NHL-aamuraportti: Stars venytti Stanley Cupin kohtalon ratkeamista muhkean ottelun päätteeksi

NHL / Raportti
Stars jatkaa Stanley Cupin tavoittelua.
Kuva © Getty Images
Stanley Cup oli ensimmäistä kertaa tarjolla voittajalle, kun Tampa Bay Lightning oli selvittänyt tiensä NHL:n mestaruuden äärelle. Neljännen finaalin tavoin tälläkään kertaa kolme erää ei riittänyt tuomaan ratkaisua.

Tampa Bay Lightningilla oli mahdollisuus pokata itselleen himoittu Stanley Cup pitkän kauden 2020−21, sillä se johti Dallas Starsia finaalisarjassa voitoin 3−1. Edellisessä ottelussa Stars venyi jatkoajalle asti, kunnes Lightning-pakki Kevin Shattenkirk ratkaisi ottelun.

Viides finaaliottelu alkoi laitojen ryskeellä ja Lightning-ylivoimalla, kun Tyler Seguinin maila nousi Brayden Pointin kasvoihin. Seuranneen kahden minuutin aikana salamapaitojen kärkimiehet pyörittivät mallikkaasti erikoistilannetta, mutta Stars selvisi säikähdyksellä.

Vaikka avauserässä ei juuri nähty maalipaikkoja, avautui Starsille erän lopulla tilaisuus siirtyä ottelussa johtoon. Kokenut Corey Perry pääsi nokikkain Lightning-vahti Andrei Vasilevskin kanssa hyvän kakkosketjun vaihdon päätteeksi. Perry luritti kiekon venäläisen kilpikäden puolelta vastustamattomasti verkkoon ja siivitti Starsin tauolle johdossa.

Lightning ei suinkaan jäänyt murehtimaan tappioasemaansa, vaan tuli toiseen erään kovalla vimmalla. Yritys tuotti tulosta, kun pelätty ykkösvitja sai onnistumisen. Ondřej Palát käveli Anton Hudobinin silmien alle iskemään tasoituksen saatuaan pelivälineen vauhtiin Nikita Kutšerovilta. Suomalaiset Miro Heiskanen ja erityisesti Esa Lindell seurasivat Lightning-tähtien edesottamuksia lähietäisyydeltä.

Lightning sai tasoitusmaalistaan uuden vaihteen silmään ja se vyörytti peliä Stars-päätyyn usean minuutin ajan ollen selkeästi aktiivisempi osapuoli kaukalossa. Vasta Carter Verhaeghen ottama hölmö kaksiminuuttinen katkaisi Lightningin painostuksen. Ylivoimalla Starsilla oli muutama hyvä tilaisuus siirtyä johtoon, mutta muun muassa Denis Gurjanov epäonnistui viimeistely-yrityksissään.

Vaikka Stars tuli kolmanteen erään terävästi saaden muun muassa Nick Caamanon paikan kautta itselleen lupauksia paremmasta, iski Lightning kuitenkin kamppailun kolmannen maalin. Mihail Sergatšov paukutti kiekon ohi Hudobinin, joka oli tukevasti Kutšerovin tekemän maskin armoilla.

Kolmannen erän jälkimmäinen kymmenminuuttinen oli Lightningin osalta johtoaseman puolustamista. Stars pääsi kokeilemaan tasoitusmaalin tekemistä myös ylivoimalla, mutta jo kiekon tuominen alueelle tuotti vaikeuksia. Perryn ohjaus maalin edestä oli joukkueen paras yritys, mutta Vasilevski venyi eteen. Kuitenkin välittömästi erikoistilanteen päätyttyä Joe Pavelski nosti Starsin tasoihin.

Viimeisillä minuuteilla ei turhia peruuteltu, vaan kumpikin joukkue haki ottelulle ratkaisua. Lightning kävi todella lähellä voittoa, kun Anthony Cirelli kilautti maalin tolppaa Hudobinin selän takana. Lopulta 60 minuuttia eivät tuoneet ottelulle ratkaisua, joten voittomaalia lähdettiin metsästämään jatkoeristä.

Ensimmäinen jatkoerä alkoi tunnustellen ja peli näyttäytyi rikkonaisena molempien joukkueiden luodessa paitsioita ja epäonnistuneita hyökkäyksiin lähtöjä. Erän edetessä peli vapautui ja joukkueet alkoivat päästä vauhdikkaammin keskialueen yli. Stars kärvisteli pitkään ilman laukaustakaan jatkoerässä, kunnes Jamie Benn pääsi lähietäisyydeltä kokeilemaan. Kapteenin kuti viuhui kuitenkin plekseihin.

Stars ei juuri saanut hyökkäyspeliään uomiinsa, joten sen oli tyytyminen uhrautuvaiseen blokkipelaamiseen. Myös Lightning puolusti omaa maaliaan tiiviisti, eikä päästänyt vastustajaa lähietäisyydelle. Aleksandr Radulov pääsi kertaalleen nokikkain Vasilevskin kanssa, mutta tilanteesta ei seurannut sen enempää maalia kuin rangaistustakaan

Ottelu eteni toiseenkin jatkoerään, jossa Stars kävi jo todella lähellä ratkaisua, kun venäläislaituri Gurjanov karkasi Lightning-puolustukselta. Häntä onnistuttiin häiritsemään kuitenkin riittävästi ja tilanne päättyi ilmalentoon kohti Rogers Placen kaukalon päätylautaa. Maratonottelu sai lopulta ratkaisunsa, kun konkari Perry ujutti väkisin kiekon ohi Vasilevskin.

Stars kavensi ottelusarjan voitot 3−2:een ja finaalien kuudes osaottelu mitellään maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle