Yhdysvallat oli Suomelle liian kova pala purtavaksi − Susanna Tapani iski kahdesti, Brianna Decker loukkaantui pahannäköisesti

Muut Sarjat / Raportti
Anni Keisala yritti pitää Suomea pystyssä, mutta Yhdysvallat oli liian vahva.

Naisleijonien ensipiirrot olympiajäillä sujuivat mollivoittoisesti, sillä Suomi ei saanut omaa hyökkäyspeliään juurikaan käyntiin. Yhdysvaltojen tähdet rankaisivat myös sinivalkoisten virheistä armotta, eikä Anni Keisala Suomen maalilla pystynyt kannattelemaan joukkoja loppuun asti.

Susanna Tapani onnistui tekemään Suomen turnauksen avausmaalit, mutta se oli laiha lohtu ottelussa, jossa Yhdysvallat rynnisti hallituin ottein voittoon lukemin 5−2.

Yhdysvaltalaistähden kohtalo säikäytti

Suomi pysyi puolustusalueella rauhallisena ja avaussyötöt lähtivät terävästi ja helposti. Jatkopelit takkusivat yhdysvaltalaisten katkoessa keskialueen tilanteet vakuuttavasti. Avauserässä koettiin raju tilanne, kun Ronja Savolainen kamppaili Brianna Deckerin kanssa maalin taustalla. Yhdysvaltalainen näytti loukkaavan jalkaansa pahasti soteutuessaan suomalaispakkiin. Tuskainen Decker joutui jättämään pelin kesken ja hän saapui seuraamaan ottelun loppuun kainalosauvoihin tukeutuen. Hän ei palaa enää turnaukseen.

Hetkeä myöhemmin Amanda Kessel pääsi nousemaan helposti Suomen maalille. Puolustaja Ella Viitasuo jätti tontilleen hieman liikaa tilaa, eikä Keisala pystynyt torjuntaan. Alex Carpenter lisäsi Yhdysvaltojen johdon 2−0:aan. Suomi sai avauerän loppuun ylivoimamahdollisuuden, mutta ei saanut kuvioitaan kuntoon. Suomen parhaista paikoista kohti Madeline Rooneyta loi ykkössentteri Petra Nieminen.

Yhdysvallat sai toisessa erässä entistä enemmän painetta Suomen alueelle ja puolustaessa kului pitkiäkin vaihtoja. Kendall Coyne Schofield niittasi teärävllä rannelaukaksella jälleen yhden kiekon ohi Keisalan. Tilanteessa Suomen puolustus peruutti pois yhdysvaltalaisen tieltä sen sijaan, että olisi haastanut häntä ennen vetohetkeä.

Suomen hyökkäyspeli jäi piippuun

Toinen erä oli Suomen naisille vaikea, sillä Coyne Schofield onnistui iskemään kiekon toistamiseen Keisalan taakse. Suomi ei myöskään saanut omaa hyökkäyspeliään keskialuetta pidemmälle organisoidusti. Maalivahti Rooney sai olla omalla veräjällään hyvinkin rauhassa.

Suomen hyökkäyspaikat olivat vähissä. Laukomisen mallia näyttää Jenniina Nylund.

Kolmas erä ei alkanut edeltäjiään paremmin, sillä Michelle Karvinen otti kaksiminuuttisen jo erän ensimmäisellä minuutilla. Abby Roque pääsi kahdesti ohittamaan Keisalan ohittamista lähietäisyydeltä, mutta suomalaisvahti kesti. Puntit jäällä tasoittuivat yhdyvaltalaismaalivahti Rooneyn pelattua kiekolla sallitun alueen ulkopuolella. Lopulta Tapani onnistui avaamaan Suomen maalitilin ylivoiman puitteissa.

Maali antoi suomalaisille hieman lisää itseluottamusta ja joukkue rohkaistui pitämään enemmän kiekkoa hallussaan ja tulemaan kiekollisena Yhdysvaltojen karvauspaineen alta pois. Siltikään hyökkäysten päättämisissä ei ollut todellista maalinteon uhkaa. Sen sijaan Carpenter iski toisen maalinsa ottelussa ja Yhdysvallat 5−1-johtoon. Tilanteessa Suomen puolustajat loistivat maalinedustalta poissaolollaan eikä keskushyökkääjä Tanja Niskanen ehtinyt hätiin.

Ennakkosuosikki Yhdysvallat oli loppuun asti vahva ja nappasi voiton maiden turnauksen avauskamppailusta. Ottelun loppu oli varsin eriskummallinen, sillä Tapani iski kiekon toistamiseen ohi Rooneyn 2.20 ennen täyttä aikaa mutta koska tilanne näytti tolppakudilta ei pelikatkoa tullut. Kolmas erä valui loppuunsa ennen kuin tuomaristo kävi toteamassa maalin videotarkistuksen avulla. Tuomion jälkeen kolmannen erän viimeiset hetket pelattiin ikään kuin uudelleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle