Naisleijonat päätti olympiaturnauksensa vakuuttavaan voittoon ja pronssimitaleihin

Muut Sarjat / Raportti
Naisleijonat saavutti Pekingissä olympiapronssia.

Naisleijonat kohtasi Sveitsin toistamiseen olympiaturnauksessa. Joukkueilla on yhteistä historiaa viime vuosilta, sillä Suomi ja Sveitsi kohtasivat myös viime elokuussa MM-kisoissa niin ikään pronssipelissä. Tuolloin ottelu päättyi Suomen voittoon ja lukemiin 3–1.

Ottelun alku oli odotetun tasainen. Kummallekaan joukkueelle ei avautunut ykköskorin maalipaikkoja, mutta Sveitsin ykkösketju Phoebe StänzAlina MüllerLara Stalder osoitti vaarallisuutensa heti ensihetkistä lähtien.

Suomi selvitti yhdeksän minuutin pelin jälkeen tulleen alivoimansa, ja lähes välittömästi jäähyn päättymisen jälkeen Suomi iski ottelun avausmaalin. Kakkosketjun keskushyökkäjänä pelaava Noora Tulus meni röyhkeästi maalille ja takaa tuli Viivi Vainikka, joka iski maalinedusruuhkasta kiekon sisään ajassa 11.38.

Erän toisella puoliskolla kummallekin joukkueelle vihellettiin rangaistukset, mutta erätauolle lähdettiin Suomen johtaessa 1–0. Puolustaja Jenni Hiirikoski pelasi erässä yhdeksän minuuttia, vaikka kokeneelle 34-vuotiaalle vihellettiin myös rangaistus.

Maalisarakkeessa edelleen yhden maalin ero

Ottelun edetessä Suomi pääsi niskan päälle ja pelasi aktiivisemmin sekä röyhkeämmin. Ensimmäisessä erässä Suomi laukoi kohti maalia 13 kertaa Sveitsin viittä laukausta vastaan. Naisleijonien otteiden parantuminen näkyi myös aloitusympyrässä, sillä alkusarjan otteluissa Suomi oli selkeästi perässä aloitustilastoissa.

Suomen kakkosketju oli vahvasti pelipäällä, sillä Tuluksen johtama ketju pääsi lähtemään nopeasti oman maalin takaa hyökkäykseen useampaan otteeseen. Paras tilanne nähtiin ennen ottelun puoliväliä, mutta kiekko ei maaliin uponnut.

Hetkeä myöhemmin Nelli Laitinen pääsi ylivoimahyökkäyksen päätteeksi yrittämään maalintekoa, mutta Sveitsin maalilla Andrea Brändli nappasi kiekon. Vastaavasti Anni Keisala otti tärkeän torjunnan, kun kiekko karkasi Suomen hyökkäysalueelta, ja Lena Lutz pääsi läpiajoon.

Sveitsi sai kolmannen ylivoimamahdollisuutensa, mutta erikoistilanteen aikana parhaat paikat olivat Suomella. Sveitsi näytti saavan pelistä kiinni paremmin ylivoiman jälkeen, mutta Naisleijonat pystyi karvaamaan kiekkoja ja luomaan tekopaikkoja kohti maalia.

Joukkueiden välinen ero näkyi etenkin puolustuksessa, sillä Suomen viisikko pelasi tiiviimmin omalla alueella, kun vastaavasti Sveitsin takalinjoilla peli aukesi useampaan otteeseen niin, että puolustajilla tuli jo kiire löytää omat asemansa pelin tilanteiden sisällä.

Kaksi minuuttia ennen toisen erän loppua laukaukset olivat Suomen eduksi 34–8, mutta maaleilla mitattuna tilanne oli edelleen 1–0, kun lähdettiin toiselle erätauolle. Suomi pyöritti vielä erän lopulla ylivoimaa, mutta täydellinen viimeistely uupui.

Kolme erikoistilannemaalia

Sveitsi lähti raikkaalla jalalla ottelun kolmanteen erään ja tilanne näytti hankalalta, kun Suomi otti rangaistuksen vaihtovirheen päätteeksi. Susanna Tapani sai kuitenkin alivoimalla riistettyä kiekon siniviivalla, minkä jälkeen hän polki karkuun ja laukoi ylivoimahyökkäyksen päätteeksi itse kiekon maaliin. Maali oli jo Tapanin turnauksen kuudes.

Maalin jälkeen Naisleijonat joutui pariin otteeseen vain heittämään kiekkoa omalta alueelta pois. Hyvällä pelipäällä ottelussa ollut Vainikka pääsi yrittämään maalintekoa hyvien harhautusten jälkeen, mutta hyökkääjä ajautui liian lähelle maalivahtia.

Suomen vaihtovälit alkoivat ajoittain venyä liian pitkiksi, kun Sveitsi jatkoi paineistamistaan. Kolmannen erän puolivälin tienoilla Sveitsillä oli vahva useamman minuutin jakso, jonka aikana Suomen puolustus oli ajoittain joko myöhässä tilanteista tai vastaavasti sijoittuneena väärin omalla puolustusalueella.

Suomi pelasi kuitenkin viisaasti saavuttaen myös ylivoiman, kun Laura Zimmermann taklasi sääntöjen vastaisesti Sanni Hakalaa. Suomi iski alivoimamaalin lisäksi myös ylivoimamaalin, kun läpimurtoturnaustaan pelaava Laitinen iski Suomen jo kolmen maalin johtoon. Elisa Holopainen nappasi jo ottelun toisen syöttöpisteensä.

Kolmas maali vapautti peliä, ja Sveitsin pelaajien turhautuminen alkoi näkyä, kun kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua joukkueelle vihellettiin rangaistus hyökkäysalueella.

Ylivoima tuotti tulosta Michelle Karvisen luistellessa takakulmalle, jonne Petra Nieminen syötti kiekon oman karvauspelinsä jälkeen ja Sveitsin maalivahdilla ei ollut mahdollisuuksia ehtiä kiekon tielle.

Loppulukemiksi merkittiin lopulta 4–0. Neljästä maalista kolme syntyi erikoistilanteiden myötä. Naisleijonat pelasi viisaasti johdossa, sillä Sveitsi ei muutamaa pyöritystä lukuun ottamatta saanut kiekkoa kohti Keisalan maalia.Pronssimitali oli Suomelle toinen perättäinen olympialaisissa.