NHL-aamuraportti: Islanders taipui hurjan trillerin päätteeksi − Lightning eteni jatkoeräratkaisulla Stanley Cup -finaaleihin

NHL / Raportti
Semjon Varlamov torjui Islanders-maalilla hurjat 46 kertaa.
Kuva © Getty Images
Idän konferenssifinaalisarja oli katkolla Tampa Bay Lightningille. New York Islanders taisteli ottelusarjalle jatkoa jatkoerävoitolla viidennessä kamppailussa. Askelmerkit pysyivät samana kuudennessa mittelössä.

New York Islanders koki ottelun alla takaiskun, kun sen kärkipuolustajiin lukeutuva Adam Pelech joutui jäämään loukkaantumisen takia ottelusta sivuun. Hänen tilalleen nousi 20-vuotias huippulupaus Noah Dobson. Tampa Bay Lightning sen sijaan sai ykkössentteri Brayden Pointin takaisin kokoonpanoon.

Juuri Pointin vitja joutui nöyrtymään ottelun alkumetreillä pitkän vaihdon päätteeksi, kun Islanders-kippari Anders Lee malttoi kiekon kanssa ja syötti Devon Toewsille, joka kiepautti vanhanaikaisella kiekon Lightning-rysään.

Lightning ei jäänyt kuitenkaan tuleen makaamaan, vaan joukkueen ykkösratsut vyöryttivät pelin Semjon Varlamovin maalille. Erik Cernak laukoi kiekon viivasta kohti maalia, ja lopulta Victor Hedman täräytti pudotuspelien yhdeksännen osumansa Varlamovin sylkäisemästä irtokiekosta. Ruotsalainen jatkoi nousuaan NHL:n puolustajien yksien pudotuspelien aikana tehtyjen maalien listalla.

Tasoitusosumansa jälkeen Lightning otti hallinnan pelistä ja laukaukset viuhuivat taukoamatta kohti Islanders-maalia. Mihail Sergatšov kilisytti kertaalleen Varlamovin työpisteen rautojakin. Andrei Vasilevskilla oli myös omat tehtävänsä Lightning-veräjällä, mutta yhtä vaarallisia tilanteita ei hänen eteensä avauserässä tullut.

Ottelun ensimmäinen erikoistilanne nähtiin toisen erän alkupuolella, kun kamppailun avausmaalin iskenyt Toews lähetettiin istumaan kaksiminuuttista. Lightningin ykkösylivoima sahasi liki satumaisella tavalla hyökkäyspäässä, mutta Varlamov ja Islanders-nelikko selvittivät tukalan tilanteen. Kuitenkin välittömästi saarelaisten selvitettyä ensimmäisen alivoiman, oli Cal Clutterbuckin vuoro ottaa minuutteja.

Toisesta peräkkäisestä alivoimasta selvittyään Islanders nosti pelin fyysistä osa-aluetta huomattavasti ja laidat ryskyivätkin tasaisin väliajoin toisen erän ylittäessä puolen välinsä. Muun muassa Clutterbuck ja Matt Martin häärivät päärooleissa taklauspuuhissa.

Toisessa erässä nähtiin myös ikävä tilanne, kun Islandersin kapteeni Lee kiiruhti pois paitsioasemasta ja venyttäessään yli siniviivan osui Lightning-hyökkääjä Anthony Cirellin polveen. 22-vuotias sentteri makasi hetken jäässä, mutta linkutti lopulta omin avuin vaihtopenkille. Samassa ajassa, mutta eri tilanteesta Tyler Johnson komennettiin jäähyaitioon.

Illan ensimmäinen ylivoima tuotti Islandersille muutaman maukkaan maalipaikan aivan Vasilevskin lähietäisyydeltä, mutta venäläiskassari hoiti leiviskänsä ammattimiehen varmuudella ja säästi joukkueensa takaiskulta. Kolmanteen erään lähdettiin lopulta tasalukemissa 1−1.

Kumpikaan joukkue ei lähtenyt kolmanteen erään peruuttelemaan. Molemmilla oli läpi erän laadukkaita maalipaikkoja. Virheet korostuivat myös kolmannessa erässä aiempaa enemmän. Muun muassa nuori puolustaja Dobson häselsi Lightningille yhden maukkaan maalipaikan epävarmuudellaan. Islandersin Brock Nelson puolestaan kiskoi ohi avoimesta tekopaikasta.

Monessa illan aikana mukana ollut Toews otti kolmannen erän loppupuolella kaksiminuuttisen vipattuaan kiekon katsomoon. Tilanteessa Islanders-puolustajan maila kävi myös lähellä Alex Killornin kasvoja, mutta osumalta vältyttiin. Jälleen kerran Lightningin ykkösmiehet saivat luotua vaaran tuntua Varlamovin veräjälle, mutta ratkaisuista puuttui viimeinen terävyys.

60 minuuttia ei riittänyt taaskaan

Molemmilla joukkueilla oli viimeisillä minuuteilla vielä omat paikkansa ratkaista varsinaisella peliajalla, mutta lopulta Itäisen konferenssin kuudetta finaaliottelua lähdettiin ratkaisemaan jatkoeristä. Andy Greene otti vielä 23 sekuntia ennen 60 minuutin täyttymistä 2+2 minuutin jäähyn huitaistuaan Nikita Kutšerovia kasvoihin.

Jatkoerä alkoi Lightning-ylivoimalla, ja tutut miehet tekivät temppujaan hyökkäysalueella, mutta kesken rynnistyksen Islandersin Nelson riisti kiekon ja karkasi läpiajoon. Vasilevski onnistui kuitenkin torjumaan kilpikädellään ja ottelun ratkaisu siirtyi.

Tovin aikaa kaukalossa mentiin tasapäisin miehityksin, mutta ensimmäisen jatkoerän puolivälissä Lightning otti hölmön jäähyn pelattuaan kuudella kenttäpelaajalla. Islanders ei kuitenkaan saanut ylivoimallaan mitään aikaiseksi.

Kamppailun ratkaisu saatiin, kun Barclay Goodrow pelasi kiekon maalin takaa Cirellille, joka pääsi survomaan ratkaisevan kiekon ohi Varlamovin. Venäläisvahti torjui ottelussa liki 50 kertaa. Lightning eteni Stanley Cupin finaaleihin Dallas Starsin vastustajaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle