan uusinnan edellispäivän pelistä, kun joukkueet kohtaavat uudelleen Vaasassa. Perjantain ottelu päättyi kotijoukkue Sportin 4-1-voittoon, mutta selvistä loppulukemista huolimatta peli oli tasainen ja kahden ensimmäisen erän jälkeen 1-1. Kotkapaidat onnistuivat karkaamaan vasta kolmannessa erässä kouvolalaisten ulottumattomiin.

Myös kuumia tunteita nähtiin Vaasan Sähkö Areenalla. Toisen erän jälkeisen kahakoinnin seurauksena Sportin maalivahti Mika Järviselle määrättiin kymmenen minuutin käytösrangaistus. Myös lauantain ottelulta sopii odottaa kiivasta peliä, kun KooKoo hakee revanssia ja Sport puolustaa kunniaansa kotiyleisön edessä.

Pelimenestyksen valossa kummallakin joukkueella menee lujaa. Sportilla on seitsemästä edellisestä ottelusta vain yksi tappio, ja sekin voittolaukauskisaan venytetty taistelu sarjakärkeä Kärppiä vastaan. KooKookin on voittanut yhdeksästä viimeisestä ottelustaan peräti seitsemän.

Tilastot

Edelliset ottelut

Sport

17.03
Sport - KalPa
2 - 4
15.03
KalPa - Sport
4 - 1
12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Sport - HIFK
1 - 4
07.03
Lukko - Sport
4 - 3 JA

KooKoo

09.03
KooKoo - Pelicans
3 - 6
07.03
Kärpät - KooKoo
6 - 2
06.03
KalPa - KooKoo
3 - 2
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1
28.02
KooKoo - Tappara
2 - 3 JA

Tällä kaudella

Tulosveto

Vaasassa mätetään maaleja
Toistamiseen tälle viikonlopulle kohtaavat Sport ja KooKoo perustavat pelinsä vauhdikkaaseen hyökkäämiseen ja kovaan luisteluun. Erityisesti Sport on lisännyt aloitteellisuuden määrää tällä kaudella, mikä mahdollistaa myös maalimäärien nousun. Kun mukaan otetaan se fakta, että molempien joukkueiden maalivahdit ovat esiintyneet ailahtelevasti, voi lauantai-illalta odottaa maaleja.
3 4
3 4

Ässät hakee vauhtia nousuun pohjalta

Ässät havittelee nousua suosta, mutta Tappara ei suosiolla nostane kainaloista.

Sarjajumbon paikkaa pitävällä Ässillä on ollut erittäin hankala alkukausi, mutta valoa on nähtävissä tunnelin päässä. Kolmesta viimeisestä ottelusta on tullut kaksi kolmen ja yksi kahden pisteen voitto. Porilaisjoukkue laittoi valmentajankin vaihtoon, ja muutos luo toivoa: Pasi Kaukorannan ddebyyttipelissä HIFK kaatui vieraissa. Ehkä patapaitojen päivät eivät olekaan vielä luetut.

Tapparaa vastaan joukkue joutuu silti koville. Kirvesrinnat pitävät sarjataulukon nelospaikkaa ja päihittivät Ilveksen itsevarmalla suorituksella perjantain Tampereen paikalliskamppailussa. Myös sitä edeltäneet kolme pelaamaansa ottelua Tappara on voittanut.

Ässillä lienee kova hinku todistaa kotiyleisölle, että patasydämen syke ei ole pysähtynyt ja alhosta on mahdollista nousta. Tapparalla on kuitenkin hyvä vire päällä, joten täyden työn kotijoukkue joutuu voiton eteen tekemään.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

12.03
Sport - Ässät
3 - 2
09.03
Ässät - JYP
4 - 1
06.03
Jukurit - Ässät
4 - 1
05.03
SaiPa - Ässät
0 - 3
02.03
KooKoo - Ässät
4 - 1

Tappara

28.03
Tappara - TPS
5 - 2
26.03
TPS - Tappara
2 - 1 JE
23.03
Tappara - TPS
4 - 0
22.03
TPS - Tappara
4 - 2
20.03
Tappara - TPS
4 - 1

Tulosveto

Ässien hurmos kaataa Tapparan
Päävalmentajan vaihto on selvästi vapauttanut ilmapiiriä Porissa. Samalla pelitapaan on löytynyt tiettyä selvyyttä, mitä alkukauden Ässistä ei voida sanoa. Samaan aikaan kirvesrinnat ovat esiintyneet varsin ailahtelevasti. Tapparalla on myös edellisen päivän pelin tuomat rasitukset haittaamassa, mikä kallistaa vaakakuppia Ässien suuntaan. Pasi Kaukorannan kotidebyytti tuo Ässille neljännen peräkkäisen voiton.
3 4
1 2