NHL-aamuraportti: Lightning antoi Islandersille täystyrmäyksen idän konferenssifinaalin avauksessa, Brayden Point tehoili murskavoiton pääarkkitehtinä

NHL / Raportti
Brayden Point kokosi aimo annoksen tehopisteitä. Kahden maalin lisäksi kirjoihin merkittiin oheisen elekielen osoittamat kolme maaliin johtanutta syöttöä.
Kuva © Getty Images
Islandersista ei ollut vastusta Lightningille finaalisarjan avausottelussa. Bolts oli vakuuttava jokaisella osa-alueella, Islanders kaatui mielikuvituksettomaan hyökkäyspeliin ja jäähyihin. Illan ykköstähti Brayden Point latoi tiskiin viisi tehopinnaa. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen merkittävimmät tapahtumat.

Tampa Bay Lightning ja New York Islanders olivat ottelusarjan avauksessa täysin eri planeetoilta. Pelin ensimmäinen erä oli tosin tasaväkinen, vauhdikas ja värikäs. Brayden Point vei Lightningin johtoon jo ottelun toisella minuutilla, ja Anders Lee tasoitti puntit survomalla ylivoimamaalin Andrei Vasilevskin ohi. Vasta nyt ottelun luonne alkoi muodostua. Lightning kontrolloi kiekkoa ja Islanders keskittyi vahvaan viisikkopuolustukseen ja pelin rytmin rikkomiseen.

Erän puolivälissä Lightning sai ensimmäisen ylivoimatilanteensa. Sen pakkopeli pyöri kelvollisesti, mutta erikoistilanteen ensimmäinen vaarallinen paikka osui Islandersille. Brock Nelson pääsi ylhäisessä yksinäisyydessä läpi, mutta Vasilevski epäsi yrityksen.

Toisessa päässä oltiin tehokkaampia. Victor Hedman täräytti johtomaalin, kun ylivoimaa oli jäljellä vain kahdeksan sekuntia. Kaksi minuuttia myöhemmin Ryan McDonagh lisäsi tarkalla laukauksellaan ja Ondřej Palátin oivallisen maskipelaamisen avittamana Lightningin johdon 3–1:en. Maali oli koko pudotuspelien ajan vahvasti uurastaneen McDonaghin ensimmäinen.

Vain kuusi torjuntaa tehnyt Thomas Greiss vaihdettiin ulos ja Semjon Varlamov otti torjuntavastuun. Tehtävä osoittautui varsin epäkiitolliseksi. Islanders avasi pakon edessä peliään ja nyt joutui Lightingin puolustus testiin. Se selvisi siitä puhtain paperein, samaten erän loppupuolen jäähyilystä.

Toisessa erässä pelin luonne jatkui entisellään, mikä sopi Lightningille enemmän kuin hyvin. Hyökkäysviritelmät kilpistyivät puolustuksiin ja kunnon tekopaikkoja syntyi vähänlaisesti. Yhdessä niistä Yanni Gourde pääsi sutaisemaan kiekon maaliin. Kiekko osui maalin sisällä Andy Greenen mailaan ja kimposi ulos. Tilanne meni nopeasti ohi, eikä tuomaristo ehtinyt havainnoida maalin syntyä. Peli jatkui kymmenkunta sekuntia ennen kuin Lightningin neljäs osuma päästiin todentamaan videolta.

Islandersille tarjoutui erän jälkipuolella kaksikin mahdollisuutta päästä peliin mukaan, mutta hyvästä pakkopelipyörityksestä huolimatta vedoissa ei ollut oikeaa osoitetta. Lähimmäksi pääsi Anthony Beauvillier, jonka laukaus kimmahti Vasilevskin torjunnasta tolppaan.

Tasaviisikoilla pelatessa ketjuilta puuttuivat käyttökelpoiset ideat murtaa Lightningin kivikova puolustus. Lightningin hyökkäyspelissä oli sitä vastoin näyttävyyttä ja tehokkuutta, ja Pointin illan toinen osuma oli jo lopun alkua.

Päätöserässä Islandersin loppukiri ei lähtenyt käyntiin missään vaiheessa ja Nikita Kutšerov kävi kuin varmuuden vuoksi kaunistelemassa tilastoja tasavajaalla. Kutšerovin maalia aitiopaikalta todistanut Nick Leddy kavensi vielä erän puolivälissä, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Tylyt loppulukemat 8–2 löivät taululle Palát ja Gourde, kun Islandersin ajatukset olivat jo muualla. Brayden Point sai syöttöpisteen sekä Kutšerovin että Palatin maaleihin, merkaten loisteliaana iltanaan lopulta viisi tehopistettä.

Tehottomuuden lisäksi Islandersin sopii pohtia jatkoa myös kurinalaisuuden kannalta. Yli erällisen verran jäähyminuutteja on aivan liikaa tämän tason peleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle